Σχολεία φαντάσματα λόγω δημογραφικού - 31 βάζουν «λουκέτο» στην Πελοπόννησο « Enimerosi 247

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Φραντσέσκο Τζιόρτζι: Ο άγνωστος σύντροφος της Εύας Καϊλή που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς

Πέρα από το ότι είναι Ιταλός, έχει σπουδάσει στο Μιλάνο, δουλεύει στο Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία 13 χρόνια και είναι ο σύντροφος της Εύας ...

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Σχολεία φαντάσματα λόγω δημογραφικού - 31 βάζουν «λουκέτο» στην Πελοπόννησο

Κατηγορία Σχολεία στις   9:59 π.μ.  |  Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022
Το κουδούνι δεν θα χτυπήσει φέτος κυρίως σε νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα  6 στην Αρκαδία, 5 στην Κορινθία, 6 στη Λακωνία και 3 στη Μεσσηνία - Οι νέες οικογένειες εγκαταλείπουν ειδικά τα ορεινά χωριά.


Κλείνουν το ένα μετά το άλλο σχολεία στην Πελοπόννησο εξαιτίας έλλειψης μαθητών. Τη νέα σχολική χρονιά δεν θα χτυπήσει το κουδούνι σε 31 νηπιαγωγεία και δημοτικά. Το υπουργείο Παιδείας θέτει τα σχολεία που κλείνουν σε αναστολή λειτουργίας ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν ξανά, όμως οι νέες οικογένειες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν ειδικά τα ορεινά χωριά που βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται.


«Χωριά που είχαν 1.000 και 2.000 κατοίκους έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί πλήρως ή εγκαταλείπονται. Και μόνο το γεγονός ότι κλείνουν νηπιαγωγεία, γιατί δεν έχουν παιδιά, αυτό σημαίνει πάρα πολλά. Είχαμε περιοχές που είχαν 1.000 παιδιά και τώρα έχουν 30» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. «Η περιοχή της Μάνης πριν από 50 χρόνια, η δυτική Μάνη ιδιαίτερα, είχε γύρω στα 800 παιδιά. Σήμερα δεν έχει 100. Για την ορεινή Αρκαδία αφήστε τα. Μου λέει ο δεσπότης εκεί χτυπάει η καμπάνα την Κυριακή και μπορεί να μην υπάρχει εκκλησίασμα» πρόσθεσε ο κ. Νίκας.Το κουδούνι δεν θα χτυπήσει φέτος κυρίως σε νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 6 στην Αρκαδία, 5 στην Κορινθία, 6 στη Λακωνία και 3 στη Μεσσηνία. Ο ορεινός δήμος Γορτυνίας Αρκαδίας, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας με 70 τοπικές κοινότητες και 80 οικισμούς, είναι ένας δήμος που εμφανίζει μεγάλη συρρίκνωση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα και εκεί να μην ανοίγουν φέτος σχολεία.


«Υπάρχουν 7 Δημοτικά σχολεία και από φέτος 5 νηπιαγωγεία. Δυστυχώς δύο από τα νηπιαγωγεία εδώ της περιοχής τίθενται σε αναστολή. Το νηπιαγωγείο των Λαγκαδίων και το νηπιαγωγείο του Βαλτεσινίκου, ελλείψει μαθητών και έτσι με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας μετά από εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του νομού αυτά τα δύο σχολεία τίθενται φέτος σε αναστολή λειτουργίας. Είναι ένα λυπηρό φαινόμενο» τόνισε στον σταθμό μας ο Στάθης Κούλης δήμαρχος Γορτυνίας Αρκαδίας.


Από την πλευρά του υπουργείου πάντως, τονίζεται ότι δεν είναι κλείσιμο αλλά αναστολή, μέχρις ότου αποκτήσουν και πάλι μαθητές. «Στην Πελοπόννησο όντως 31 σχολικές μονάδες βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας την τελευταία τριετία χωρίς καμία μεταβολή αυτή την τριετία, εκτός από μία σχολική μονάδα, ένα μονοθέσιο σχολείο που δεν έχει κανένα μαθητή φέτος και ανεστάλη η λειτουργία τους. Των σχολείων αυτών αναστέλλεται η λειτουργία κάθε χρόνο γιατί δεν θέλουμε να καταργηθούν με την ευχή και την ελπίδα ότι κάποτε θα αποκτήσουν μαθητές» σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.


Πλήθος δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα λειτουργούν με τον ελάχιστο αριθμό μαθητών, που συνήθως δεν ξεπερνούν τους πέντε, ενώ μεγάλος αριθμός μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγκάζεται κάθε χρόνο να μεταναστεύσει στην κοντινότερη πόλη προκειμένου να φοιτήσει σε γυμνάσιο και λύκειο.Πηγή: reader.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html