Ο Έλληνας επιχειρηματίας που προκαλεί «πονοκεφάλους» στην PepsiCo « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που προκαλεί «πονοκεφάλους» στην PepsiCo

στις   7:54 π.μ.  |  Πέμπτη 25 Απριλίου 2024



Ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατάφερε να τα βάλει με την PepsiCo για δεύτερη φορά.

Τα αδέλφια Νώντας και ο Κώστας Όχονος είναι παλιοί γνώριμοι με την PepsiCo. Η σχέση τους βαστά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 αρχές της δεκαετίας του ’90, τότε που η εταιρεία Best Foods των αδελφών Όχονου είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στην Pepsico και είχε μπλοκάρει τα σχέδιά της να αλώσει την ελληνική αγορά των snack.



Τελικά αρχές της δεκαετίας του ‘90 η PepsiCo έλυσε το πρόβλημα εξαγοράζοντας την Best Foods που παρήγαγε δύο από τα πιο γνωστά brands της εποχής. Τα Foudounia και τα Lotto που ξεπούλαγαν σαν ζεστό ψωμί. Σε αυτό βοήθησε και μια διαφημιστική καμπάνια με πρωταγωνιστή τον κωμικό Χάρρυ Κλυνν, συντοπίτη της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας snack.


Η ολική επαναγορά σνακ Jumbo

Η έξοδος των αδελφών από την παραγωγή snack δεν κράτησε για πολύ. Όπως έχει πει ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια, έξι μήνες μετά την πώληση, ξεκίνησαν να κάνουν αυτό που γνώριζαν. Snacks. Μόνο που σε εκείνη τη φάση η επιχειρηματική δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε Βουλγαρία και Ρουμανία με τη σειρά σνακ Jumbo.


Η εμπορική και παραγωγική επέκταση στην Ελλάδα ήρθε λίγα χρόνια αργότερα αφότου είχε εκπνεύσει η συμφωνία που είχε υπογράψει με την Pepsico όταν της πούλησε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη.


Η εικόνα σήμερα

Σήμερα τρείς δεκαετίες μετά το big deal με την Pepsico, η Ohonos Snack προκαλεί εκ νέου πονοκέφαλο στον πολυεθνικό κολοσσό. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματά της. Το 2022 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 1,362 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις της είχαν αυξηθεί κατά 30% ξεπερνώντας τα 37,608 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί εν μέσω της οικονομικής κρίσης αύξηση κατά 85% των θέσεων εργασίας.


Το 2017 πραγματοποίησε επένδυση 11,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και νέων γραμμών παραγωγής ενώ πέρυσι ολοκλήρωσε επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ στη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη όπου εγκαταστάθηκαν 3 νέες γραμμές παραγωγής. Όμως το επενδυτικό πλάνο δεν σταματά εδώ. Το διάστημα αυτό υλοποιεί μια ακόμα επένδυση, 11 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί και από το RRF. Σήμερα το 30% της ετήσιας παραγωγής της εξάγεται σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες ενώ ο στόχος είναι να ενισχυθούν περαιτέρω και να κατευθυνθούν και σε άλλες αγορές, όπως στην Ιαπωνία όπου ήδη έχει κάνει τα πρώτα σημαντικά εξαγωγικά της βήματα.


dnews.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html