«Χλόμιασαν» όσοι έχουν δικό τους σπίτι: Νέος «ΕΝΦΙΑ» & τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς να το ξέρουν « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

«Χλόμιασαν» όσοι έχουν δικό τους σπίτι: Νέος «ΕΝΦΙΑ» & τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς να το ξέρουν

Κατηγορία Οικονομία στις   12:47 μ.μ.  |  Τρίτη 5 Μαρτίου 2024




Ακίνητα: Πολλοί ιδιοκτήτες πρέπει να εκδώσουν ένα έγγραφο για την περιουσία τους, αλλιώς θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλό πρόστιμο ίσο με το 10% της αξίας τους. Όλες οι πληροφορίες και οδηγίες για τη διαδικασία βήμα-βήμα ακολουθούν.


Χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων έχουν μια ακόμα υποχρέωση, που πολλοί από αυτούς δεν την γνωρίζουν, να εκδώσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2026 Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα κτίριά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως και το 10% της αντικειμενικής αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.


Πρέπει όμως να είναι προσεκτικοί: Η υποχρέωση αυτή ισχύει για κτίρια που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και όχι για κατοικίες. Συγκεκριμένα, σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται όλα τα διάφορα κτίρια που χρησιμοποιούνται για κοινές δραστηριότητες, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συναθροίσεων για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακά κτίρια.


Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες


Ποια ακίνητα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό

Η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι σύμφωνα με τον νόμο (σ.σ.: ν.4495/2017) απαραίτητη:


  • Για τα κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς και για κάθε είδους συνεργεία (σ.σ.: αυτοκινήτων).
  • Για τα τουριστικά καταλύματα πάνω των 300 τετραγωνικών μέτρων
  • Για τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Για τα κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα. κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ακόμη βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίων πασχόντων και ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Για τα κτίρια συνάθροισης κοινού: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις). –
  • Για τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και για αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ κ.ά.
  • Για τα καταστήματα κράτησης και τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.


Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Τα απαραίτητα δικαιολογητικά


Επί της ουσίας, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων στην οποία, ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο. Για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα είναι:


1. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία με τις αναθεωρήσεις της.


2. Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. 3. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας.


4. Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί.


5. Οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.


6. Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση.


7. Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον σχετικό νόμο ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται.


8. Ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών, εφόσον υπάρχουν.


Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της Πολεοδομίας, αντί για αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης


Πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν έχετε πιστοποιητικό


Αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις και οι προθεσμίες συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου, προβλέπεται η επιβολή προστίμου στον ιδιοκτήτη του ακινήτου από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το ύψος και η ειδική διαδικασία επιβολής είσπραξής του καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Πάνω από δύο εκατομμύρια ακίνητα δεν θα μπορούν να κτιστούν


«Πάνω από 2.000.000 ακίνητα που μέχρι το τελευταίο διάστημα μπορούσαν να οικοδομηθούν – σύμφωνα με τα όσα εφαρμόζονταν –, αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση, δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν…».


Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Σημαίνει ότι πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν την περιουσία τους με τη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου (!)», συμπληρώνει.


«ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκαν αναλυτικά στον νέο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ στα φύλλα της 19ης Ιανουαρίου 2024, της 21ης Δεκεμβρίου 2023 και της 28ης Νοεμβρίου 2023. Το σχέδιο νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση αναμένεται να τεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.


Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αυτή τη στιγμή μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές πριν το σχέδιο νόμου τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός – αν τελικά περάσει – θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους… φτωχούς φτωχότερους.


«Τυχεροί είναι όσοι είχαν τα χρήματα (και έχουν έως την ψήφιση του νομοσχεδίου) και αγόρασαν αγροτεμάχια στις εκτός σχεδίου περιοχές τα τελευταία πέντε χρόνια, μιας και γι’ αυτά δεν απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε δρόμο που υπάρχει πριν από το 1977», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων Μηχανικών (CLGE) Μιχάλης Καλογιαννάκης.


Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024


Παρότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία, ο περσινός «οδηγός» δίνει τις απαντήσεις. Πέρσι λοιπόν, η πλατφόρμα άνοιξε στα τέλη Απριλίου και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έληγε στα τέλη Μαΐου.


Δεδομένου ότι φέτος η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου, μπορούμε να υπολογίσουμε με ασφάλεια ότι τα «ραβασάκια» θα αναρτηθούν στο Taxisnet περίπου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου το αργότερο.



Πηγή: enimerotiko.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html