Ποια τα νέα μέτρα και παροχές στο καλάθι της ΔΕΘ 2023; Αλλάζει το πλάνο μετά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.
Oι τεράστιες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με κυριότερη αυτή του Εβρου, που ήταν η χειρότερη στην Ελλάδα της τελευταίας 20ετίας, αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει τα τελευταία 24ωρα η χώρα λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων, αλλάζουν δραστικά την ατζέντα της ΔΕΘ 2023.
Η πιεστική αυτή κατάσταση, όπως διαμορφώνεται από την ίδια την πραγματικότητα, αναμένεται να κυριαρχήσει και στην ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει εκτενώς για το πώς η κρατική μηχανή μπορεί να γίνει ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Οι εξαγγελίες
«Ο επανασχεδιασμός του κράτους θα αποτελεί βασικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού», λέει κυβερνητική πηγή, θυμίζοντας πως ούτως ή άλλως ο εκσυγχρονισμός του κράτους αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ίδια πηγή, εξηγώντας το σκεπτικό, αναφέρει πως η αναδιάρθρωση κρίσιμων κρατικών δομών ξεκινάει από τον δημόσιο τομέα, που καλείται να δώσει σε βάθος χρόνου καλύτερα στελέχη. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αναλυτικά για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, με την εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης και χρηματικής επιβράβευσης για την αποτελεσματικότητα ή αντίστοιχα ποινών για την αναποτελεσματικότητα των στελεχών.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο, θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ τα προβλήματα, όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες, χρειάζoνται επεμβάσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα.
Νέες προτεραιότητες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.
Ετερος βασικός στόχος που μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα είναι η αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ, όπως φάνηκε και από την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όταν είπε πως οι στόχοι των δήμων θα αναρτώνται πλέον δημόσια και ανάλογα τα αποτελέσματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως οι δήμοι μπορούν να κάνουν περισσότερα που θα προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών, αρκεί να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων.
Οι τέσσερις άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα αναλύσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Παράλληλα με τις αναφορές στην αναδιάρθρωση του κράτους, που από εδώ και στο εξής ιεραρχείται πολύ ψηλά, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα δώσει βάση σε Δικαιοσύνη, Υγεία και Παιδεία, που αποτελούν τρεις βασικούς τομείς της κρατικής μηχανής, οι οποίοι πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
Οσον αφορά τις λεγόμενες παροχές, είναι δεδομένο πως ο πρωθυπουργός θα κρατάει μικρό καλάθι φέτος στην Εκθεση, καθώς θα εστιάσει στο μοντέλο που έχει κατά νου ώστε να παραχθεί επιπλέον πλούτος – και δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, όλο και πιο ξεκάθαρο γίνεται, όσο πλησιάζουμε στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ένα μικρό καλάθι παροχών, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και την ίδια στιγμή υπόσχεται ότι το καλάθι των μεταρρυθμίσεων θα είναι γενναίο με μεσο-μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Η υπεραπόδοση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ναι μεν δημιουργεί προσδοκίες στην κυβέρνηση ότι μπορεί να εξασφαλίσει κονδύλια για να δοθούν διάφορα επιδόματα που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών που συνεχίζουν να πλήττονται από την ακρίβεια, ωστόσο η αστάθεια στο διεθνή περίγυρο, δημιουργεί την υποχρέωση σφιχτής και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
Για το λόγο αυτό, οι όποιες παροχές ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη θα είναι στοχευμένες και εντός των αντοχών του προϋπολογισμού, με απώτερο στόχο φυσικά την εξασφάλιση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία με θετικό αντίκτυπο στο επιχειρείν και τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μείωση των βασικών συντελεστών ΦΠΑ αλλά ούτε και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωση στα καύσιμα.
Φοροδιαφυγή
Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο αυτή τη φορά να μην μείνουν στα λόγια οι όποιες εξαγγελίες αλλά να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους (επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές) ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πεδίο αυτό δεν θα αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.
Πλέον η φοροκλοπή θα εντοπίζεται με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και διαδικασίες που δύσκολα κάποιος θα μπορεί να ξεφύγει και όσοι εντοπίζονται πέραν των προστίμων που θα καλούνται να πληρώσουν θα αντιμετωπίζουν και αυστηρές ποινές φυλάκισης.
Το καλάθι της ΔΕΘ
Οι περιορισμοί που έχει θέσει το Eurogroup σε γενικευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προσαρμοστεί ανάλογα και τα όποια μέτρα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ να είναι στοχευμένα και να αφορούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και με προϋποθέσεις.
Η παράταση χορήγησης του Μarket Pass για ένα ακόμη τρίμηνο (Αυγούστου – Οκτωβρίου) είναι θεσμοθετημένη αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για να δοθεί νέα δίμηνη παράταση χορήγησης της κάρτας αγορών έως τα τέλη του έτους. Μία τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία εσόδων του προϋπολογισμού του Αυγούστου αλλά και των επόμενων μηνών.
1. Το Market Pass
Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ανοίγει ο νέος κύκλος αιτήσεων του Market Pass είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.
Οι δικαιούχοι που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.
Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023. Από την άλλη, όσοι υποβάλουν αιτήσεις από 26 Σεπτεμβρίου έως και 31 Οκτωβρίου, θα λάβουν τα ποσά ενίσχυσης έως την 5η Νοεμβρίου 2023.
2. Λογαριασμοί ρεύματος
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη συνέχιση της στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας.
3. Youth Pass
Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση του youth pass των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους οι οποίοι οι οποίοι έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο.
4. Προσωπική διαφορά
Τα Χριστούγεννα θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς από 200 έως 300 ευρώ σε περίπου 700.000 συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις στην τσέπη με το νέο έτος, ενώ εξετάζεται να δοθεί και επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία, όσους λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογένειες με παιδιά. Η εν λόγω επιταγή δεν αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αλλά θα κάνει σαφές ότι εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν θα προχωρήσει στην ενέργεια ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων.
5. Επίδομα θέρμανσης
Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονες αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
6. ΦΠΑ
Βέβαιο θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό έως τον Ιούνιο του 2024.
Πηγή: fimes.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|