Οι ημερομηνίες σταθμοί έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου - Από τις διερευνητικές μέχρι την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τη διάλυση της νέας Βουλής « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Οι ημερομηνίες σταθμοί έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου - Από τις διερευνητικές μέχρι την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τη διάλυση της νέας Βουλής

Κατηγορία Εκλογές2023 στις   11:05 π.μ.  |  Τρίτη 23 Μαΐου 2023




Ολοταχώς προς τις νέες εκλογές της Κυριακής, 25 Ιουνίου, οδεύει η χώρα, αφού οι κάλπες που στήθηκαν ανήμερα της γιορτής Κωνσταντίνου και Ελένης, απέτυχαν, για λίγο, να αναδείξουν νέα κυβέρνηση, παρά τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.


Ήδη την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, στο Προεδρικό Μέγαρο άρχισε η προσέλευση των πολιτικών αρχηγών, αρχής γενομένης από τον νικητή της αναμέτρησης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έλαβε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης και γι’ αυτό λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε την εντολή που είχε πάρει.


Επόμενος πολιτικός αρχηγός που θα προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, στις 11 το πρωί της Τρίτης, 23 Μαΐου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ενημερώσει ότι θα επιστρέψει και εκείνος άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.



Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο και τους υπόλοιπους τρεις αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές: Δηλαδή, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης – ίσως και την Τρίτη, 22 Μαΐου), τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τέλος τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.


Εφόσον και αυτή η προσπάθεια – όπως είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο – αποβεί άκαρπη, τότε η κ. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών, που – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.


Εκλογές 2023 – Υπηρεσιακή κυβέρνηση


Καθ’ οδόν, λοιπόν, προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, το χρονικό διάστημα από την Τρίτη, 23 Μαΐου έως και τη Δευτέρα, 28 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πρέπει να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, διά ζώσης ή εξ αποστάσεως με τηλεφωνική επικοινωνία.


Σκοπός να εξαντληθούν οι όποιες πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης, διακομματικής ή έστω οικουμενικού χαρακτήρα.


Μπροστά στο πιθανότατο ενδεχόμενο νέου αδιεξόδου, η κ. Σακελλαροπούλου θα δρομολογήσει τις συνταγματικές διαδικασίες συγκρότησης Υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικρατέστερο Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.



Εκλογές 2023 – Ορκωμοσία των 300 για… μία μέρα


Μετά και τον ορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, την Κυριακή 28 Μαΐου ή τη Δευτέρα, 29 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία των 300 βουλευτών της νέας Βουλής, ενώ την Τρίτη, 30 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της αλλά και η διάλυσή της με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.


Έως τις 7 Ιουνίου θα γίνει η ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Με στόχο στις 25 του ίδιου μήνα να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν με ενισχυμένη Αναλογική.


Με αυτό το εκλογικό σύστημα, το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.


Στο ακραίο σενάριο που δεν επιτευχθεί ούτε τότε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η χώρα θα οδηγηθεί και σε τρίτες εκλογές.


Πηγή: newsit.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html