Αυτή είναι η λίστα με τα 15 φρούτα και λαχανικά «πλούσια» σε φυτοφάρμακα « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Αυτή είναι η λίστα με τα 15 φρούτα και λαχανικά «πλούσια» σε φυτοφάρμακα

στις   5:48 μ.μ.  |  Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023



Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα, οι ερευνητές ανέλυσαν 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών.

Τα βατόμουρα, αγαπητά από τους διατροφολόγους για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, έχουν προστεθεί στα πλούσια σε φυτικές ίνες πράσινα φασόλια στη φετινή "βρώμικη δωδεκάδα" των μη βιολογικών προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας.


Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα στα προϊόντα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.



Κάθε χρόνο, ένας κατάλογος προϊόντων ελέγχεται από υπαλλήλους του USDA, οι οποίοι πλένουν, καθαρίζουν ή τρίβουν τα φρούτα και τα λαχανικά όπως θα έκαναν οι καταναλωτές, προτού τα τρόφιμα εξεταστούν για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.


Όπως και το 2022, οι φράουλες και το σπανάκι συνέχισαν να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της "βρώμικης δωδεκάδας", ακολουθούμενα από τρία χόρτα - λάχανο, κολλάρδα και μουστάρδα.


Ακολουθούν τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, οι πιπεριές και οι καυτερές πιπεριές και τα κεράσια.


Τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια βρίσκονταν στην 11η και 12η θέση του καταλόγου.


Συνολικά 210 φυτοφάρμακα βρέθηκαν και στα 12 τρόφιμα

Το λάχανο και τα χόρτα μουστάρδας περιείχαν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων - 103 είδη - και ακολούθησαν οι καυτερές και οι πιπεριές με 101 είδη.


«Ορισμένες από τις δοκιμές του USDA δείχνουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί προ πολλού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Χρειάζεται αυστηρότερη ομοσπονδιακή ρύθμιση και εποπτεία αυτών των χημικών ουσιών», αναφέρει η έκθεση.


«Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά εκ κατασκευής», δήλωσε η Jane Houlihan, πρώην ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας της EWG. Δεν συμμετείχε στην έκθεση.


Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν εξίσου πολλά τοξικά βαρέα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν τόσα τοξικά μέταλλα όσα και οι επιλογές που αγοράζονται στο κατάστημα, λέει η έκθεση.


«Προορίζονται να βλάψουν τους ζωντανούς οργανισμούς και αυτή η εγγενής τοξικότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου για ορμονική δυσλειτουργία, καρκίνο και βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Houlihan, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής έρευνας για το Healthy Babies, Bright Futures, μια οργάνωση αφιερωμένη στη μείωση της έκθεσης των μωρών σε νευροτοξικές χημικές ουσίες.


Υπάρχουν όμως και καλά νέα.


Οι καταναλωτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιλέξουν συμβατικά καλλιεργούμενα λαχανικά και φρούτα από το Clean 15 της EWG, έναν κατάλογο καλλιεργειών που βρέθηκαν με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την έκθεση.


Σχεδόν το 65% των τροφίμων της λίστας δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων

Λίστα που δημοσιεύθηκε το 2023 από το λιγότερο προς το περισσότερο μολυσμένο λαχανικό:


Αβοκάντο


Γλυκό καλαμπόκι


Ανανάς


Κρεμμύδια


Παπάγια


Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια


Σπαράγγια


Πεπόνι


μελιτζάνα


Ακτινίδια


Λάχανο


Μανιτάρια


Μάνγκο


Γλυκοπατάτες


Καρπούζι


Καρότα


Τα αβοκάντο βρέθηκαν και φέτος στην κορυφή της λίστας των λιγότερο μολυσμένων προϊόντων του 2023, ακολουθούμενα από το γλυκό καλαμπόκι στη δεύτερη θέση.


Ο ανανάς, τα κρεμμύδια και η παπάγια, τα κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια, τα σπαράγγια, το πεπόνι μελιτζάνα, το ακτινίδιο, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, το καρπούζι και τα καρότα αποτέλεσαν την υπόλοιπη λίστα.


Γιατί τα επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων να είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν;

Ο Κρις Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας βιομηχανικής ένωσης, δήλωσε στο CNN ότι η έκθεση "σκόπιμα παραποιεί" τα στοιχεία του USDA.


«Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών που απειλούν την υγιεινή και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών», δήλωσε ο Novak μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας δημιουργεί δισταγμό και σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να επιλέγουν να παραλείπουν εντελώς τα φρέσκα προϊόντα».


Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων, μια ένωση του κλάδου, δήλωσε στο CNN ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των νομικών ορίων των φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί με σημαντική επιστημονική συναίνεση.


Αλλάξτε πηγές, προτείνουν οι ειδικοί

Πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε μην τα παραλείπετε, λένε οι ειδικοί.


Αντιθέτως, αποφύγετε τα περισσότερα φυτοφάρμακα επιλέγοντας να τρώτε βιολογικά προϊόντα.


Αν και τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά, η πλειονότητα έχει ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων.



Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html