Ξεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων: Το... παράδοξο διατροφολόγιο της Μικρής Σαρακοστής « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Ξεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων: Το... παράδοξο διατροφολόγιο της Μικρής Σαρακοστής

Κατηγορία Εκκλησία στις   12:30 μ.μ.  |  Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022




Πλήθος γιορτών καλύπτουν όλη τη διάρκεια του Σαρανταήμερου μέχρι τα Χριστούγεννα και όλες είναι συνδεδεμένες με ξεχωριστές διατροφικές συνήθειες.


Αν και η σημαντικότερη και αυστηρότερη νηστεία είναι η Μεγάλη Σαρακοστή ή αλλιώς σκέτη... Σαρακοστή, που ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και λήγει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, υπάρχουν κι άλλες στη διάρκεια του χρόνου που τηρούνται μάλιστα και με μεγάλη προσήλωση.


Μία από αυτές είναι και η νηστεία που ξεκίνησε χθες και διαρκεί συγκεκριμένα από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων.


Είναι μία από τις μικρότερες νηστείες που θεσπίστηκαν επίσημα, με σκοπό την προετοιμασία των πιστών για την έλευση μιας μεγάλης θρησκευτικής γιορτής, αυτής των Χριστουγέννων.


Το διάστημα αυτό παραδοσιακά οι πιστοί αποκρεύουν, αποφεύγουν δηλαδή το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.


Ισχύουν όμως κι άλλοι διατροφικοί κανόνες:


Τις πρώτες 33 ημέρες (όσες και τα χρόνια του Χριστού), μέχρι δηλαδή τις 17 Δεκεμβρίου, επιτρέπεται το ψάρι εκτός από Τετάρτες και Παρασκευές - ενώ επιτρέπεται και στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή στα Εισόδια της Παναγίας.


Από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων δεν καταναλώνουμε κρασί και λάδι, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή.


Στα Εισόδια της Παναγίας (Παναγιάς Πολυσπορίτισσας ή Μεσοσπορίτισσας) στις 21 Νοεμβρίου οι πιστοί μαγειρεύουν πολυσπόρια - δηλαδή συνδιάζουν όσπρια και δημητριακά σε πιάτα αλμυρά ή γλυκά.


Από τις 4 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έρχονται τα Νικολοβάρβαρα, μια τριπλή γιορτή (αγίας Βαρβάρας, αγίου Σάββα και αγίου Νικολάου): Για χάρη της αγίας Βαρβάρας στις 4/12 οι πιστοί μαγειρεύουν - ακόμη και σήμερα - τη βαρβάρα ή ασουρέ, ένα νόστιμο κολυβοζούμι με καρύδια, ρόδια, σουσάμι και αμύγδαλα. Φτιάχνουν όμως και μελόπιτα, μια απλή αλευρόπιτα που όταν βγει από τον φούρνο την περιχύνουν με μέλι.


Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html