Επίδομα 534 ευρώ Μαρτίου 2021: Για ποιους και γιατί δεν θα γίνει πληρωμή αυτό το μήνα « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Επίδομα 534 ευρώ Μαρτίου 2021: Για ποιους και γιατί δεν θα γίνει πληρωμή αυτό το μήνα

Κατηγορία Εργασία στις   8:03 π.μ.  |  Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021


Σοκ για χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης καθώς είτε δεν θα πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ, είτε θα το λάβουν γενναία… κουτσουρεμένο!

Για την ακρίβεια, οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν παρουσιάσει αύξηση τζίρου στο διάστημα ανάμεσα στον Απρίλη του 2020 και τον Δεκέμβρη του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα να βγάζουν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους και το επίδομα των 534 ευρώ δεν καταβάλλεται στους τελευταίους.

Κατά τα άλλα, όσες επιχειρήσεις θέλουν να βγάλουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή μέχρι τις 9 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν κάνει την αντίστοιχη δήλωση μέχρι τις 8 Μάρτη στις 12:00 το μεσημέρι ενώ για κάθε αναστολή από τις 10 Μαρτίου και μετά, η δήλωση της εταιρίας θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια μέρα πριν.

Επίδομα 534 ευρώ Μαρτίου 2021: Σοκ και με το δώρο Πάσχα!

Όσο περισσότερες είναι οι ημέρες αναστολής που έχει μπει ο εργαζόμενος τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες από το δώρο Πάσχα 2021 καθώς ο μισθός υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ. Ωστόσο αν ο μισθός κάποιου κυμαίνεται κοντά στα 534 ευρώ τότε οι απώλειες θα είναι σχεδόν μηδαμινές.

Έτσι οι εργαζόμενοι που μπήκαν ή που θα μπουν σε αναστολή το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2021 ως 30 Απριλίου 2021 θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα και σε δύο φάσεις αφού οι εργοδότες θα καταβάλλουν το δώρο που αναλογεί με τις ημέρες που εργάστηκαν αυτό το διάστημα και το κράτος την αναλογία του δώρου για τις ημέρες που ήταν σε αναστολή.

Το δώρο Πάσχα 2021 θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 ωστόσο ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας ενδεχομένως να γίνει όπως πέρσι, να δοθεί παράταση καταβολής, δηλαδή να υπάρξει για τις πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις καταβολή του δώρου αργότερα λόγω του ότι η αγορά ακόμη δεν έχει ανοίξει.

Ωστόσο κανονικά αναμένεται να λάβουν το Δώρο Πάσχα 2021 οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν κανονικά εν μέσω πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για παράδειγμα:

μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα.

μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε αναστολή για ένα μήνα το διάστημα που υπολογίζεται το δώρο θα λάβει από τον εργοδότη περίπου 302 ευρώ και από το κράτος 64,8 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 366,8 ευρώ δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το Δώρο το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που κατάβαλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Επίδομα 534 ευρώ Μαρτίου 2021: Η μισή χώρα σε αναστολή!

Πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τέθηκαν για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον τελευταίο χρόνο, από την έναρξη της πανδημίας και μετά.

Περίπου ένας στους δυο μισθωτούς στην χώρα, δηλαδή με άλλα λόγια σχεδόν το 50% του εργατικού δυναμικού, πέρασαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, για λίγο ή για πολύ, από το καθεστώς της αναστολής σύμβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας 1,13 εκατομμύρια μοναδικοί ωφελούμενοι έλαβαν 2,4 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσα στο 12μηνο Μάρτιος 2020 – Φεβρουάριος 2021. Με άλλα λόγια, πάνω από 1,1 εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι τέθηκαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα σε αναστολή σύμβασης τον τελευταίο χρόνο.

Συνολικά, για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί με στόχο την απευθείας στήριξη των μισθών, έχουν δαπανηθεί 3,2 δισ. ευρώ και ειδικότερα:

3 δισ. ευρώ σε αναστολές, «Συν – Εργασία», μονομερείς δηλώσεις τουρισμού – πολιτισμού, ενισχύσεις επιστημόνων, ειδικές κατηγορίες κ.α.

238 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα Απασχόλησης (ΕΣΠΑ).

Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα το συνολικό κονδύλι στήριξης των εργαζομένων να αγγίζει τα 4,7 δις. ευρώ σε ένα 12μηνο. Αν αθροιστούν και τα μέτρα για ανέργους του ΟΑΕΔ και επιδοματούχους του ΟΠΕΚΑ, το συνολικό κονδύλι που έχει διατεθεί από το υπουργείο Εργασίας φτάνει στα 6,4 δις. ευρώ και αφορά 3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Τα κορoνομέτρα του ΟΑΕΔ για την στήριξη των ανέργων ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ αφορά σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές, ενώ τα 349,5 εκατ. ευρώ σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης). Μέσω του ΟΑΕΔ έχουν επίσης διατεθεί 238 εκατομμύρια ευρώ σε 47.000 ωφελούμενους με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ΕΣΠΑ, πάντα την περίοδο της πανδημίας. «Η στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα» διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας πως το υπουργείο ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την επεξεργασία των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα οποία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Όπως έχει αποκαλύψει το Έθνος, κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα και στο δύσκολο εγχείρημα αποσωλήνωσης της αγοράς εργασίας – όποτε κι αν αυτό καταστεί εφικτό από την πορεία των υγειονομικών δεικτών – θα διαδραματίσουν νέα προγράμματα απασχόλησης στοχευμένα στους πλέον πληττόμενους από τα lockdown κλάδους, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Τα νέα προγράμματα θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων ασφαλιστικών εισφορών ή και μισθού με επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα.

Στο μεταξύ όμως θα συνεχίζονται τα οριζόντια μέτρα στήριξης, καθώς η υγειονομική πορεία της πανδημίας δεν επιτρέπει την μετάβαση στα μέτρα της επόμενης μέρας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα των μέτρων είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε τα κενά και τις ανάγκες που προκύπτουν, προσαρμόζοντας τα μέτρα. Παράλληλα, έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην επόμενη από τον κορoνοϊό ημέρα, για να γίνει η μετάβαση στην αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή: xristika.gr 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html