Γιατί τα ρούχα σκληραίνουν όταν τα απλώνουμε; Δείτε πώς θα τα κάνετε απαλά σαν να βγήκαν από στεγνωτήριο! « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Γιατί τα ρούχα σκληραίνουν όταν τα απλώνουμε; Δείτε πώς θα τα κάνετε απαλά σαν να βγήκαν από στεγνωτήριο!

Κατηγορία Ενδιαφέροντα στις   10:30 π.μ.  |  Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020



Είτε επειδή χάλασε το στεγνωτήριο, είτε επειδή προσπαθούσατε να εξοικονομήσετε ενέργεια, είτε απλώς επειδή ξεχάσατε τη βρεγμένη σας πετσέτα στον ήλιο μετά από μια βουτιά, σχεδόν όλοι αισθάνεστε τη σκληράδα του στεγνωμένου στον αέρα υφάσματος.


Τι ακριβώς είναι αυτό που όταν τα ρούχα στεγνώσουν φυσικά τα καθιστά τόσο άκαμπτα; Και τι…μαγικό γίνεται σε ένα στεγνωτήριο που κάνει τα ρούχα τόσο απαλά; Και το πιο σημαντικό, υπάρχει ένας τρόπος για να γίνει μαλακότερο το ύφασμα που στεγνώνει στον αέρα;



Για να καταλάβουμε, πρέπει να δούμε τις ίνες των υφασμάτων.
Οι ίνες βαμβακιού και ρεγιόν αποτελούνται από ένα φυσικό πολυμερές που ονομάζεται κυτταρίνη. Είναι η ίδια ουσία που αποσπούν οι άνθρωποι από το ξύλο για να φτιάξουν χαρτί.
Η κυτταρίνη είναι ένα πολυμερές, μια μακρά αλυσίδα παρόμοιων μορίων, στην περίπτωση αυτή, μόρια γλυκόζης. Αυτές οι αλυσίδες κρατούνται στη θέση τους με δεσμούς υδρογόνου, ένας από τους ισχυρότερους που υπάρχουν.

Ωστόσο δεν είναι παντού η κυτταρίνη ισοδύναμη. Η κυτταρίνη βαμβακιού είναι ισχυρότερη από εκείνη στον πολτό ξύλου για δύο λόγους. Πρώτον, έχει υψηλότερο βαθμό πολυμερισμού, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε βαμβακερό μακρομόριο κυτταρίνης περιέχει πολλές μεμονωμένες μονάδες. Δεύτερον, έχει υψηλότερο βαθμό κρυσταλλικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι τα μόρια των ινών είναι στενά συνδεδεμένα σε μια παράλληλη διάταξη. Βάλτε τα δύο αυτά χαρακτηριστικά μαζί και έχετε μια απίστευτα ισχυρή ίνα.
Τα μόρια κυτταρίνης περιέχουν επίσης ομάδες υδροξυλίου. Όπως μπορεί να μαντέψετε από τη μοριακή τους δομή αυτές οι ομάδες… απολαμβάνουν τα μόρια του νερού. Με την παρουσία νερού, αρπάζουν κάθε μόριο H2O που μπορούν. Αυτό προκαλεί τη διόγκωση των ινών και τη διάρρηξη των δεσμών υδρογόνου.
Μην τρομάζετε! Καθώς το ύφασμα στεγνώνει, σχηματίζονται νέοι δεσμοί υδρογόνου. Ωστόσο το πώς θα σχηματιστούν εξαρτάται από το πώς στεγνώνει το ύφασμα. Όταν κρεμάτε μια βαμβακερή πετσέτα έξω σε μια ηλιόλουστη ημέρα χωρίς αέρα, σκληροί δεσμοί υδρογόνου σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να τους ενοχλεί. Όταν στεγνώνετε μια βαμβακερή πετσέτα σε ένα ηλεκτρικό στεγνωτήριο, ωστόσο, το ύφασμα κινείται συνεχώς, κάτι το οποίο αποτρέπει τα μόρια από το να μπορούν να επανασυνδεθούν τόσο σταθερά. Αυτό κάνει το ύφασμα μαλακότερο και πιο χνουδωτό.
Ωστόσο μερικές φορές, το στέγνωμα στον αέρα είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι σίγουρα η πιο φιλική προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να στεγνώσει έξι φορτία ρούχων είναι περίπου η ίδια που  θα χρειαζόταν για να δουλέψετε ένα μπλέντερ χωρίς διακοπή για δύο ολόκληρες μέρες.

Πώς λοιπόν να στεγνώνετε τα ρούχα σας χωρίς να υποφέρετε από τα σκληρά αποτελέσματα;
Καταρχήν προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο απορρυπαντικό. Όχι μόνο το υπερβολικό απορρυπαντικό αφήνει τα ρούχα σας λιγότερο καθαρά, αλλά μπορεί να επιδεινώσει και το πρόβλημα της ακαμψίας.
Το καλύτερο τέχνασμα σας είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε το ύφασμα να κινείται όσο στεγνώνει. Μπορείτε να κουνάτε περιοδικά τα ρούχα κατά το στέγνωμα ή να επωφεληθείτε από τις ημέρες που προβλέπεται άνεμος για να προγραμματίσετε  πλυντήριο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια υβριδική προσέγγιση: Βάλτε τα ρούχα σας στο στεγνωτήριο στη ρύθμιση «χνούδι» για 10 λεπτά, είτε πριν τα κρεμάσετε είτε όταν είναι σχεδόν στεγνά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσετε εκείνους τους δεσμούς υδρογόνου για να τα κάνετε πιο απαλά.
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html