Αν μένεις ή έχεις βρεθεί ποτέ κοντά στη θάλασσα, σίγουρα έχεις ακούσει ένα πλοίο να κορνάρει. Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία – πρόκειται για έναν παλιό κώδικα επικοινωνίας, που σώζει ζωές.
Η χρήση της κόρνας στα πλοία είναι μια παράδοση αιώνων, που παραμένει βασικό εργαλείο πλοήγησης στις θάλασσες. Σε αντίθεση με τα κορναρίσματα των φορτηγών ή των οδηγών στους δρόμους, κάθε ήχος στο ναυτικό περιβάλλον έχει πολύ συγκεκριμένο νόημα.
Σύμφωνα με το ναυτικό εγχειρίδιο Boat Ed, μια σύντομη κόρνα διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο, ενώ μια παρατεταμένη κόρνα διαρκεί τέσσερα έως έξι δευτερόλεπτα. Οι σύντομες κόρνες λειτουργούν σαν τα φλας στα αυτοκίνητα:
.
Αν ακούσεις επίσης μία παρατεταμένη κόρνα και ακολουθήσουν τρεις σύντομες, τότε το πλοίο ετοιμάζεται να αποπλεύσει από το λιμάνι και παράλληλα κάνει όπισθεν. Αυτός ο συνδυασμός ηχητικών σημάτων χρησιμοποιείται όταν ένα πλοίο απομακρύνεται από τον ντόκο.
Από τις καμπάνες στα αεροσήματα: Η εξέλιξη της θαλάσσιας επικοινωνίας
Στους πρώτους αιώνες της ναυσιπλοΐας, οι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν καμπάνες, σημαίες και χειρονομίες για να επικοινωνούν – λύσεις όμως που λειτουργούσαν μόνο σε μικρές αποστάσεις. Η επανάσταση ήρθε με την ατμοκίνηση στα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και άρχισαν να χρησιμοποιούνται ατμοσφυρίχτρες.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, εμφανίστηκαν τα πνευματικά κέρατα (air horns) που προσφέρουν πιο δυνατό και καθαρό ήχο, καλύπτοντας μεγαλύτερες αποστάσεις – και από τότε αποτελούν στάνταρ εξοπλισμό στα πλοία.
Σήμερα, η χρήση ηχητικών σημάτων στα πλοία ρυθμίζεται από τον νόμο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Λιμενικού Σώματος των ΗΠΑ (USCG), όλα τα σκάφη κάτω των 20 μέτρων υποχρεούνται να έχουν στη διάθεσή τους συσκευή παραγωγής ήχου (κόρνα ή σφυρίχτρα), ώστε να μπορούν να δηλώνουν την παρουσία και τις προθέσεις τους.
Παρόλα αυτά, πολλά ναυτικά ατυχήματα οφείλονται σε λανθασμένη χρήση ή παρερμηνεία των ηχητικών σημάτων, όπως δείχνουν αναφορές που επικαλούνται πηγές όπως το Boss Horn.
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|
loading...