
Μια καθοριστική απόφαση για τη νομική προστασία των πελατών των τραπεζών που πέφτουν θύματα ψηφιακής απάτης εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχες διεκδικήσεις.
Η τράπεζα υποχρεούται να αποζημιώσει για την απάτη
Δικαίωση για τους πελάτες τραπεζών που έπεσαν θύματα απάτης
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ένας 40χρονος φαρμακοποιός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εξαπατήθηκε μέσω μηνύματος που παρέπεμπε σε πλαστό ιστότοπο τράπεζας (phishing). Κατά τη διάρκεια μιας φορτωμένης ημέρας εφημερίας, δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο που υποδυόταν τον αστυνομικό και παρήγγειλε προϊόντα μικρής αξίας. Μέσα σε λίγη ώρα, ο φαρμακοποιός έλαβε ηλεκτρονικό σύνδεσμο δήθεν για την ολοκλήρωση της πληρωμής και πληκτρολόγησε τους προσωπικούς του τραπεζικούς κωδικούς.
Οι απατεώνες απέκτησαν άμεση πρόσβαση στον λογαριασμό του και, χρησιμοποιώντας τεχνικά μέσα, προχώρησαν σε μαζικές μεταφορές χρημάτων. Συνολικά, εξαφανίστηκε ποσό 145.000 ευρώ μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές ήταν ασυνήθιστες και αντίθετες με το ιστορικό του πελάτη, η Τράπεζα δεν παρενέβη εγκαίρως, ούτε μπλόκαρε τις μεταφορές.
Η περίπτωση του 40χρονου που αποτέλεσε «σταθμό»
Το δικαστήριο έκρινε πως, παρά τη μερική αμέλεια του πελάτη, η κύρια ευθύνη βαρύνει την Τράπεζα, η οποία όφειλε να διαπιστώσει και να σταματήσει τις ύποπτες συναλλαγές. Καταλογίστηκε στην Τράπεζα ότι δεν προχώρησε σε έγκαιρη ειδοποίηση του πελάτη, ενώ είχε ήδη εντοπίσει τις κινήσεις ως ύποπτες. Με την απόφαση, επιστρέφεται στον πελάτη ποσό 144.000 ευρώ, ενώ του επιδικάστηκε και αποζημίωση 500 ευρώ για ηθική βλάβη. Παράλληλα, η Τράπεζα καταδικάστηκε και στα δικαστικά έξοδα.
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|