Η τελευταία κοινοβουλευτική εβδομάδα πριν το κλείσιμο της Βουλής για θερινές διακοπές, φαίνεται πως θα είναι και μια από τις πιο έντονες πολιτικά, αφού αναμένονται δύο κρίσιμες συζητήσεις στην Ολομέλεια με «κύριο πιάτο» στο μενού το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εξεταστική, προανακριτικές και κατηγορητήρια
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουλίου, η Ολομέλεια θα συγκληθεί ώστε να συζητήσει και να ψηφίσει επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής.
Σκοπός της Εξεταστικής θα είναι να διερευνήσει τη δραστηριότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 έως και σήμερα.
Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια θα συζητήσει τις δύο προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη που έχουν κατατεθεί αφενός από την αναπάντεχη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ/ΝΕΑΡ, και αφετέρου από το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτάσεις βαφτίστηκαν «δίδυμες» αφού ουσιαστικά δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
Η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ/ΝΕΑΡ κατά Βορίδη και Αυγενάκη, αφορούν τις κατηγορίες:
(α) Συνέργειας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ.
(β) Ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ,
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Μάκη Βορίδη αφορά την κατηγορία της συνέργειας σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ, ενώ για τον Λευτέρη Αυγενάκη το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει την κατηγορία της συνέργειας και ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.
Τι περιμένουμε
Μπορεί ο καύσωνας να υποχωρεί από την ερχόμενη εβδομάδα, όμως το κλίμα στη Βουλή κατά την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της αναμένεται καυτό και οι λόγοι είναι πολλοί.
Αφενός το ίδιο το θέμα του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί εδώ και μήνες πολύ έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων.
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το κοινοβουλευτικό διήμερο ως έναν σημαντικό σκόπελο από τον οποίο αν περάσει χωρίς σοβαρά «τραύματα», θα έχει την ευκαιρία να φτάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου θα προσπαθήσει μέσω εξαγγελιών να ανακτήσει την πλήρη πολιτική της κυριαρχία.
Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν στις δημοσκοπήσεις να μην τους πιστώνεται η όποια κυβερνητική φθορά. Ο κατακερματισμός παραμένει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα κόμματα παρουσιάζουν μικρή πτώση στην επιρροή τους. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται η στάση τους να είναι πολύ σκληρή, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και σε ό,τι αφορά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη εντονότερος. Άλλωστε, εν πολλοίς απευθύνονται στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κοινοβουλευτικό διήμερο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «αποχαιρετήσουν» τα εκλογικά τους κοινά πριν τις καλοκαιρινές διακοπές με ηχηρό τρόπο, δίνοντας «ραντεβού» για τον Σεπτέμβρη που αναμένεται να έχει εξαιρετικά έντονη πολιτική κινητικότητα.
Ψηφοφορίες και ανησυχίες
Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις. Η ΚΟ της ΝΔ θα εμφανιστεί συνεκτική, ενώ δεν αποκλείεται ανεξάρτητοι βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.
Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για τους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη. Με δεδομένο το γεγονός ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές κυβερνητικών βουλευτών που θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Λευτέρη Αυγενάκη.
Τέτοιες διαρροές αν υπάρξουν τελικά μπορεί να μην αλλάξουν επί της ουσίας την έκβαση της ψηφοφορίας, ωστόσο θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικά θέματα για το Μέγαρο Μαξίμου.
Η αντιπολίτευση «σώζει» την κυβέρνηση
Το άγχος του Μεγάρου Μαξίμου πάντως φαίνεται πως καταπραΰνει ο κατακερματισμός και η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως του ποιος από τους δύο έφταιξε, τελικά δεν κατόρθωσαν να συνεννοηθούν ώστε να κατεβάσουν κοινή και ενιαία πρόταση σύστασης προανακριτικής. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νέα Αριστερά κατέθεσαν την πρότασή τους, ενώ λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ με τη δική του πρόταση με παρόμοιο περιεχόμενο και κατηγορίες κατά των δύο υπουργών.
Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι οι ψήφοι της αντιπολίτευσης θα διασπαστούν σε δύο προτάσεις. Έτσι, ακόμη και σε περίπτωση που θα υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική πλευρά, η κυβέρνηση δε θα διακινδυνεύσει να «χάσει» την πλειοψηφία της Ολομέλειας και να οδηγηθεί τελικά κάποιο από τα δύο στελέχη της σε προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
newsbomb.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|