Στα κάγκελα είναι οι ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων μετά την ψήφιση του νόμου που απαγορεύει την στάθμευσή τους σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατόχους και ενοικιαστές τροχόσπιτων η εφαρμογή μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης που περιορίζει αυστηρά τη στάθμευση αυτών των οχημάτων. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στον νόμο 5170/2025, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και αφορά διάφορα θέματα τουρισμού και βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σύμφωνα με τη διάταξη, απαγορεύεται πλέον η στάθμευση τροχόσπιτων – είτε είναι αυτοκινούμενα είτε ρυμουλκούμενα – σε δημόσιους χώρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 24 ώρες. Αυτό ισχύει ακόμη και για κανονικές θέσεις πάρκινγκ σε δρόμους ή δημοτικά πάρκινγκ, όπου μέχρι τώρα πολλοί ιδιοκτήτες άφηναν τα οχήματά τους προσωρινά. Το μέτρο βασίζεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και εφαρμόζεται σε όλα τα οχήματα που ζυγίζουν πάνω από 3,5 τόνους.
Ακόμα πιο αυστηροί είναι οι περιορισμοί για στάθμευση σε ιδιωτικά οικόπεδα. Ο νόμος επιτρέπει πλέον τη στάθμευση μόνο ενός τροχόσπιτου ανά ιδιοκτησία. Αν κάποιος έχει παραπάνω από ένα ή φιλοξενεί φίλους με τροχόσπιτα, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο προστίμου ύψους 300 ευρώ για κάθε παράβαση. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε όσους επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο ταξιδιού, καθώς θεωρούν πως περιορίζεται άδικα η ελευθερία τους και ουσιαστικά αποθαρρύνεται μια μορφή εναλλακτικού και οικονομικού τουρισμού.
Η μόνη νόμιμη επιλογή στάθμευσης πλέον είναι τα οργανωμένα κάμπινγκ, τα οποία όμως δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον, πολλά από αυτά λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες με τροχόσπιτα να μην έχουν πολλές επιλογές, ειδικά τον χειμώνα.
Οι περιορισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπάρχουν χιλιάδες οργανωμένοι χώροι στάθμευσης τροχόσπιτων (γνωστοί ως camper stops). Εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να σταθμεύσουν και να διανυκτερεύσουν για λίγες ημέρες, με βασικές παροχές όπως νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και αποχέτευση, χωρίς την υποχρέωση να πάνε σε κάμπινγκ.
Η αλλαγή της νομοθεσίας προκαλεί ανησυχία και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό ταξιδεύουν με τροχόσπιτο και προτιμούν ελεύθερους ή ευέλικτους τρόπους διαμονής. Με τους νέους περιορισμούς, η Ελλάδα γίνεται λιγότερο φιλική προς αυτούς, με κίνδυνο να χάσει επισκέπτες και έσοδα. Επιπλέον, πολλές μικρές περιοχές, που δεν έχουν ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά επωφελούνταν από την παρουσία τροχόσπιτων, μπορεί να δουν μείωση στην τοπική κατανάλωση – όπως σε ταβέρνες, μαγαζιά και πρατήρια καυσίμων.
dnews.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|
loading...