H ασθένεια που «τρομάζει» το ECDC και χτυπάει κυρίως βρέφη « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

H ασθένεια που «τρομάζει» το ECDC και χτυπάει κυρίως βρέφη

Κατηγορία Υγεία στις   6:00 π.μ.  |  Πέμπτη 9 Μαΐου 2024


Καμπανάκι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων μετά την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων κοκκύτη.


Εκρηξη των κρουσμάτων κοκκύτη σημειώθηκε στην Ευρώπη το 2023 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, με δεκαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το ECDC. Η μόλυνση απειλεί περισσότερα τα βρέφη σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


Συνολικά σχεδόν 60.000 κρούσματα κοκκύτη αναφέρθηκαν στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου από τον Ιανουάριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.


Το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί 19 θάνατοι από την ασθένεια , 11 παιδιά και 8 ηλικιωμένοι, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Κίνδυνος για μωρά και ηλικιωμένους


Ο κοκκύτης είναι μια βακτηριακή μόλυνση που επηρεάζει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και είναι ενδημική στην Ευρώπη. Προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, ενώ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.


Μεγαλύτερες επιδημίες κοκκύτη είναι αναμενόμενες κάθε 3 με 5 χρόνια ακόμη και σε χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, επεσήμανε το ECDC, αν και η μικρή μείωση στα ποσοστά εμβολιασμού στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 ενδέχεται να συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται αυτή την περίοδο.


Η εξάπλωση του κοκκύτη ήταν επίσης χαμηλή στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, γεγονός που κάνει την αύξηση να μοιάζει ακόμη μεγαλύτερη.


Οπως αναφέρει η έκθεση, τα βρέφη (ηλικίας <1 έτους) είχαν την υψηλότερη επίπτωση κοκκύτη που αναφέρθηκε στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.


Το 2023-24, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των βρεφών, όπως και στις ηλικίες 10-14 και 15-19 ετών. Σε μικρότερο βαθμό αυξήθηκαν τα κρούσματα στις ηλικίες 5-9 και 1-4 ετών.


Το 2023-24, τα βρέφη αντιπροσώπευαν σε 17 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - την ηλικιακή ομάδα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον κοκκύτη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία).


Ιστορικά υψηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων


Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται τους τελευταίους μήνες είναι ιστορικά υψηλός. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 έχουν καταγραφεί όσα κρούσματα καταγράφονταν κατά μέσο όρο ετησίως από το 2012 ως το 2019.


«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διακυβεύονται ζωές, κυρίως των μικρών. Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά», τόνισε η Άντρεα Άμον, διευθύντρια του ECDC.


Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντάξει το εμβόλιο κατά του κοκκύτη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, ενώ κάποιες εμβολιάζουν και τις έγκυες.


Το ECDC τόνισε ότι οι εθνικές αρχές σε μερικές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά ή και σε ενήλικες, καθώς η ανοσία από το εμβόλιο μπορεί να εξασθενίσει με τον καιρό.


Θάνατοι


Μεταξύ 2011-2022, αναφέρθηκαν συνολικά 103 θάνατοι, εκ των οποίων οι 69 (67%) αφορούσαν βρέφη και οι 25 (24%) ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω. Κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Απριλίου 2024, έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θάνατοι.


Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν: 11 (58%) σε βρέφη και οκτώ (42%) σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (60+ ετών).


Ο αριθμός των θανάτων ανά ηλικία ομάδα μεταβλήθηκε μεταξύ του 2011 και του 2024.

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html