Κουνούπια: Συναγερμός λόγω υψηλών θερμοκρασιών « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Κουνούπια: Συναγερμός λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Κατηγορία Υγεία στις   5:42 π.μ.  |  Τρίτη 2 Απριλίου 2024
Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για την ανάπτυξη των κουνουπιών που έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στη διάρκεια του ήπιου χειμώνα.


Ως εκ τούτου, Περιφέρειες και Δήμοι εκπονούν ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση ασθενειών κι επικίνδυνων μολύνσεων.


Μόνο στην Αττική έχουν τοποθετηθεί 85 παγίδες, με τα κουνούπια που πιάνονται, να ελέγχονται επιδημιολογικά στον ΕΟΔΥ. Η Περιφέρεια ψεκάζει κάθε 15 ημέρες για να εξοντώσει τις προνύμφες.


«Τα κουνούπια ελέγχονται όλα για τη λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου σαν ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης που κατευθύνει άμεσα δράσεις εντατικοποίησης ψεκασμών στην περιοχή την ενημέρωση του κόσμου» σημειώνει σχετικά η Δρ. Δανάη Περβανίδου από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.


«Οι ήπιες συνθήκες που παρατηρήθηκαν τον φετινό χειμώνα ευνόησαν τη συνεχόμενη δραστηριότητά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και την παρουσία μεγάλων πληθυσμών (…) Είμαστε σε επαγρύπνηση ειδικά για τη δημόσια υγεία. Ο τίγρης συνδέεται πάρα πολύ με το δάγκειο πυρετό, αυτό μας δημιουργεί ένα πονοκέφαλο και μια πρόκληση στη δημόσια Υγεία», επισήμανε ο Ερευνητής Εντομολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αντώνης Μιχαηλίδης.


Η Περιφέρεια Αττικής πυκνώνει τους ψεκασμούς για προνυμφοκτονίες ακόμη και κάθε 15 ημέρες από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο.


«Αυτό που φοβόμαστε είναι το αιγυπτιακό κουνούπι, ένα κουνούπι που εμφανίστηκε στην Κύπρο, μας έχει πλησιάσει πολύ. Το κουνούπι αυτό μεταδίδει τα πάντα, Ζίκα, Τσικουκούγια, ιό Δυτικού Νείλου, ελονοσία και αν περάσει στη χώρα θα έχουμε ως διαβιβαστή αυτών των ειδών και το κουνούπι το καινούργιο και το κουνούπι τίγρης» αναφέρει η Προϊσταμένη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, Άννα Μεγάλου.


Εστίες τα στάσιμα νερά


Ακόμη και ένα πιατάκι γλάστρας όπου έχει μείνει λίγο στάσιμο νερό μπορεί να γίνει εστία αναπαραγωγής επικίνδυνων κουνουπιών.


«Είναι στάσιμο νερό τα κουνούπια εκεί κάνουν… πάρτι. Τούς αρέσει να γεννούν τα αυγά τους εκεί (…) Οι δήμοι πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ τις εστίες με στάσιμα νερά υπάρχουν κάποιες φορές σιντριβάνια που δεν τα λειτουργούν, είναι όμως μια εστία για τα κουνούπια» τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη.


Στειρώνουν τον τίγρη


Μια πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι η στείρωση αρσενικών κουνουπιών τίγρη με μικρές δόσεις ακτινοβολίας και στη συνέχεια η απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον.


«Στειρωμένα αρσενικά τα οποία δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο όταν θα βρεθούν έξω στο πεδίο με τα άγρια θηλυκά, το αποτέλεσμα θα είναι μη γόνιμα αυγά» αναφέρει ο Ερευνητής Εντομολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αντώνης Μιχαηλάκης. Με αυτή την τεχνική επιτυγχάνεται η σημαντική μείωση του πληθυσμού.


Πηγή: thebest.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html