Ε65: Γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας – Ο χάρτης του δρόμου, το κόστος και οι ώρες των αποστάσεων « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ε65: Γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας – Ο χάρτης του δρόμου, το κόστος και οι ώρες των αποστάσεων

Κατηγορία Ελλάδα στις   1:04 μ.μ.  |  Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

 



Ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα των τελευταίων ετών έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ο αυτοκινητόδρομος Ε65, τα δύο τελευταία τμήματα του οποίου παραδόθηκαν σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου, στην κυκλοφορία, παρουσία, μάλιστα, του πρωθυπουργού στα εγκαίνια.



«Δυόμισι ώρες για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καρδίτσα, τρεις ώρες για να πάει στα Τρίκαλα. Προσβασιμότητα για ένα τόσο όμορφο αλλά και τόσο δοκιμασμένο κομμάτι της πατρίδας μας, τη Δυτική Θεσσαλία», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυτοκινητόδρομος Ε65 έχει χαρακτηριστεί η νέα ραχοκοκαλιά της συγκοινωνιακής υποδομής στην Κεντρική Ελλάδα και είναι τρίτος κάθετος εθνικός άξονας της ηπειρωτικής χώρας.





Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65 έχει μήκος 181 χιλιόμετρα και συνδέει Λαμία – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Εγνατία Οδό.



Σήμερα παραδόθηκε ολόκληρο το νότιο τμήμα (ΠΑΘΕ – Ξυνιάδα) και το σκέλος Τρίκαλα – Καλαμπάκα του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου.



Υπενθυμίζεται ότι το μεσαίο τμήμα έχει ολοκληρωθεί ήδη (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) και εντός της επόμενης διετίας αναμένεται η παράδοση ολόκληρου του βόρειου τμήματος, που θα συνδέει τον Ε65 με την Εγνατία Οδό.



Ε65: Ο χάρτης του αυτοκινητοδρόμου





Ε65: Η διάρκεια της διαδρομής



Με την παράδοση των πρώτων 135 χιλιομέτρων (Λαμία – Καλαμπάκα), ο χρόνος διαδρομής από την Αθήνα έως τα Τρίκαλα μειώνεται στις 3 ώρες και από την Αθήνα στην Καρδίτσα στις 2 ώρες και 35 λεπτά.





Με την ολοκλήρωση και του τμήματος Καλαμπάκα – Εγνατία Οδός, η διαδρομή από τη Λαμία έως την Εγνατία Οδό θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, η διαδρομή Αθήνα – Γρεβενά 4 ώρες και η διαδρομή από την πρωτεύουσα προς Μέτσοβο και Καστοριά 4,5 ώρες.



Να σημειωθεί επίσης ότι ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65 συνδέει τα λιμάνια Βόλου και Ηγουμενίτσας και συμβάλλει στη μείωση κατά 2 ώρες της διαδρομής από το λιμάνι του Πειραιά προς τα Δυτικά Βαλκάνια.



Ο Ε65 διαθέτει, δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και επιπλέον μία λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ενώ στη διάθεση κάθε οδηγού σε 24ωρη βάση βρίσκονται υπηρεσίες οδικής ασφάλειας.



Ε65: Το κόστος



Επιπλέον, στον Ε65 θα λειτουργούν 3 μετωπικοί σταθμοί διοδίων. Πρόκειται για τους σταθμούς Λιανοκλαδίου στο 17,1 χλμ. λίγα χλμ βόρεια του κόμβου προς Καρπενήσι με κόστος διέλευσης για τα ΙΧ στα 1,85 ευρώ, Σοφάδων στο 66,2 χλμ. με κόστος 3,40 ευρώ και Τρικάλων στο 105,7 χλμ με κόστος 2,95 ευρώ.



Ως εκ τούτου, το κόστος για έναν οδηγό που θα εισέλθει στην αρχή του Ε65 και θέλει να φθάσει έως την Καλαμπάκα είναι 8,2 ευρώ. Ακόμα σε λειτουργία είναι επίσης οι πλευρικοί σταθμοί Ανάβρας με κόστος διέλευσης για τα ΙΧ τα 2 ευρώ, Προαστίου με 1,15 ευρώ, Τρικάλων με 0,80 ευρώ και Καλαμπάκας με 0,90 ευρώ.




Ε65: Η χρηματοδότηση



Στα μέσα του 2007 η Κεντρική Οδός, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατόπιν διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού ανέλαβε τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του έργου Παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65».



Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά το 1,4 δις ευρώ και η πλήρης περιγραφή του χρηματοδοτικού μοντέλου περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Παραχώρησης.



Επί της ουσίας, η χρηματοδότηση αποτελεί συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων, τραπεζικών δανείων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και κεφαλαίων του Ελληνικού Δημοσίου και συμβολής των χρηστών του έργου.



Ο Ε65 κατασκευάζεται, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη, «με βάση τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εξασφαλίζει ταχύτερες, ασφαλέστερες και οικονομικότερες μετακινήσεις», όπως τονίζεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.




Ε65: Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά:


15 Κόμβοι

6 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών
3 Σταθμοί Πυροσβεστικής Και Τροχαίας
7 x 2 Σήραγγες (Συνολικό Μήκος 18,3 χλμ)
146 Γέφυρες, Άνω και Κάτω Διαβάσεις
88 Διαβάσεις Πανίδας



Πηγή: reader.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html