Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Στο «ρελαντί» τρέχουν οι διαδικασίες – Τι ισχύει για τα εισοδήματα από ακίνητα « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Στο «ρελαντί» τρέχουν οι διαδικασίες – Τι ισχύει για τα εισοδήματα από ακίνητα

Κατηγορία Φορολογικές δηλώσεις στις   2:20 μ.μ.  |  Τρίτη 12 Μαρτίου 2024




Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, κι ενώ αναμένονται και τα «εγκαίνια» της εξαγγελμένης αυτοματοποιημένης εκδοχής τους, επικρατεί ασάφεια στους επαγγελματίες του κλάδου σχετικά με τις λεπτομέρειες των νέων ρυθμίσεων.


Αν και οι φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Μαρτίου με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής (πέρυσι είχαν ξεκινήσει στις 31 Μαρτίου), δεν έχει αποσταλεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος έτσι ώστε οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές να έχουν το σύνολο των οδηγιών για την ρύθμιση – συμπλήρωσή τους. 


Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ είχε δώσει χρονοδιάγραμμα έως τις 29 Φεβρουαρίου έτσι ώστε οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς να αποστείλουν  βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα έτσι ώστε να προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις περίπου 1 εκατ. φορολογουμένων.


Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου στο newsit.gr, είναι αρκετά επιφυλακτικοί σε σχέση με το τι διευκολύνσεις θα επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις. Και τούτο διότι, όπως ανέφερε ο φοροτεχνικός κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου της Παντελής Παναγιώτης & Συνεργάτες, ούτως ή άλλως, τα τελευταία πέντε χρόνια στο πεδίο των εισοδημάτων στις δηλώσεις υπάρχει προσυμπλήρωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό που θα αλλάξει είναι πως τα συγκεκριμένα στοιχεία από φέτος θα είναι «κλειδωμένα» και θα χρειάζεται τροποποιητική δήλωση σε περίπτωση διαφωνίας του φορολογουμένου. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται πως για τις τελικές λεπτομέρειες οι επαγγελματίες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν την περί ου ο λόγος εγκύκλιο για μεγαλύτερη σαφήνεια.


Τι θα ισχύσει με τα εισοδήματα από ακίνητα


Αυτό που είναι σαφές πως δεν θα αλλάξει από φέτος, είναι οι δηλώσεις εισοδημάτων πλην μισθών και συντάξεων. Αν και στα κυβερνητικά πλάνα είναι από τις δηλώσεις του 2025 να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα ή συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών, αλλά επισημαίνεται πως για φέτος δεν υπήρχε χρόνος για συγκεντρωθούν και να προσυμπληρωθούν τα εν λόγω στοιχεία.


Έτσι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι εισοδηματίες ακινήτων (μισθωτοί/συνταξιούχοι, εξαρτώμενα ενήλικα τέκνα, φοιτητές κοκ) θα πρέπει «χειροκίνητα» να συμπληρώνουν τα ποσά των εσόδων τους στο Ε2. 


Πηγή: newsit.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html