Καθαρά Δευτέρα: Πώς έκανε Κούλουμα η Ελλάδα - Σε παραλίες, πάρκα και βουνά - Στον Λόφο Φιλοπάππου οι Αθηναίοι [Εικόνες] « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Καθαρά Δευτέρα: Πώς έκανε Κούλουμα η Ελλάδα - Σε παραλίες, πάρκα και βουνά - Στον Λόφο Φιλοπάππου οι Αθηναίοι [Εικόνες]

Κατηγορία Ελλάδα στις   5:54 μ.μ.  |  Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024





Απ' άκρη σ' άκρη, σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται σήμερα η Καθαρά Δευτέρα, αφετηρία της Σαρακοστής, που θα μας οδηγήσει στο Πάσχα.


Στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όσοι απέμειναν και δεν "απέδρασαν" στην εξοχή, τίμησαν δεόντως την ημέρα σε πάρκα, λόφους και παραλίες. Φυσικά, πάντα με το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού.



Παραδοσιακά ο Λόφος του Φιλοπάππου είναι το επίκεντρο του εορτασμού για την Αθήνα όπου προγραμματίστηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από νωρίς το πρωί είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος, με τους Αθηναίους να περνούν παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα.









Mε παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια γιόρτασαν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στου Φιλιοπάππου, ενώ μοιράστηκαν 2.000 μερίδες με λαγάνα, ελιές και χαλβά. Το ελαφρύ αεράκι διευκόλυνε το πέταγμα του χαρταετού.




 
Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.





 
Σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκαν και όσοι επέλεξαν να κάνουν κούλουμα στο "Σταύρος Νιάρχος", όπου το πέταγμα του χαρταετού έγινε υπό τους ήχους των μουσικών δρωμένων με ορχήστρα χάλκινων πνευστών του Λάμπρου Λιάβα.


Εκατοντάδες οικογένειες βρέθηκαν στο χώρο, όμως η ελαφριά άπνοια δυσκόλευε το πέταγμα του χαρταετού. Η είσοδος στο ίδρυμα είναι ελεύθερη.


Φυσικά, δεν ήταν λίγοι όσοι επέλεξαν να κάνουν Κούλουμα στην παραλία του Αλίμου, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούσαν ακόμα και το μπάνιο στη θάλασσα. Έτσι, συνδύασαν το σαρακοστιανό γεύμα με βουτιές στο νερό και ηλιοθεραπεία.









Στην Καισαριανή, στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος για τα Κούλουμα, στα "Ξύλινα", παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ , Δημήτρης Κουτσούμπας.












Στη Θεσσαλονίκη, και τον Κεδρηνό Λόφο στο δάσος του Σέιχ Σου, υπό τους ήχους παραδοσιακών συγκροτημάτων και με τα σαρακοστιανά εδέσματα, τη φασολάδα, το τουρσί και το χαλβά, αρκετοί Θεσσαλονικείς γιορτάζουν τα Κούλουμα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μοίρασε 800 μερίδες, ενώ το πέταγμα του χαρταετού δεν το βοήθησε η σχετική άπνοια.











Καθαρά Δευτέρα με θέα τον Πατραϊκό. Το πέταγμα του χαρταετού, τα σαρακοστιανά εδέσματα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής ημέρας.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρις το πρωί σε πλαζ του δήμου Πατρέων (Χώρο Εκπαιδευτικών Δράσεων), Νότιο Πάρκο και "Κόκκινο Μύλο" στην Παραλία Πατρών.






Πηγή: thetoc.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html