Τραγωδία στα Τέμπη: Τι είναι το ξυλόλιο που εντοπίστηκε στη μοιραία αμαξοστοιχία - Πού χρησιμοποιείται « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι είναι το ξυλόλιο που εντοπίστηκε στη μοιραία αμαξοστοιχία - Πού χρησιμοποιείται

Κατηγορία Τροχαία - Ατυχήματα στις   12:31 π.μ.  |  Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024




Η κατάθεση «γροθιά στο στομάχι» που έδωσε στην Εξεταστική για τα Τέμπη η μητέρα θύματος και πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων, Μαρία Καρυστιάνου, φέρνει εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα σενάρια μεταφοράς ξυλόλιου και ενδεχομένως και άλλων υλικών από τη μοιραία αμαξοστοιχία.


Μάλιστα, στην παρουσία ξυλολίου στη μοιραία αμαξοστοιχεία οικογένειες θυμάτων αλλά και πραγματογνώμονες αποδίδουν το πρωτοφανές «μανιτάρι» έκρηξης μετά τη σφοδρή σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς από τους επιβάτες.


Το ξυλόλιο αποτελεί μία εύφλεκτη ουσία που προέρχεται από έλαια σιλικόνης. Πρόκειται για ουσία η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον κατά τη διαδικασία νόθευσης καυσίμων.


Η κ. Καρυστιανού, μεταξύ άλλων όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες περί ύπαρξης του εύφλεκτου ξυλολίου, στην εμπορική αμαξοστοιχία ανέφερε: «Υπάρχει ένα πέπλο ομίχλης γύρω από το τι προκάλεσε την έκρηξη, γιατί η απάντηση του χημείου του κράτους δεν ευσταθεί. Και είναι περίεργο, δεδομένου ότι είναι εύκολο στη βιβλιογραφία να βρεις για τα έλαια σιλικόνης, πως δεν μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη.


Θεωρώ ότι υπήρχε παράνομο φορτίο στο εμπορικό τραίνο και σε συνδυασμό με το ξυλόλιο που βρέθηκε εκεί. Και για αυτό έγινε και η αλλοίωση. Εμείς το ξυλόλιο το βρήκαμε ένα μήνα μετά. Το ξυλόλιο χρησιμοποιείται για τη νοθεία καυσίμων εξου και η έκρηξη. Είναι δυνατόν άνθρωποι που ασχολήθηκαν από την αρχή να μην κληθούν να πουν την άποψή τους;


Το ξυλόλιο μπορεί να διαπεράσει το ρούχο και να κάνει έγκαυμα, για αυτό και οι πυροσβέστες με τα εγκαύματα. Τα έχουμε βάλει στη μήνυση όλα αυτά. Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου. Είναι δυνατόν να μην ασχολούμαστε με την έκρηξη και τη φωτιά»;


Στο θέμα αναφέρθηκε στη σημερινή του κατάθεση και ο CEO της Hellenic Train μετά από ερώτηση της βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ, κας Μιλένα Αποστολάκη σήμερα, απορρίπτοντας τα σενάρια μεταφοράς ξυλόλιου ή κάποιας άλλης εύφλεκτης ουσίας. «Απευθυνθήκαμε σε έναν εμπειρογνώμονα και εσωτερικά εισπράξαμε ότι συνάδει εν πολλοίς με αυτό που κατέγραψε η τεχνική υπηρεσία, ότι επρόκειτο για μια πυρκαγιά των υγρών ψύξης των μετασχηματιστών που φέρουν αυτές οι αμαξοστοιχίες».


Τι είχε πει ο πραγματογνώμονας των οικογενειών


Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Λακαφώσης, πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων δήλωσε την Τρίτη στο MEGA για το θέμα αυτό: «Από την πρώτη στιγμή μας είχε απασχολήσει το θέμα της μεγάλης ανάφλεξης της φωτιάς που είχαμε δει και στην τηλεόραση και είχαμε πει από την πρώτη στιγμή πως αυτό είναι κάτι παράξενο που χρειάζεται διερεύνηση».


Όπως αποκάλυψε ο πραγματογνώμονας των οικογενειών, μετά από σχετικό αίτημα στις 29 Μαρτίου πήγαν στο σημείο της μοιραίας σύγκρουσης των δύο συρμών συνεργεία από τη χημική υπηρεσία Λάρισας. Εκεί, όπως τόνισε, ανίχνευσαν την ύπαρξη ξυλολίου σε 7 διαφορετικά σημεία, τόσο στο χώμα στην περιοχή της σύγκρουσης όσο και στις εξωτερικές επιφάνειες των μηχανών, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από το γενικό χημείο του κράτους. Το ξυλόλιο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα εύφλεκτο υλικό αντίστοιχο σε συμπεριφορά με τη βενζίνη.


«Αυτή η ουσία είναι εύφλεκτη και είναι από τις ουσίες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει μία τέτοια μεγάλη ανάφλεξη αυτό όμως που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί είναι η παρουσία της στο σημείο, δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται εκεί αυτή η ουσία», σημείωσε ο κ. Λακαφώσης.


Επειδή όμως τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται σε κάποια φυσική αιτία ή κάποια ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή έγιναν επαναληπτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις τον Οκτώβριο, ώστε να συγκριθούν με τις προηγούμενες του Μαρτίου.


«Τώρα πλέον δεν ανιχνεύεται ξυλόλιο και αυτό είναι το στοιχείο που μας αποδεικνύει πως δεν είναι κάποια φυσική αιτία, δεν είναι κάποια ρύπανση του περιβάλλοντος ή κάποιος άλλος λόγος. Όντως το ξυλόλιο που ανιχνεύθηκε τέλη Μαρτίου ήταν πραγματικά λόγω της σύγκρουσης και λόγω του ατυχήματος», εξήγησε ο Κώστας Λακαφώσης.


Πηγή:  Athensmagazine.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html