Γονατίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά - Θα πληρώσουμε χρυσό το λάδι - Πανάκριβη η φέτα - Απλησίαστα τα απορρυπαντικά « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Γονατίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά - Θα πληρώσουμε χρυσό το λάδι - Πανάκριβη η φέτα - Απλησίαστα τα απορρυπαντικά

Κατηγορία Σούπερ Μάρκετ στις   2:16 μ.μ.  |  Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023



Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και τα νοικοκυριά, «αγκομαχούν» να τα βγάλουν πέρα, καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά. 


Οι καταναλωτές αναγκάζονται να βάλουν  όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε κάθε επίσκεψη  στα σούπερ μάρκετ.


Το γάλα, το λάδι και τα απορρυπαντικά είναι ορισμένα από τα προϊόντα που πωλούνται στη χώρα μας σε ακριβότερες τιμές από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εξαπολύει ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτό οφείλεται σε πρακτικές αισχροκέρδειας.


Ελαιόλαδο: Θα «αγγίξει» ακόμα και τα 20 ευρώ η τιμή του


Στα ράφια πλέον το λάδι πωλείται σε τιμές άνω των 12-13 ευρώ, με τιμή έναρξης για τη χονδρική τα 9,25 ευρώ, από 4 και 4,5 ευρώ πέρυσι. Στο τραπέζι των πολιτών το λάδι μπορεί να φτάσει και με μία τιμή των 20 ευρώ ή ακόμα και παραπάνω.


Η όποια νέα αύξηση στην τιμή της χονδρικής είναι σίγουρο ότι θα περάσει και στη λιανική, ωστόσο εδώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, αυτό της επάρκειας, καθώς η παραγωγή δεν είναι μεγάλη.


 Μειωμένες κατά 50% αναμένεται να είναι οι ποσότητες ελαιόλαδου που θα αγορασθούν φέτος από τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς η μέση τιμή του δοχείου θα κυμανθεί στα 170 ευρώ, τιμή απαγορευτική για μεγάλη μερίδα καταναλωτών.


Αιτία για την εκτόξευση της τιμής; Η μείωση της παραγωγής κατά 70% λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες.


Βάζουν αντικλεπτικά τα σούπερ μάρκετ


Μετά τις φιάλες ουίσκι, αντικλεπτικά και στις συσκευασίες ελαιόλαδου. Το ξέφρενο ράλι στις τιμές του πράσινου χρυσού, έχει αναγκάσει τα σούπερ μάρκετ να λάβουν τα μέτρα τους.


Οι καταναλωτές με έκπληξη διαπιστώνουν ότι τα σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά ακόμα και στο ελαιόλαδο.


«Είναι περίεργο. Είναι μεν μεγάλο προϊόν είναι και ακριβό αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το κλέψει κανείς είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη», τόνισε καταναλωτής.


Αλλά και στα χωράφια, οι παραγωγοί μετά από κρούσματα πλιάτσικου στα ελαιόδεντρα έχουν βάλει φύλακες τις νύχτες να κάνουν περιπολίες στα χωράφια τους.


Την ίδια ώρα λόγω της περιορισμένης σοδειάς, οι παραγωγοί φέτος μαζεύουν τους καρπούς της ελιάς με το σταγονόμετρο.


Οι αιτίες


«Υπάρχει 80% μικρότερη παραγωγή και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Την περίοδο της γονιμοποίησης της ελιάς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν και δεν έγινε η γονιμοποίηση σωστά. Οπότε έχουμε πολύ χαμηλή παραγωγή. Έχω γύρω στις 1.000 ρίζες ελιές αυτή τη στιγμή. Από 4 με 5 τόνους που έβγαζα ετησίως, φέτος ζήτημα να βγάλω 500 κιλά λάδι, το οποίο το πιο πολύ θα το χρησιμοποιήσουμε για οικογενειακή κατανάλωση. Δεν θα έχω να διαθέσω προς πώληση», δήλωσε ελαιοπαραγωγός.


Κατά 80% έχει πέσει φέτος η παραγωγή της ελιάς, με αποτέλεσμα η τιμή χονδρικής στο ελαιόλαδο να ξεκινάει από τα 10 ευρώ το λίτρο.


«Και άλλες φορές είχε πέσει η παραγωγή, αλλά δεν είχαν φτάσει οι τιμές τόσο ψηλά», υπογράμμισε καταναλωτής.


Έτσι, οι καταναλωτές θέλοντας και μη θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για έναν τενεκέ λάδι.


Η φέτα


Οι καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό στενάζουν από την ακρίβεια στην φέτα, οι εξαγωγές «πέφτουν» οι τιμές ανεβαίνουν και ο συμβιβασμός βρίσκεται στο λευκό τυρί ή σε τυριά του εξωτερικού που αν και δεν είναι ΠΟΠ «βαφτίζονται» φέτα που όμως και αυτά ακριβαίνουν. Στο ράλι της ακρίβειας η φέτα στα σούπερ μάρκετ έχει από 10 ευρώ έως 17 ευρώ και η βιολογική φτάνει τα 20 ευρώ. Στο εξωτερικό οι τιμές έχουν επίσης «τσιμπήσει»: Γερμανία από 12 ευρώ – 19 ευρώ, Σουηδία στα 19 ευρώ και Αυστραλία στα 25 ευρώ. Αποτέλεσμα της ακρίβειας είναι να μειώνονται οι εξαγωγές φέτας, όμως αν και έπεσαν οι εξαγωγές μεσοσταθμικά κατά 2,77% αυξήθηκαν λόγω αυξημένων τιμών τα έσοδα κατά 22,42%.


«Καμπανάκι» από την άλλη χτυπάει πως χάνεται η αγορά της Βρετανίας με μείωση 4.6%, ενώ σοκ προκαλεί η πτώση 29,95% στην Αυστραλία. Οι καταναλωτές στο εξωτερικό στρέφονται σε δύο άλλες επιλογές είτε στις fake περιπτώσεις φέτας, δηλαδή σε τυριά από το εξωτερικό που κυκλοφορούν με την ονομασία φέτα αν και η φέτα είναι ΠΟΠ ελληνικό προϊόν είτε επιλέγουν λευκά τυριά, μια στρατηγική που και οι Έλληνες καταναλωτές ακολουθούν.


Πληρώνουμε το λευκό τυρί σε τιμές φέτας


Στο «ράλι» της ακρίβειας τη δική του θέση διεκδικεί και το λευκό τυρί. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα σούπερ μάρκετ κοστίζει από 7 μέχρι 9,5 ευρώ όταν έναν χρόνο πριν κόστιζε από 5 μέχρι 6,5 ευρώ, γράφει σε άρθρο του ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, αυτές οι αυξήσεις μοιάζουν αδικαιολόγητες, αφού είναι πολύ μεγάλες πολλαπλάσιες από την αύξηση που πήρε το γάλα. Στο ίδιο δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» σε άλλο σημείο αναφέρει: Απλησίαστα τείνουν να γίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά τη φέτα να κοντεύει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς εμφανή εξήγηση, το γάλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πήρε μια αύξηση 2%. Τα γαλακτοκομικά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 11,9%.


Παράλληλα, στην αγορά ανοίγει και θέμα νοθείας. «Υπάρχουν ζητήματα νοθείας. Για παράδειγμα, αντί να υπάρχει στη φέτα γίδινο γάλα 30% και πρόβειο 70%, κάποιοι βάζουν 10-20% γίδινο και αγελαδινό που είναι πιο φτηνό και το βαπτίζουν “φέτα”». «Δε δικαιολογούνται αυτή τη στιγμή αυξήσεις, καθώς η φέτα που είναι στην αγορά έρχεται από αποθέματα τριών μηνών πίσω», λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.


Το καμπανάκι έτσι χτυπάει και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που πρέπει να εξασφαλίσουν τη σωστή ποιότητα και για τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα που τροφοδοτεί την αγορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλιώς η φέτα θα χάσει την θέση της από λευκά τυριά και από τυριά που δεν είναι φέτα αν και παρουσιάζονται ως τέτοια.


Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των απορρυπαντικών


Αυξήσεις που φτάνουν και ξεπερνούν το 60% μέσα σε λίγους μήνες καταγράφονται στα απορρυπαντικά προϊόντα, με την ακρίβεια να ξεπερνά κάθε δυνατότητα του καταναλωτικού κοινού να ανταπεξέλθει σε τιμές που «στύβουν» το πορτοφόλι.


Στην Ελλάδα μάλιστα υπήρχε ή καλύτερα υπάρχει ακόμα παραγωγή απορρυπαντικών αλλά και μαλακτικών, όμως αυτό δε θα ισχύει σε λίγο καιρό και αυτό, παρά τα κέρδη μαμούθ.


Στο ράλι της ακρίβειας, η Ελλάδα έχει μακράν το χρυσό μετάλλιο με αποκλίσεις ρεκόρ από την Ευρώπη, παρότι και εκεί οι επιχειρήσεις πληρώνουν και πανάκριβα ενοίκια και υψηλότερους μισθούς στο προσωπικό και μεταφορικά με αυξημένα κόστη.


Οι έλεγχοι


«Λαβράκια» έβγαλε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ακρίβεια στην Ελλάδα με συνυπολογισμό της αγοραστικής δύναμης με βάση τη Eurostat:


Σκόνη πλυντηρίου: 361%,

Κάψουλες: 301,1%, ακριβότερα σε σχέση με την φθηνότερη χώρα.


Χαρακτηριστικό της ακρίβειας είναι πως πολλά νοικοκυριά βάζουν πλέον όλο και πιο αραιά και πιο βαρυφορτωμένα πλυντήρια, τακτική όμως που συχνά πυκνά καταλήγει σε πανάκριβες βλάβες και επισκευές.


Είναι χαρακτηριστικό πως:


2022: 2Χ30 μεζούρες 9.98€, 0.166€/ μεζούρα,

2023: 2Χ30 μεζούρες 12.37€, 0.21€/ μεζούρα,

2022: 2Χ26 μεζούρες 9.98€, 0.19€/ μεζούρα,

2023: 2Χ26 μεζούρες 12.49€, 0.24€/ μεζούρα.


Αδιανόητη όμως είναι και η αύξηση στα μαλακτικά, με τις τιμές να έχουν πάρει και εδώ τον ανήφορο:


2022: 56 μεζούρες (προσφορά) 3.20€, 0.06€/ μεζούρα,

2023: 42 μεζούρες (προσφορά) 3.29€, 0.08€/ μεζούρα (0.14€ κανονική τιμή).


Την ανιούσα έχουν πάρει και οι χρωμοπαγίδες:


2022: 15 χρωμοπαγίδες (προσφορά) 2.09€, 0.14€/ τεμάχιο,

2023: 10 χρωμοπαγίδες (προσφορά) 2.39€, 0.24€/ τεμάχιο.



Πηγή: newpost.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html