Το μπαράζ πληρωμών τις επόμενες 60 ημέρες και η αναδρομική πληρωμή στις συντάξεις « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Το μπαράζ πληρωμών τις επόμενες 60 ημέρες και η αναδρομική πληρωμή στις συντάξεις

Κατηγορία Συντάξεις στις   1:15 μ.μ.  |  Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023


Για μπαράζ πληρωμών ετοιμάζεται η κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου με τα μέτωπα που έχει ανοίξει να είναι πολλά. Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιταγή ακρίβειας προς το τέλος του χρόνου.


Την ίδια ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι αναμένουν να λάβουν τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου, γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ αναμένεται να πληρωθεί και το επίδομα για όσους έχουν προσωπική διαφορά ακόμα.


Επιταγή ακρίβειας


Μιλώντας προχτές το βράδυ στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για στοχευμένη ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών πριν το τέλος του έτους


Όπως είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού βγουν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το μήνα Οκτώβριο, ώστε να υπάρχει πιο σαφής εικόνα για τη δημοσιονομική υπέρβαση.


Για το αν θα είναι τύπου επιταγής ακρίβειας ή με άλλη μορφή όπως εξτρά ποσό μέσω επιδομάτων. Οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:


- Οικογένειες με παιδιά

- Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

- Άτομα με αναπηρία

- Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι).


Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους λόγω της αύξησης των συντάξεων και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς ενδεχομένως να μείνουν απέξω, χωρίς όμως να είναι σίγουρο καθώς και πέρσι πήραν αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.

Έτσι θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή – αν και εφόσον δοθεί αυτό το έκτακτο βοήθημα – να περιλαμβάνει και τους χαμηλοσυνταξιούχους ανεξαρτήτως αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.


Επίδομα προσωπικής διαφοράς και αυξήσεις στις συντάξεις


Διπλή πληρωμή έρχεται τα πριν τα Χριστούγεννα για τους συνταξιούχους, καθώς μαζί με τις συντάξεις τον ίδιο μήνα θα καταβληθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.


Συγκεκριμένα η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2024 θα γίνει την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα δηλαδή το διάστημα μεταξύ 18 και 22 Δεκεμβρίου 2023 ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα θα καταβληθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.


Σε ότι αφορά τις αυξήσεις των συντάξεων που ανακοινώθηκε ότι θα είναι 3,1% φαίνεται ότι δεν θα προλάβουν να ενσωματωθούν στις αποδοχές του Ιανουαρίου και άρα θα δοθούν στην επόμενη πληρωμή των συνταξιούχων δηλαδή με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2024.


Η αύξηση των συντάξεων θα είναι 3,1% γιατί είναι χαμηλότερος και ο πληθωρισμός από πέρσι. Παράλληλα περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς με το σχετικό ποσό να κυμαίνεται στην περιοχή των 100 έως και 200 ευρώ.


Ωστόσο, το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.


Ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν και τη νέα αύξηση του 2024.


Από τα 2,5 εκατ. που θα πάρουν αύξηση, τα 1,5 εκατ. θα δουν να περνάει ολόκληρη η αύξηση στην τσέπη και άλλοι 300.000 θα δουν μεν αύξηση, αλλά μικρότερη, γιατί ένα μέρος της θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.


Επίδομα προσωπικής διαφοράς


Επίδομα προσωπικής διαφοράς μέχρι 200 ευρώ θα λάβουν φέτος οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά. Περίπου 750.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ θα λάβουν το σχετικό επίδομα από 100 έως 200 ευρώ.


Ειδικότερα, για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ, για 701 έως 1100 ευρώ σύνταξη επίδομα 150 ευρώ και για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ.


Πηγή: dnews.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html