Πρώτα πλάνα από την απελευθέρωση των 2 ομήρων από τη Χαμάς - Τα δεδομένα για τους άλλους 50 αιχμαλώτους και οι απαιτήσεις Μπάιντεν « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Πρώτα πλάνα από την απελευθέρωση των 2 ομήρων από τη Χαμάς - Τα δεδομένα για τους άλλους 50 αιχμαλώτους και οι απαιτήσεις Μπάιντεν

Κατηγορία Πόλεμος στις   2:38 π.μ.  |  Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023




«Ας είναι αυτή η αρχή» και για άλλες απελευθερώσεις ομήρων, δήλωσε ο εγγονός της 85χρονης γυναίκας που άφησε ελεύθερη σήμερα (23.10.2023) το βράδυ η Χαμάς. «Ευτυχισμένη και ικανοποιημένη», δηλώνει η οικογένειά της, ενώ αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις άλλων 50 ομήρων.


Η Χαμάς απελευθέρωσε ακόμα 2 γυναίκες ομήρους, επικαλούμενη «επιτακτική ανθρωπιστική ανάγκη και σοβαρά προβλήματα υγείας». Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι η 79χρονη Νουρίτ Γιτζάκ και η 85χρονη Γιότσβεντ Λίφσιτς μεταφέρθηκαν εκτός Γάζας.


«Διευκολύναμε την απελευθέρωση άλλων 2 ομήρων, μεταφέροντάς τες έξω από τη Γάζα σήμερα το βράδυ. Ο ρόλος μας ως ουδέτερος διαμεσολαβητής μας δίνει αυτή τη δυνατότητα και είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα», ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός σε ανακοίνωση στο Χ.


Μιλώντας στην ισραηλινή Haaretz, ο εγγονός της 85χρονης Λίφσιτς δήλωσε ότι η οικογένεια είναι «ευτυχισμένη και ικανοποιημένη» μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσής της και εξέφρασε την ελπίδα του αυτές οι απελευθερώσεις «να είναι η αρχή και για άλλες αντίστοιχες στο μέλον».


«Ανυπομονούμε για την απελευθέρωσή τους και των υπόλοιπων απαχθέντων από το κιμπούτς μας και γενικά όλων των ομήρων», είπε ο εγγονός της, ο Ντάνιελ Λίφσιτς. «Ελπίζουμε να είναι καλά. Θα τη δούμε απόψε», είπε ο ίδιος για τη γιαγιά του.



Όμως, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, η Χαμάς έχει ακόμα ομήρους τους συζύγους τους. Η νύφη της 79χρονης είχε αποκαλύψει στο BBC ότι η κατάσταση τους είναι πολύ δύσκολη, γιατί δεν είχαν φάρμακα μαζί τους, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι ήταν ανάγκη η απελευθέρωσή τους.


Περιμένουν το τελικό «οκ» του Νετανιάχου για να μπουν στη Γάζα


Με την απελευθέρωση ακόμη 2 γυναικών ομήρων από τη Χαμάς και την ελπίδα να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για άλλους 50, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των ισλαμιστών συνεχίζει να συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή για 17η ημέρα.


Οι σφοδρές συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα και οι μάχες με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο στα βόρεια συνεχίστηκαν και σήμερα, με τον στρατό να πιέζει την κυβέρνηση να τους δώσει το τελικό «οκ» ώστε να μπουν στον παλαιστινιακό θύλακα, «ακόμα και αν είναι μεγάλο το κόστος των απωλειών».


«Πρέπει να πάμε βαθιά στη Γάζα, ακόμη και αν έχουμε μεγάλο κόστος απωλειών», μετέδωσε νωρίτερα η Haaretz ότι ειπώθηκε στο μήνυμα του στρατού προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι περιμένουν τον Νετανιάχου να δώσει το «πράσινο φως» για τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.


Ήδη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, έχει δώσει το «οκ» και ότι ο στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη χερσαία επίθεσή του κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Μάλιστα, σε νέες δηλώσεις του σήμερα είπε ότι «η επιχείρηση θα γίνει από αέρα, στεριά και θάλασσα και θα είναι θανατηφόρα».


Σοκ προκάλεσε ένας υποστράτηγος του Ισραήλ, ο Μάικλ Έντελσταϊν, ο οποίος είπε ότι ο στρατός έχει «αποδείξεις ότι το Ιράν ενεπλάκη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», δηλαδή την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

«Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά θα συζητήσουμε για την κατάπαυση του πυρός», ήταν η λιτή απάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση δημοσιογράφου την ώρα που έφευγε από το βήμα εκδήλωσης, κληθείς να σχολιάσει τις νέες απελευθερώσεις της Χαμάς και τα τεκταινόμενα στον πόλεμο.


Η αχτίδα αισιοδοξίας για ακόμα μια απελευθέρωση ομήρων από της Χαμάς φάνηκε νωρίτερα από τα διεθνή ΜΜΕ.



Ο βρετανικός Guardian, που επικαλέστηκε πληροφορίες του ειδησεογραφικού καναλιού Ι24 του Τελ Αβίβ, μετέδωσε ότι «πήγες στη Γάζα» δήλωσαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη «η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας» για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα από τη Χαμάς, μετά τη μεσολάβηση και του Κατάρ.


Το Ι24 ανέφερε μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του ότι στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είναι καθ’ οδόν για να παραλάβουν τους ομήρους και πως όλα θα γίνουν μέσα «στις επόμενες ώρες» αν δεν υπάρχουν εμπόδια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, η απελευθέρωση των ομήρων ξεκίνησε ήδη.


Βέβαια, μια πηγή που μίλησε στη Haaretz, δήλωσε ότι ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν τελικά μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερος και να μην φύγουν τελικά 50 άνθρωποι από τα χέρια της Χαμάς.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους λόγους που η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει και άλλους ομήρους είναι ότι το Ισραήλ προχωρά σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλαδή ότι σταματά τις αεροπορικές επιδρομές ώστε ο Ερυθρός Σταυρός να φτάσει με ασφάλεια στους ομήρους.


Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα (23.10.2023) ότι ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς είναι 222, ο οποίος αυξήθηκε από 213. 


«Ουδέν σχόλιο» από τον Λευκό Οίκο για τις διαπραγματεύσεις


Σε ερώτηση που έκαναν δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, για τη «συμφωνία με τη Χαμάς και τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων με διπλή υπηκοότητα στον Ερυθρό Σταυρό», ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Τζον Κίρμπι εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα ευαίσθητο στάδιο. «Το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μας καθιστά αδύνατη τη δημόσια περιγραφή των προσπαθειών που γίνονται», είπε.


«Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που λάβαμε ώστε να απελευθερώσουμε τις δύο Αμερικανίδες, τη μητέρα και την κόρη, και χαιρόμαστε που είναι καλά. Απλώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια, πολλές συζητήσεις και συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην το αναφέρουμε λεπτομερώς», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.


Έμμεση… επιβεβαίωση από τη Χαμάς


Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, φάνηκε να επιβεβαιώνει νωρίτερα ότι πραγματοποιούνταν συνομιλίες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, αλλά ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Μιλώντας στο Sky News, ο Khaled Meshaal, επικεφαλής διαπραγματευτής ομήρων της ομάδας της Χαμάς, είπε: «Ας σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα και οι μεσολαβητές όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος και ορισμένες αραβικές χώρες θα βρουν τρόπο να τους απελευθερώσουν και θα τους στείλουμε στα σπίτια τους.


Ο Meshaal επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τότε που βρέθηκαν στα χέρια της Χαμάς. Αν και δεν ανέφερε από ποιες χώρες κατάγονταν, είπε ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.


Πηγή: newsit.gr 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html