Συναγερμός για «κανόνι» σε μεγάλη τράπεζα « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Συναγερμός για «κανόνι» σε μεγάλη τράπεζα

Κατηγορία Τράπεζες στις   8:03 π.μ.  |  Σάββατο 19 Αυγούστου 2023


 

Σάλος έχει ξεσπάσει στο επενδυτικό κοινό μετά το επικείμενο «λουκέτο» που φέρεται να βάζει πολύ μεγάλη σκιώδη τράπεζα της Κίνας.


Η Zhongrong Internation Trust Co, η οποία λόγω του μεγέθους της , επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό ολόκληρη την οικονομία της χώρας, δεν άντεξε σύμφωνα με το Bloomberg, λόγω έλλειψης ρευστότητας.


Ανήσυχοι είναι οι Κινέζοι επενδυτές που «βομβαρδίζονται» από ερωτήσεις εταιρειών σχετικά με την «έκθεσή» τους στη Zhongrong Internation Trust Co, μεγάλη σκιώδη τράπεζα της Κίνας, καθώς η τελευταία έχασε πληρωμές για δεκάδες προϊόντα σύμφωνα με το Bloomberg.


Τα σχετικά ερωτηματολόγια, με περισσότερες από 100 ερωτήσεις σύμφωνα με το Reuters, έχουν φτάσει και σε δεκάδες εισηγμένες εταιρείες σε Σανγκάι και Σενζέν, τις οποίες ρωτούν σε ποιο βαθμό είναι εκτεθειμένες σε προϊόντα της Zhongrong, καθώς τρεις από τις εισηγμένες εταιρείες ενημέρωσαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι δεν έχουν λάβει πληρωμές για προϊόντα από τη Zhongrong.


Παρέμβαση στο χρηματιστήριο


Η ρευστότητα της Zhongrong δημιουργεί μεγαλύτερους φόβους αλλά και το ρίσκο της μετάδοσης σε ένα οικονομικό σύστημα που βρίσκεται ήδη υπό πίεση, όπως η επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία.


Η Zhongrong διαχειριζόταν στο τέλος του 2022 περιουσία αξίας περίπου 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ φαίνεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε προϊόντα της αγοράς ακινήτων.


Για να σταματήσει η διολίσθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας, οι κινεζικές αρχές χρειάστηκε να ζητήσουν από επενδυτικά κεφάλαια, να σταματήσουν – τουλάχιστον γι αυτή την εβδομάδα- να είναι «καθαροί» πωλητές μετοχών.


Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, οι αρχές εξέδωσαν το λεγόμενο «παράθυρο καθοδήγησης» σε εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, ζητώντας τους να απόσχουν για μια ημέρα από την πώληση περισσότερων μετοχών από αυτές που αγόρασαν.


Η τακτική είναι γνωστή και αποσποπεί στο να ανακόψει την καθοδική κίνηση στα τοπικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η κρίση στον κλάδο των σκιωδών τραπεζών βρίσκεται προ των πυλών.


Παρόλα αυτά, τέτοιες οδηγίες, των οποίων ανάλογες έχουν υπάρξει και στο παρελθόν δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στη στήριξη της αγοράς.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οι κινεζικές αρχές είχαν και πάλι υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα, ο δείκτηες CSI 300 «βούτηξε» 10% μέσα σε λίγες εβδομάδες για να φτάσει σε χαμηλό τριετίας.


Χάος στην Ιρλανδία: Χάλασαν τα ΑΤΜ και μοίραζαν… χρήμα


Καταθέτες «σήκωσαν» μέχρι και 1.000 ευρώ που δεν διέθεταν στους λογαριασμούς τους – «Θα τα χρεωθούν» προειδοποιεί η τράπεζα και απολογείται για την αναστάτωση


Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στην Ιρλανδία τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα ΑΤΜ της τράπεζας Bank of Ireland και επέτρεπε στους πελάτες της να αποσύρουν ή να μεταφέρουν περισσότερα χρήματα από όσα είχαν στον λογαριασμό τους.


Η φήμη ότι τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης της Bank of Ireland μοίραζαν δωρεάν χρήματα εξαπλώθηκε γρήγορα και δημιουργήθηκαν ουρές μπροστά στα ATM κατά την διάρκεια της Τρίτης με την αστυνομία να υποχρεώνεται να επέμβει σε κάποιες περιπτώσεις.


Σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι καταθέτες χωρίς χρήματα στον λογαριασμό τους μπόρεσαν να σηκώσουν μέχρι και 1.000 ευρώ.


Η Bank of Ireland προειδοποίησε τους χρήστες των ATM ή των τραπεζικών ηλεκτρονικών εφαρμογών ότι τα χρήματα αυτά θα χρεωθούν.


«Ζητούμε συγγνώμη για την αναταραχή που προκάλεσε η βλάβη αυτή. (…) Γνωρίζουμε ότι υστερήσαμε στο επίπεδο των υπηρεσιών που οι πελάτες μας περιμένουν από εμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.


Ο Μπρένταν Μπέρτζες, ιδρυτής της ιστοσελίδας AskAboutMoney.com, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE ότι η τράπεζα πρέπει να βελτιώσει το «αδέξιο» πληροφορικό της σύστημα.


Ωστόσο πρόσθεσε: «Αν ξέρετε ότι δεν έχετε χρήματα, αλλά παίρνετε 1.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό, διαπράττετε απάτη. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα που έχει να κάνει με τα συστήματα της Bank of Ireland».


Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει επιβάλει πρόστιμα στην Bank of Ireland για ελαττώματα στα πληροφοριακά της συστήματα και ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις συνέπειες του χθεσινού περιστατικού.


Ρωσία: Με εντολή Πούτιν η Κεντρική Τράπεζα στήριζε το ρούβλι


Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης από 8,5% στο 12%, σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης για την ανακοπή της πρόσφατης διολίσθησης του ρουβλίου μετά τη δημόσια έκκληση του Κρεμλίνου για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.


Η έκτακτη συνεδρίαση για το επιτόκιο πραγματοποιήθηκε αφού το ρούβλι κατρακύλησε πέρα από το όριο των 100 έναντι του δολαρίου, παρασυρόμενο από τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στο εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας και καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται κατακόρυφα.


Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, επέπληξε την Κεντρική Τράπεζα, κατηγορώντας την για ήπια νομισματική πολιτική.


Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ορέσκιν, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, η οποία προχώρησε στη αύξηση των επιτοκίων.


«Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται», ανέφερε η ρωσική Κεντρική Τράπεζα σε σημερινή της ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «η απόφαση αποσκοπεί στον περιορισμό των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Η μετακύλιση της υποτίμησης του ρουβλίου στις τιμές αποκτά δυναμική και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται».


Αν και η κίνηση σταμάτησε την πτωτική πορεία του νομίσματος, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας δεν θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο.


Νορβηγία: Νέα αύξηση επιτοκίου στο 4% ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα


Την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 4% ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση τον επόμενο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός υψηλότερος του στόχου.


Η τράπεζα σημείωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και απαιτείται ένα υψηλότερο επιτόκιο για να επανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο.


«Η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις. Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται επί του παρόντος, το επιτόκιο θα αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η κυβερνήτης Ida Wolden Bache.


Σημειώνεται πως παρότι δεν ανακοινώθηκαν νέες προβλέψεις, η πιο πρόσφατη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο «δείχνει» αύξηση 25 μονάδων βάσης τόσο τον Αύγουστο, όσο και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου το επιτόκιο να φτάσει στο 4,25%.


Jefferies: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στην κορυφή η Εθνική Τράπεζα


Οι αυξήσεις των επιτοκίων και η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα έχουν δώσει ώθηση στις επιδόσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η αμερικανική Jefferies.


Οι τιμές-στόχοι


Με βάση τα παραπάνω, η Εθνική Τράπεζα παραμένει η κορυφαία επιλογή της Jefferies, ενώ προειδοποιεί πως πρέπει οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά την Alpha Bank.


Το ισχυρό franchise καταθέσεων λιανικής και η κάλυψη NPE της Εθνικής δημιουργούν ανοδικά περιθώρια σε ότι αφορά την αποτιμήσή της η οποία κατά την άποψη του οίκου παραμένει ελκυστική με το P/TNAV στο 0,8x έναντι απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE 8,7% για το 2025.


Ο οίκος ανεβάζει έτσι την τιμή στόχο για την ΕΤΕ στα 7,40 ευρώ από 7,30 ευρώ πριν και δίνει σύσταση Buy.


Η Alpha Bank συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount (P/TNAV sto 0,6x), αλλά αυτό πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της χαμηλότερης κάλυψης NPE και του χαμηλότερου κεφαλαιακού δείκτη CET1 σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα.


Ο κίνδυνος σχετικά με τις εκτιμήσεις της αγοράς για τις προβλέψεις της συστημικής τράπεζας κάνει την Jefferies πιο προσεκτική και για αυτό δίνει σύσταση υποαπόδοσης, ενώ η τιμή-στόχο διατηρείται στο 1,10 ευρώ..


Τέλος, αξιολογεί την Eurobank και την Πειραιώς με Hold, με την τιμή στόχο για την πρώτη να διατηρείται στο 1,70 ευρώ, ενώ “ανεβάζει” την τιμή0-σχτος για την Πειραιώς στα 3,10 ευρώ από 2,70 ευρώ πριν.


«Συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ μικρή διαφοροποίηση στις προβλέψεις των αναλυτών μεταξύ των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.


Αναμένουμε ότι η χαμηλή αρχική κάλυψη στην Alpha θα καθυστερήσει την ομαλοποίηση των προβλέψεων (προβλέψεις JEFe περίπου 30% πάνω από το consensus το 2024) σε σχέση με την Εθνική (προβλέψεις JEFe περίπου 30% κάτω από τo consensus το 2024)», εξηγεί η Jefferies.


Πηγή: newsme.gr


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html