«Βρέχει» λεφτά: Νέα μέτρα για… όλους – Τι ανακοινώνει ο Μητσοτάκης « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

«Βρέχει» λεφτά: Νέα μέτρα για… όλους – Τι ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Κατηγορία Πολιτική στις   7:23 π.μ.  |  Σάββατο 19 Αυγούστου 2023



Η αλματώδης αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους φέρνει νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.


Το νέο πακέτο στήριξης της Κυβέρνησης περιλαμβάνει ως το τέλος της χρονιάς, την επιταγή ακρίβειας, το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, τον τρίτο κύκλο του market pass κ.α.


Σημαντική «μαγιά» για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα επιτρέψει νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων και μέτρα στήριξης με αιχμή την επέκταση του Market Pass τουλάχιστον έως το τέλος του 2023, αφήνει η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του επταμήνου, τα φορολογικά έσοδα, τα οποία αποτελούν «βαρόμετρο» για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, συνεχίζουν σε τροχιά υπέρβασης έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, καταγράφοντας αύξηση 7,5%.


Έως και 1,4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα τη φετινή χρονιά


Οι εισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 2,347 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 38,583 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση 1,423 δισ. ευρώ.


Παράλληλα, οι αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας κινούνται πέραν της πρόβλεψης του προϋπολογισμού (2,3%) και εκτιμάται ότι θα κλείσει πάνω από 2,5% στο σύνολο του έτους, αφήνοντας «περίσσευμα» τουλάχιστον 450 – 500 εκατ. ευρώ.


Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, οι υπερεισπράξεις στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων θα οδηγήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 στο 1,3% – 1,4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η θετική αυτή εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων οι οποίες όμως θα είναι στοχευμένες και μετρημένες καθώς έχουν ήδη ξοδευτεί 600 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση προηγούμενων μέτρων.


Πέραν από την υποχρέωση για δημοσιονομική σύσφιξη ένας πρόσθετος σημαντικός λόγος που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μπαράζ παροχών είναι η εκπλήρωση του εθνικού στόχου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.


Από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας οπότε απαιτείται προσοχή ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία που θα βάλει την χώρα στη λίστα με τους προτιμητέους επενδυτικούς προορισμούς και τα ελληνικά ομόλογα σε ασφαλή θέση για ευνοϊκότερο δανεισμό.


Τα μέτρα που εξετάζονται


Υπό αυτό το πρίσμα τα μέτρα που κοστολογούνται και εξετάζονται είναι τα εξής:


Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.


Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.


Ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία ενώ η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.


Νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.


Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.


Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.


Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας αλλά θα περάσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή το φθινόπωρο. Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024 και θα δηλωθούν το 2025 στην Εφορία.


Νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.


Σεπτέμβριο «ανοίγουν» οι αιτήσεις για το Market Pass 2


Από τι θα εξαρτηθεί ο χρόνος και τρόπος καταβολής της ενίσχυσης – Τι ισχύει για παλιούς και νέους δικαιούχους


Για τον επόμενο μήνα μετατίθεται τελικά η έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το Market pass 2, αφού στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μετά θα γίνει η αξιολόγηση των δικαιούχων.


Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις για το Μarket pass 2 θα ενεργοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια περίοδο η Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων εσόδων θα τρέξει την επεξεργασία των εισοδημάτων του 2022 για τους παλιούς δικαιούχους, ώστε να διαπιστωθεί πόσοι εξακολουθούν να δικαιούνται το επίδομα.


Από την παράλληλη αυτή διαδικασία της αξιολόγησης των εισοδημάτων του 2023 για τους νέους δικαιούχους των εισοδημάτων του 2022 και για τους παλιούς δικαιούχους, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος καταβολής του επιδόματος. Αν δηλαδή θα δοθεί σε δύο δόσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ή εφάπαξ τον Οκτώβριο. Πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο της εφάπαξ καταβολής του τον Οκτώβριο.


Το μέτρο, όπως ψηφίστηκε, προβλέπει νέο γύρο επιδότησης των νοικοκυριών για αγορές μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.


Δεν χρειάζεται να υποβληθεί κάποια αίτηση 


Όσοι έλαβαν το Μarket Pass στο παρελθόν δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.


Αιτήσεις θα απαιτηθεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν την επιδότηση στην πρώτη φάση, είτε γιατί παρέλειψαν να την κάνουν τον περασμένο Φεβρουάριο, είτε διότι υπερέβαιναν τα όρια με βάση τα εισοδήματα του 2021 (δηλώσεις 2022).


Σημειώνεται όμως, ότι και για το Market Pass 2, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ακριβώς τα ίδια: Δηλαδή 16.000 ευρώ ο κάθε άγαμος, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι και 5.000 επιπλέον για κάθε προστατευόμενο τέκνο, με ακίνητη περιουσία έως τα 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ οι έγγαμοι.


Το ποσόν της ενίσχυσης ανά μήνα παραμένει στα 22 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, συν επιπλέον 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, έως 100 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέρχονται σε 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.


Το ποσό αυτό πιστώνεται σε όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κτλ) και λαϊκές αγορές.


Και αν δεν χρησιμοποιηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο θα διαγράφεται και θα επιστρέψει στο Δημόσιο.


Αντιθέτως, αν ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό του, τότε μπορεί να κρατήσει όλα τα λεφτά ή να τα ξοδέψει όπως εκείνος θέλει, χωρίς απολύτως κανένα περιορισμό. Αλλά θα λάβει και το 80% της ενίσχυσης. Δηλαδή η ενίσχυση θα είναι 17,60 – 80 ευρώ τον μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.


Πηγή: newsme.gr


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ



Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html