ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 76.000 ανέργους το Φθινόπωρο « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 76.000 ανέργους το Φθινόπωρο

Κατηγορία ΟΑΕΔ στις   3:11 μ.μ.  |  Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023



Μία σειρά νέων προγραμμάτων ετοιμάζει αυτό το διάστημα η ΔΥΠΑ όπως μας αποκάλυψε η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Dnews.


Ειδικότερα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:


- αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση για 15.000 ανέργους 25-45 ετών


- νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με την εταιρεία HUAWEI, που προβλέπει την κατάρτιση 500 γυναικών σε βασικές δεξιότητες και σε δεξιότητες σχετικά με τα δίκτυα της Huawei.


- νέα προγράμματα με τη συγχρηματοδότηση του ΤΑΑ, όπως το πρόγραμμα ανάπτυξης βασικών δεξιοτήτων ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας με παροχή πιστοποίησης για 5.000 ανέργους,


- Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (για 25.000 ανέργους και εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα μέσω Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των ΑΕΙ) και Β' Κύκλος του Προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 30.000 ανέργους.


Αναλυτικότερα η συνέντευξη


- Κυρία Χορμόβα τι να περιμένουν οι άνεργοι από το Φθινόπωρο; Ποια προγράμματα θα τρέξουν;


Η ΔΥΠΑ προχώρησε στον σχεδιασμό προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας «νέας γενιάς», καταγράφοντας τις ανάγκες των πολιτών που αναζητούν εργασία καθώς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων της χώρας.


Η υλοποίηση προγραμμάτων που αφουγκράζονται την πραγματική οικονομία και παρέχουν αποτελεσματικές προτάσεις απασχόλησης στους ανέργους, οδήγησε στην σημαντική αύξηση της απορροφητικότητά τους.


Σε αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να κινηθούμε και στο επόμενο διάστημα. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού δυο προγράμματα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που αφορούν την αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση για 15.000 ανέργους 25-45 ετών, καθώς και πιλοτική δράση στο πλαίσιο κατάρτισης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ανοιχτού τύπου.


- Τα προγράμματα κατάρτισης φέτος πήγαν πολύ καλά κυρίως το πρόγραμμα των ανέργων με το voucher των 1.000 ευρώ. Υπάρχει δυνατότητα να βγει νέο αντίστοιχο πρόγραμμα το 2024;


Η ΔΥΠΑ έχει αναλάβει την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος κατάρτισης που έχει σχεδιαστεί στη χώρα μας, που αφορά την αναβάθμιση δεξιοτήτων, κυρίως ψηφιακών και πράσινων για 500.000 πολίτες μέχρι το 2025, με πόρους από το ΤΑΑ.


Η ανταπόκριση ανέργων και εργαζομένων στις δυο πρώτες φάσεις του προγράμματος ήταν εντυπωσιακή.


Οι καινοτομίες που προβλέπει ο σχεδιασμός τους και τα αυστηρά κριτήρια συμμετοχής των παρόχων, στοχεύουν στην εξασφάλιση ποιοτικής κατάρτισης ώστε οι καταρτιζόμενοι να εφοδιάζονται με δεξιότητες που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τις αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας ουσιαστικά το βιογραφικό τους.


Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΥΠΑ στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις, όπως το πρόγραμμα σε συνεργασία με την εταιρεία HUAWEI, που προβλέπει την κατάρτιση 500 γυναικών σε βασικές δεξιότητες και σε δεξιότητες σχετικά με τα δίκτυα της Huawei (στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας).


Επίσης, θα υλοποιηθούν νέα προγράμματα με τη συγχρηματοδότηση του ΤΑΑ, όπως το πρόγραμμα ανάπτυξης βασικών δεξιοτήτων ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας με παροχή πιστοποίησης για 5.000 ανέργους, Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (για 25.000 ανέργους και εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα μέσω Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των ΑΕΙ) και Β' Κύκλος του Προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 30.000 ανέργους.


- Έχει ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικογένειας ότι θα πληρώνονται τα επιδόματα μέσω προπληρωμένων καρτών. Μεταξύ των επιδομάτων θα είναι και το επίδομα ανεργίας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός;


Αποτελεί στόχο του Υπουργείου η επίτευξη περισσότερης διαφάνειας και ορθής στόχευσης των επιδομάτων και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι σχεδιασμοί για την εφαρμογή πληρωμών μέσω προπληρωμένων καρτών. Σε αυτό το μοντέλο, πρόκειται να υπαχθούν διάφορα επιδόματα, για τα οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου.


- Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι προχωράτε σε αλλαγές στη Μαθητεία παρέχοντας τα απαραίτητα εφόδια στις μαθήτριες και στους μαθητές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.), για να καλύψουν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Ποιες είναι οι αλλαγές που προωθείται και πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους;


Η ΔΥΠΑ λειτουργεί 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας σε όλη την Ελλάδα, εφαρμόζοντας από το 1952 το εκπαιδευτικό σύστημα που συνδυάζει θεωρία στην τάξη το απόγευμα, με αμειβόμενη μαθητεία σε επιχειρήσεις το πρωί, τροφοδοτώντας την αγορά εργασίας με εξειδικευμένο προσωπικό. Οι μαθητευόμενοι ασκούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ, Δήμους, κ.λπ.


Οι αλλαγές που σχεδιάζουμε αφορούν την αναβάθμιση των σπουδών και την εναρμόνιση των ειδικοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ώστε οι νέοι και οι νέες που επιλέγουν τις Σχολές μας να μαθητεύουν σε επαγγέλματα που αναζητούν οι εταιρείες και να βρίσκουν δουλειά άμεσα μετά την αποφοίτησή τους. Αξίζει να επισημάνουμε ότι, όπως προκύπτει από έρευνα της ΔΥΠΑ σχετικά με την πορεία της σταδιοδρομίας των αποφοίτων μας, η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας στο αντικείμενο που εκπαιδεύτηκαν ξεπερνά το 95%, και αφορά θέσεις εργασίας με καλές μισθολογικές αποδοχές.


Παράλληλα, προχωρήσαμε τη συνεργασία μας με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο την επιτάχυνση εκπόνησης των απαραίτητων μελετών ώστε να ανακαινίσουμε και να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τις δομές των 50 ΕΠΑΣ.


Επιπλέον, διευρύνουμε το πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Μέσω της συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχώρησε η επικαιροποίηση των οδηγών σπουδών των Σχολών μας, για υφιστάμενα και νέα αντικείμενα με αυξημένη ζήτηση, όπως η ειδικότητα «τεχνίτης υποστήριξης συστημάτων κυβερνοασφάλειας».


Τον περασμένο Νοέμβριο, προχωρήσαμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Όμιλο ONEX Shipyards & Technologies για τη στενότερη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις νέες αυξημένες ανάγκες της «γαλάζιας οικονομίας», που προκύπτουν από την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας.


Ακόμη, στο πλαίσιο της 1ης «Ανοιχτής Ημέρας» (Open Day) Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης που διοργανώσαμε τον Ιούνιο, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία Νικ.Ι. Θεοχαράκης για την υποστήριξη και αναβάθμιση ειδικοτήτων στον κλάδο του αυτοκινήτου.



Θα συνεχίσουμε με νέες πρωτοβουλίες, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας και στρατηγικές συνεργασίες με απώτερο στόχο την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ, επιδιώκοντας να δίνουμε επιλογές στους νέους που αναζητούν σπουδές σε επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση και να στηρίξουμε την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό με γνώσεις και δεξιότητες που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.


Οι εγγραφές στις ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr και είναι ανοιχτές αυτή την περίοδο.


Θα ήθελα να μας δώσετε κάποια στοιχεία για το πρόγραμμα Σπίτι μου.


Η μέχρι στιγμής πορεία του προγράμματος είναι απολύτως ικανοποιητική και αναδεικνύει τη σημασία της επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής, καθώς επίσης και την κρισιμότητά της σε μια εποχή που οι νέοι και τα νέα ζευγάρια βρίσκονταν αντιμέτωπα με τις αυξημένες τιμές στην αγορά κατοικίας και τη δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.


Αυτές τις δυσκολίες κατέγραψε η κυβέρνηση και προχώρησε στον σχεδιασμό του προγράμματος, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να αναδεικνύουν την εξαιρετική ανταπόκριση από τους δικαιούχους και τους ταχύτατους ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος.


Συνολικά, μέχρι τις 20 Ιουλίου υποβλήθηκαν πάνω από 38.558 αιτήσεις, αξιολογήθηκαν οι 8 στις 10, δηλαδή περισσότερες από 30.000 σε διάστημα μικρότερο των 4 μηνών από την έναρξή του.


Πήραν προέγκριση πάνω από 21.000 αιτήσεις, ποσοστό σχεδόν 70%. Τα δάνεια που έχουν πάρει έγκριση αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 4.600, δηλαδή ποσοστό 22% και ο μέσος όρος του ποσού έγκρισης είναι λίγο πάνω από τις 104.000€.


Επίσης, βρίσκονται υπό αξιολόγηση 3.168 αιτήσεις, με το συνολικό τους ύψος να ανέρχεται σε 337.660.000€. Καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, προκύπτει σημαντική προστιθέμενη αξία του προγράμματος, καθώς οι νέοι και τα νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν την κατοικία τους με κόστος εξυπηρέτησης δανείου που είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενοίκιο που θα πλήρωναν.


Ακόμη, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα.


- Το πρόγραμμα Κάλυψη προχωράει με τους δήμους υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει για τους πολίτες;


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάλυψη» συνεχίζονται οι συνεργασίες με τους δήμους, ενώ ξεκινάει άμεσα για τους πολίτες.


Πρόκειται για πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής, με προϋπολογισμό 21.500.000€, μέσω του οποίου αξιοποιούνται ιδιωτικές κατοικίες που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΤΙΑ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών, στοχεύει να καλύψει τουλάχιστον 3.000 ωφελούμενους, για τις δαπάνες μίσθωσης κατοικίας για διάστημα 3 ετών, τις δαπάνες επισκευής φθορών και τα κόστη μετακόμισης.



Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html