Καιρός: Ο «οδηγός» της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας, τι πρέπει να προσέξετε « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Καιρός: Ο «οδηγός» της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας, τι πρέπει να προσέξετε

Κατηγορία Κακοκαιρία στις   9:12 μ.μ.  |  Τρίτη 2 Μαΐου 2023




Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες που μπορεί να βρεθούν στις περιοχές όπου θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία από σήμερα Τρίτη 2/5 το απόγευμα και το βράδυ, με τα έντονα φαινόμενα να αναμένεται να εξασθενήσουν την Πέμπτη.


Πιο αναλυτικά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση της κακοκαιρίας.


Επιπλέον, η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.


Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.


Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:


Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια.
  • Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.


Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ανακοινώθηκε και επίσημα το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που είχε προαναγγείλει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολλυδάς (Δείτε το εδώ)


Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Επικίνδυνος καιρός» με ισχυρές καταιγίδες

Με άστατο καιρό θα συνεχίσει η εβδομάδα, με την Τετάρτη να αγριεύει ακόμα περισσότερο και μία νέα κακοκαιρία να φέρνει ισχυρές καταιγίδες από τη Λαμία και πάνω, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.


Για σήμερα, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με βροχές να σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αρχικά τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο και στη συνέχεια όσο προχωρούμε προς το βράδυ θα εξαπλωθούν στα βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά.

Στην Αττική, την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται προς το βράδυ. Η θερμοκρασία θα είναι σε καλά επίπεδα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 22 βαθμούς στην πρωτεύουσα.


Βροχές θα σημειωθούν σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, όπου χρειάζεται προσοχή.

Τα δύσκολα έρχονται, όμως από αύριο, καθώς θα είναι μία επικίνδυνη ημέρα.


Χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος του Open κ. Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για επικίνδυνο καιρό στην κεντρική και βόρεια χώρα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν από το ύψος της Λαμίας και πάνω, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.


Εξαίρεση θα αποτελεί η βόρεια Κρήτη, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 25 βαθμούς Κελσίου.


Και την Πέμπτη το σκηνικό θα είναι παρόμοιο, με την βελτίωση να έρχεται από την Παρασκευή, με τον καιρό να είναι αισθητά καλύτερος το Σαββατοκύριακο.


Γιώργος Τσατραφύλλιας: Βαρομετρικό χαμηλό φέρνει βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς


"Βαρομετρικό χαμηλό στροβιλίζεται ανοικτά του Ιουνίου και αναμένεται να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες κυρίως στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο, με αρκετές βροχές, καταιγίδες και έντονη κεραυνική δραστηριότητα" αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

"Τα φαινόμενα δεν αποκλείονται να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή κυρίως τις βραδινές ώρες" αναφέρει ο μετεωρολόγος.


Σάκης Αρναούτογλου: Έρχονται βροχές και στην Αττική


Στην Αττική ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, ενώ βροχές αναμένονται από το μεσημέρι και κυρίως τις απογευματινές ώρες, αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου.


Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει επίσης αρκετή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο βροχές αναμένονται κυρίως από το βράδυ και μετά.


Την Τετάρτη ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει πως ο καιρός θα είναι ακόμα πιο άστατος, με φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς το νέο σύστημα κακοκαιρίας θα φέρει συννεφιές οι οποίες θα δώσουν βροχές και καταιγίδες.



Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html