Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τις αιτίες της βαριάς ήττας του – Απλή αναλογική, αφήγημα και Κατρούγκαλος « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τις αιτίες της βαριάς ήττας του – Απλή αναλογική, αφήγημα και Κατρούγκαλος

Κατηγορία Πολιτική στις   9:33 π.μ.  |  Δευτέρα 22 Μαΐου 2023



Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τις αιτίες της βαριάς ήττας του – Απλή αναλογική, αφήγημα και Κατρούγκαλος

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συνεδριάσει, με διευρυμένη σύνθεση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα στελέχη του να αναλύσουν τους λόγους της βαριάς ήττας του κόμματός τους αλλά και να εξετάσουν το νέο αφήγημα με το οποίο θα πάνε στις επόμενες εκλογές.


Σε μία πρώτη ανάλυση, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ωστόσο ότι υπάρχουν μία σειρά από λόγοι που τα πράγματα ήρθαν τόσο άσχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής (21.05.2023).



Κατ’ αρχήν θεωρούν ότι τα αλλεπάλληλα προεκλογικά αφηγήματα που χρησιμοποίησαν – προοδευτική διακυβέρνηση, κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής – μπέρδεψαν τους πολίτες αντίθετα με την ΝΔ που είχε ένα και μοναδικό σενάριο, αυτό της αυτοδυναμίας.


«Το “Μητσοτάκης ή χάος” όπως φαίνεται “έπιασε” στους πολίτες αντίθετα με αυτό που λέγαμε εμείς» παραδέχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έκρυβαν την απογοήτευση τους για τα αποτελέσματα.



Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τελικά η απλή αναλογική λειτούργησε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι αριστεροί ψηφοφόροι πήγαν και στα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, όπως για παράδειγμα στο ΚΚΕ, στο ΜέΡΑ25 και στην Πλεύση Ελευθερίας. Ακόμα ένα ποσοστό από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε στην βάση του.


Ο τρίτος λόγος -λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- έχει να κάνει και με τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έστειλε ένα μεγάλο κομμάτι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην ΝΔ.


Προφανώς, η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολη, αφού το σημαντικότερο είναι να μπορέσει να βρει αφήγημα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ένα αφήγημα ξεκάθαρο, το οποίο δεν θα ξαναβάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συζητήσεις γύρω από το διακύβευμα της κάλπης.


Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι το τόσο μεγάλο ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να τρομάξει τους πολίτες και κάποιοι από αυτούς που επέλεξαν τα μικρότερα κόμματα να επιστρέψουν στην βάση τους.


Θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα, τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «πάμε όλοι ενωμένοι για την επόμενη εκλογική μάχη».


Όλα, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Δηλαδή ένα νέο συνέδριο το οποίο θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα που αφορούν την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

newsit.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html