Σοκ και δέος για τους δανειολήπτες – Θα πληρώσουν έως και επτά δόσεις επιπλέον από το καλοκαίρι « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Σοκ και δέος για τους δανειολήπτες – Θα πληρώσουν έως και επτά δόσεις επιπλέον από το καλοκαίρι

Κατηγορία Τράπεζες στις   10:56 π.μ.  |  Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023


Η ΕΚΤ δεν επηρεάστηκε τελικά και την χρηματοπιστωτική κρίση που βρίσκεται προ των θυρών στην Ευρώπη, μετά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την Credit Suisse και προχώρησε στην εξαγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης κατά 50 μονάδες βάσης, προκαλώντας «έμφραγμα» στους δανειολήπτες οι οποίες βλέπουν το ύψος των δόσεων τους να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.


Αν μάλιστα γίνει πράξη η «απειλή – υπόσχεση» της Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα πράξει ότι απαιτείται ώστε να τιθασεύσει το τέρας του πληθωρισμού και προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων (δύο από 25 μονάδες βάσης), τότε οι δανειολήπτες θα κληθούν από το καλοκαίρι να καταβάλλουν έως και επτά (!!!) δόσεις επιπλέον για ένα δάνειο 100.000 ευρώ που θα εξοφληθεί σε 30 χρόνια.


Σήμερα το Euribor 3μηνου με βάση το οποίο και διαμορφώνεται το τελικό επιτόκιο για τα περισσότερα δάνεια, ανέρχεται κοντά στο 3% και πλέον πολύ σύντομα θα φτάσει στο 3,5% και από το καλοκαίρι, με βάση τον σχεδιασμό θα διαμορφωθεί στο 4%.


Με βάση λοιπόν τα κρατούντα στην αγορά των στεγαστικών δανείων, που το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε Euribor συν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε κάποιες περιπτώσεις είναι και τρεις, τότε το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6%.


Βέβαια το επιτόκιο ποικίλει από τράπεζα σε τράπεζα και από πελάτη σε πελάτη, ωστόσο οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες.


Η συνολική επιβάρυνση σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τέσσερις ή και πέντε επιπλέον δόσεις τον χρόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ενός δανείου τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική επιβάρυνση.







Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.


Για δάνειο 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 20 ετών είχε επιτόκιο 2,5% (Euribor 3μηνου που ήταν μηδενικό συν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, η μηναία δόση τον περασμένο Ιούλιο ήταν 537,77 ευρώ, πλέον θα ανέλθει στα 723,37 ευρώ, με επιτόκιο 6%. Διαφορά δηλαδή της τάξεως των 185,6 ευρώ το μήνα. Συνολικά τον χρόνο θα κληθεί να πληρώσει 2.2272 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 4,2 επιπλέον δόσεις επιπλέον τον χρόνο.


Για το ίδιο δάνειο, αλλά διάρκεια 30 χρόνια, η επιβάρυνση είναι αρκετά μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, η δόση τον περασμένο Ιούλιο ήταν 401,39 ευρώ τον μήνα και η νέα δόση θα διαμορφωθεί σε 607,27 ευρώ τον μήνα, επιβάρυνση δηλαδή 205,88 ευρώ τον μήνα. Αθροιστικά στην διάρκεια ενός έτους, το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο εν λόγω δανειολήπτης είναι της τάξεως των 2.470,56 ευρώ που αντιστοιχεί σε 6,1 δόσεις επιπλέον.


Γίνεται αντιληπτό ότι εφόσον η διάρκεια του δανείου φτάσει τα 35 χρόνια η ετήσια επιβάρυνση μπορεί να πλησιάσει τις 6,5 δόσεις επιπλέον τον χρόνο, ενώ από το καλοκαίρι ίσως ξεπεράσει και τις 7 επιπλέον δόσεις τον μήνα.



Πηγή: newsit.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html