«Θα γίνει ο σεισμός, τον περιμένουμε»: Τι λέει σεισμολόγος για το ρήγμα του Μαρμαρά « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

«Θα γίνει ο σεισμός, τον περιμένουμε»: Τι λέει σεισμολόγος για το ρήγμα του Μαρμαρά

Κατηγορία Σεισμός στις   7:00 μ.μ.  |  Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023


Συνεχίζεται η μάχη των διασωστών να εντοπίσουν επιζώντες στα χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.


Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε την Παρασκευή για τον φονικό σεισμό της Τουρκίας, ενώ απάντησε και για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου σεισμού στην Ελλάδα.


«Οχι, γίνεται σύγχυση ανάμεσα στην πολύ ειδική περίπτωση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας που καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη και επεκτείνεται στο βόρειο Αιγαίο».


Όπως διευκρίνισε, πράγματι στο συγκεκριμένο ρήγμα παρατηρείται μετανάστευση της σεισμικής δραστηριότητας, με περίπου 20-25 χρόνια να έχει σπάσει το ρήγμα και να μεταφέρεται από την ανατολή στη Δύση.


Είναι σαφές ότι περιμένουν έναν σεισμό 7-7,5 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του Μαρμαρά. Μετά περιμένουμε μετά από 40-50 χρόνια να φτάσει προς τη Σαμοθράκη. Έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση του ρήγματος ανά 20-25 χρόνια, υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.


«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι ήδη ώριμο. Θα γίνει και αυτός ο σεισμός, τον περιμένουμε, το ξέρουμε όλοι. Το ρήγματα της ανατολικής Ανατολίας είναι μικρότερο σε μήκος από το βόρειο, αλλά δεν έχει αυτή τη διαδοχική μετανάστευση των επικέντρων που να είναι συστηματική», κατέληξε.


«Τα σωστικά συνεργεία πρέπει να συνεχίσουν για 1-2 μέρες ακόμη»

O καθηγητής, όμως, μίλησε και για τις επιχειρήσεις των διασωστών στα συντρίμμια:


Μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαn να επιζήσουν, είναι γνωστό ότι οι ελπίδες είναι στις 3-4 μέρες.


Παρόλα αυτά υπάρχον και πιθανότητες για μία-δύο μέρες ακόμα, να βρεθούν και άλλοι. Λόγω της μεγάλης έκτασης των καταπλακωμένων, πιστεύω εάν συνεχίσουν τα συνεργεία θα βρουν δεκάδες ανθρώπων, αλλά ως εκεί. Μπροστά στο μέγεθος των καταπλακωμένων είναι «ασήμαντη» πληροφορία στατιστικά, αλλά κάθε ζωή μετράει.


«Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο τα συνεργεία να συνεχίζουν να ψάχνουν για ζωντανούς, γιατί σε πολλές περιοχές δεν έχουν πάει καν ακόμα», υπογράμμισε.



Πηγή: dikaiologitika.gr



Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html