«Ανάσα του δράκου»: To viral γλυκό του TikTok που τραυματίζει τα παιδιά « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

«Ανάσα του δράκου»: To viral γλυκό του TikTok που τραυματίζει τα παιδιά

Κατηγορία Τεχνολογία στις   12:45 μ.μ.  |  Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023




Προβληματισμένη είναι η διεθνής κοινότητα, με τη νέα τάση κατανάλωσης της «ανάσας του δράκου» από τα παιδιά.


Μια νέα επικίνδυνη τάση, με την κατανάλωση ενός σνακ, που βασίζεται στο υγρό άζωτο, γνωστό ως η «ανάσα του δράκου» προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα.


Τι είναι η «ανάσα του δράκου»


Πρόκειται για πολύχρωμες καραμέλες, οι οποίες βυθίζονται σε υγρό άζωτο, για να δημιουργήσουν ένα «εφέ» ατμού κατά την κατανάλωση και είναι αρκετά διαδεδομένο στα παιδιά, δεκάδες από τα οποία έχουν ανεβάσει βίντεο στην πλατφόρμα TikTok που τους δείχνει να βγάζουν τις αναθυμιάσεις από το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά τους.


«Καμπανάκι» κινδύνου από την Ινδονησία


Η Ινδονησία κρούει το «καμπανάκι» του κινδύνου, προειδοποιώντας για την κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος. 


Ήδη έχουν τραυματιστεί περισσότερα από 20 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία υπέστησαν εγκαύματα στο δέρμα τους, έντονους πόνους στο στομάχι και τροφική δηλητηρίαση.


Το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας, καλεί τους γονείς, τους δασκάλους και τις τοπικές υγειονομικές αρχές να είναι σε επαγρύπνηση.


Περίπου 25 παιδιά τραυματίστηκαν καταναλώνοντας τις καραμέλες, συμπεριλαμβανομένων δύο που νοσηλεύτηκαν, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μάξι Ράιν Ροντονούου.


Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.


Πρώτο «κρούσμα»


Το πρώτο «κρούσμα» εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με το υπουργείο, όταν ένα παιδί από ένα χωριό στην Αντιβασιλεία Ponorogo στην Ανατολική Ιάβα, υπέστη κρύα εγκαύματα στο δέρμα του, αφού έφαγε το σνακ.


Περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός 4χρονου αγοριού, που εισήχθη στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τζακάρτα με έντονους πόνους στο στομάχι.


Υγρό άζωτο και φαγητά 


Η χρήση υγρού αζώτου στην παρασκευή τροφίμων δεν είναι παράνομη. Οι κορυφαίοι σεφ χρησιμοποιούν συχνά τους ατμούς, για να δημιουργήσουν «εφέ», όταν σερβίρουν πιάτα.


Είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο και χρησιμοποιείται συνήθως σε ιατρικούς χώρους και ως συστατικό για την κατάψυξη τροφίμων.


Ωστόσο, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να είναι επικίνδυνο.


«Δεν θα συμβούλευα κανέναν να το φάει»


Το 2018, σύμφωνα με το CNN, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε προειδοποιήσεις ασφαλείας προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός από την κατανάλωση τροφών όπως παγωτό, δημητριακά ή κοκτέιλ που παρασκευάζονται με υγρό άζωτο.


«Έχουν προκληθεί τραυματισμοί από το χειρισμό ή την κατανάλωση προϊόντων που παρασκευάζονται με την προσθήκη υγρού αζώτου αμέσως πριν από την κατανάλωση, ακόμη και μετά την πλήρη εξάτμιση του υγρού αζώτου λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας του φαγητού». 


«Πρόκειται για μια επικίνδυνη χημική ένωση», δήλωσε ο Clarence Yeo, γιατρός με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο στόμα και στον οισοφάγο. Τα παιδιά θα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα στις (τις επιπτώσεις του) εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες».


Ο Yeo προειδοποίησε ότι «δεν θα συμβούλευε κανέναν να το φάει».


«Θα μπορούσατε να καταλήξετε στο νοσοκομείο και το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να είναι βλάβη οργάνων». 


Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html