Νίκος Τζανάκης: «Ο κορονοϊός μπήκε σε δεύτερη μέρα σε σχέση με τη γρίπη, θα έχουμε μεγάλες ουρές στα επείγοντα» « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Νίκος Τζανάκης: «Ο κορονοϊός μπήκε σε δεύτερη μέρα σε σχέση με τη γρίπη, θα έχουμε μεγάλες ουρές στα επείγοντα»

Κατηγορία Υγεία στις   1:43 μ.μ.  |  Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023




Για ισχυρή εξάπλωση της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών προειδοποιεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.


Όπως τόνισε, θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις, με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κορονοϊός έρχεται σε δεύτερη μοίρα από την γρίπη καθώς δεν θεωρείται επικίνδυνη μετάλλαξη και τα επείγοντα θα γεμίσουν.


Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής «Κράκεν», όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.


«Εκτός από την υψηλή μεταδοτικότητα έχει και τη διαφυγή από την ανοσία που είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που μας ενδιαφέρει, διότι η μεταδοτικότητα είναι περίπου 20 με 30% υψηλότερη.


Δεν είναι κάτι τόσο πολύ σημαντικό όσο η διαφυγή από την ανοσία και αυτό την κάνει επικίνδυνη σε μέρος του πληθυσμού, όχι στο γενικό πληθυσμό.


Ποιο είναι το κομμάτι του πληθυσμού που κινδυνεύει; Είναι κυρίως οι ανεμβολίαστοι και αυτοί που δεν μπορούν με τον εμβολιασμό να αποκτήσουν ανοσία και αναγκαζόμαστε να τους δώσουμε αντισώματα τεχνητά, τα οποία διαθέτουμε αυτή τη στιγμή και στα οποία φαίνεται να υπάρχει διαφυγή.


Επίσης, κινδυνεύουν λίγο περισσότερο και οι ηλικιωμένοι υπερήλικες, οι οποίοι και αυτοί ανήκουν σε μια υποομάδα του πληθυσμού που δεν αναπτύσσει πλήρη ανοσία με τον εμβολιασμό».


«Εν κατακλείδι, δεν είναι μια επικίνδυνη μετάλλαξη η οποία θα αλλάξει την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα μας προς μία ενδημική κατάσταση με τον κορονοϊό. Όμως δυνητικά για μας τους γιατρούς έχει ενδιαφέρον για να προφυλάξουμε ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους».


Όσον αφορά στα εμβόλια που υπάρχουν, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι καλύπτουν και σε αυτήν την παραλλαγή από τη βαριά νόσο, αλλά η προστασία ως προς την αποστειρωτική ανοσία είναι εμφανώς μικρότερη.


Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη γρίπη και στον RSV στα παιδιά. «Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στο νοσοκομείο είναι ασθενείς που έρχονται για άλλα προβλήματα και ανακαλύπτονται με κορονοϊό. Φέτος θα έχουμε μια ισχυρή πανδημία και του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών.


Έβαλα το RSV γιατί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προκαλεί προβλήματα στα παιδιά. Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές, ότι το ανοσοποιητικό μας βρίσκεται απροετοίμαστο γιατί δεν ήρθε τις προηγούμενες χρονιές σε επαφή για τρία χρόνια με αυτά τα παθογόνα, με συνέπεια να είναι απροετοίμαστο, να μην είναι σε εγρήγορση και να δημιουργούνται κλινικές εικόνες βαρύτερες, που διαρκούν περισσότερο, ενώ κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να τους φροντίσουμε στο νοσοκομείο».



Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html