Συνταξιούχοι: Σενάριο για επιστροφή των αναδρομικών σε όλους « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Συνταξιούχοι: Σενάριο για επιστροφή των αναδρομικών σε όλους

Κατηγορία Συνταξιούχοι στις   8:20 π.μ.  |  Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023


Από το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη εξεταστεί ως σενάριο, το σύνολο των περικοπών και αναδρομικών στις συντάξεις, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις.


Υπάρχει η σκέψη να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, που υπέστησαν περικοπές τα προηγούμενα χρόνια.


Οι περικοπές στις συνάξεις των απόμαχων της εργασίας έγιναν τα χρόνια που υπήρχε οικονομική κρίση στην Ελλάδα.


Από το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη εξεταστεί ως σενάριο, το σύνολο των περικοπών και αναδρομικών στις συντάξεις, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, ακόμα και αυτές που έχει βάλει φρένο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).


Πρόκειται για συνολικές διεκδικήσεις από περικοπές των Μνημονίων άνω των 2,6 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερους από 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Οι επιστροφές αφορούν διεκδικήσεις περίπου 720 εκατ. ευρώ από αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και 1,9 δισ. ευρώ από δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, υπάρχουν εκκρεμότητες με την πληρωμή αναδρομικών του 11μήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 για τις περικοπές από δώρα και επικουρικές (τα αναδρομικά για τις κύριες πληρώθηκαν). Η απόφαση όμως αφορούσε μόνο αυτούς που είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2020. Ωστόσο, οι διεκδικήσεις συνεχίζονται στα δικαστήρια από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα», το ΣτΕ αναγνωρίζει το γεγονός ότι κακώς έγιναν οι περικοπές, αλλά αναγνωρίζει λόγους εκτάκτου ανάγκης και υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Ετσι, δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστροφές. Ομως δεν απαγορεύει την επιστροφή τους.


Μεγάλο το κόστος


Βαρίδια για την όποια απόφαση αποτελεί το υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, η ολική επιστροφή των αναδρομικών καταλαμβάνει υψηλότερη θέση στην πολιτική φαρέτρα προκειμένου να ανατραπεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα.


Όμως, στην πολιτική ζυγαριά μπαίνουν και εκατοντάδες εναλλακτικά σχέδια και στρατηγικές για την επόμενη τετραετία που έχουν εισηγηθεί τα υπουργεία. Στόχος τους είναι η χρηματοδότηση και η στήριξη άλλων κοινωνικών ομάδων και τομέων της οικονομίας, όπως είναι οι νέοι, το σύστημα υγείας και δικαιοσύνης. Ολα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με μεταρρυθμιστικές και χρηματοδοτικές ανάγκες που ξεκινούν από την παιδεία μέχρι την αγορά εργασίας (εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εκπαιδευτικού συστήματος, στήριξη της αγοράς και των επιχειρήσεων κ.ά.).


Κονδύλι 2,6 δισ. ευρώ


Συνεπώς το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην αξιολόγηση των προτάσεων είναι εάν, για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα κονδύλι 2,6 δισ. στην τετραετία για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους ή για τη στήριξη της απασχόλησης και των νέων ή για επίλυση προβλημάτων της αγοράς κ.λπ. Ετσι, η άσκηση κόστους-οφέλους σε δημοσιονομικό επίπεδο πέφτει και σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Και πάντα υπάρχουν εναλλακτικές και μέσες λύσεις.


Μία από αυτές προβλέπει τη διατήρηση του σεναρίου των επιστροφών των αναδρομικών ανοικτό ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον χρειαστεί για άμεση αναστροφή του πολιτικού κλίματος, δηλαδή ως σχέδιο έκτακτης και άμεσης δράσης. Σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να γίνει ανεκτό από τα δημοσιονομικά μεγέθη, έχει εξεταστεί η επιστροφή των αναδρομικών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Αυτό σημαίνει, σε ετήσια βάση, δημοσιονομική επιβάρυνση άνω των 600 εκατ. ευρώ (όσο π.χ. δύο προγράμματα Γέφυρα για την επιδότηση δανείων λόγω πανδημίας).


Η αφετηρία των τεσσάρων δόσεων, στην περίπτωση που αποφασιστεί το σχέδιο, τοποθετείται πιθανότητα το 2024, καθώς ο προϋπολογισμός του 2023 έχει ήδη κλείσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα, με πιθανότερο σενάριο την άνοιξη του 2023, κάτι το οποίο εξυπηρετεί και από δημοσιονομικής πλευράς (ροή εσόδων από φορολογία και περιορισμός δαπανών για επιδόματα, έναρξη εσόδων από τουρισμό κ.ά.). Σε όλα αυτά, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η γενικότερη πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και οι εξελίξεις σε ενέργεια και γεωπολιτικό επίπεδο.


Πηγή: newpost.gr


Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html