Γιατί δεν έχει πληρωθεί ακόμη το επίδομα κατάρτισης εργαζομένων: Η απάντηση της ΔΥΠΑ « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Γιατί δεν έχει πληρωθεί ακόμη το επίδομα κατάρτισης εργαζομένων: Η απάντηση της ΔΥΠΑ

Κατηγορία ΟΑΕΔ στις   1:10 μ.μ.  |  Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023




Η απάντηση της ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ) στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ωφελούμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη το επίδομα κατάρτισης που ολοκλήρωσαν.


Η αποπληρωμή των καταρτιζόμενων θα υλοποιηθεί αμέσως μετά την υποβολή από τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρονικής αίτησης και την προσκόμιση των προβλεπόμενων από την εγκύκλιο δικαιολογητικών και παραστατικών.


Ειδικότερα όπως διευκρινίζει η ΔΥΠΑ, στο Dnews οι φορείς δεν έχουν υποβάλλει την αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.


Οι φορείς υλοποίησης, όπως μας εξηγεί, έχουν την υποχρέωση να εξοφλήσουν τις δαπάνες που έχουν οριστεί ως επιλέξιμες για το πρόγραμμα και να υποβάλουν φάκελο με τα δικαιολογητικά των εξοφλημένων δαπανών τους. Η καταβολή της κάλυψης των εξόδων των καταρτιζόμενων διενεργείται από την Δ.ΥΠ.Α. εφόσον βεβαίως έχει γίνει αίτηση αποπληρωμής και έχουν υποβληθεί τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.


Τα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων υλοποιούνται και αποπληρώνονται σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο η οποία έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της Δ.ΥΠ.Α.


Χρηματοδοτούνται από τον κλάδο ΛΑΕΚ και στη σχετική εγκύκλιο ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση καθώς και τα δικαιολογητικά αποπληρωμής τους.


Τα προγράμματα υποστηρίζονται από μηχανογραφικό σύστημα εξ ολοκλήρου και γίνονται υποχρεωτικά αιτήσεις για συμμετοχή στην πρόσκληση στο σύστημα, αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προκύπτουν αποτελέσματα των συμμετεχόντων. Επίσης, υποστηρίζονται με το on line σύστημα οι διενεργούμενοι επιτόπιοι έλεγχοι και γίνονται ηλεκτρονικές αιτήσεις αποπληρωμής υποχρεωτικά στο σύστημα, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο τελευταίο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων υπεβλήθησαν από τους φορείς υλοποίησης (δηλαδή τους φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών) 1.334 προγράμματα τα οποία εκκαθαρίστηκαν. Τα 1.257 τέθηκαν υπόψιν του Δ.Σ. για την καταβολή των ποσών που δικαιούνται και έχει εξοφληθεί το σύνολο των προγραμμάτων για τα οποία προσκομίστηκαν τα δικαιολογητικά εξόφλησης (τιμολόγιο και ΙΒΑΝ, διότι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αναζητείται αυτεπαγγέλτως).


Για 77 προγράμματα δεν είναι δυνατή η εκκαθάριση, είτε διότι δεν υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση στο σύστημα του ΛΑΕΚ, είτε διότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος από την αρμόδια Δ/νση της Δ.ΥΠ.Α. σε ότι αφορά την τήρηση των όρων καλής υλοποίησης ή τα συμφωνητικά μεταξύ Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και φορέων υλοποίησης.


Επομένως η Δ.ΥΠ.Α. παρότι υλοποιεί έναν μεγάλο αριθμό δράσεων δεν έχει καθυστερήσει καμία πληρωμή με δική της ευθύνη όπως και στην περίπτωση της καταγγελίας που έχει δει το φως της δημοσιότητας αφορά σε παράλειψη ή υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης ο οποίος δεν υπέβαλε την υποχρεωτική ηλεκτρονική αίτηση και τα δικαιολογητικά των δαπανών του προγράμματος.



Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html