Ανησυχητική έκθεση: Μόνιμη απειλή οι παρακολουθήσεις πολιτών μέσω Facebook και Instagram « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Ανησυχητική έκθεση: Μόνιμη απειλή οι παρακολουθήσεις πολιτών μέσω Facebook και Instagram

Κατηγορία Facebook στις   10:00 π.μ.  |  Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022




Πολλές εταιρείες που εμπορεύονται κακόβουλο λογισμικό (spyware) ισχυρίζονται πως τα προϊόντα τους στοχεύουν εγκληματίες και τρομοκράτες. Έρευνα της Meta, ωστόσο, διαπιστώνει πως το λογισμικό χρησιμοποιείται «συστηματικά» για την παρακολούθηση «δημοσιογράφων, αντιπολιτευόμενων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο».


Η Meta προειδοποιεί ότι η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού για την παρακολούθηση προσώπων -  δημοσιογράφων και ακτιβιστών - αποτελεί μια μόνιμη απειλή, καθώς οι εταιρείες που εμπορεύονται κακόβουλα λογισμικά συνεχίζουν να προσαρμόζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προσπάθειες «εξουδετέρωσής» τους.


Σε έκθεσή της, η Μeta - μητρική της Facebook - περιέγραψε τις προσπάθειες του ομίλου να απομακρύνει μια σειρά από εταιρείες - συμπεριλαμβανομένων δύο που συνδέονται με τη Ρωσία, μιας που εδρεύει στο Ισραήλ και μιας κινεζικής - οι οποίες επιχειρούσαν μέσω Facebook και Instagram να «αλιεύσουν» προσωπικές πληροφορίες και να παραβιάσουν λογαριασμούς χρηστών.


Σε μια περίπτωση, μάλιστα, η Meta δήλωσε ότι αφαίρεσε περισσότερους από 100 λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram - που συνδέονται με μια ρωσική εταιρεία που ονομάζεται Avalanche και η οποία «πουλούσε» πρόσβαση σε μια πλατφόρμα που επιτρέπει την κατασκοπεία σε όλο το διαδίκτυο.


Η Meta δήλωσε ότι μια σειρά από άτομα και ομάδες αποτέλεσαν στόχο - από ακτιβιστές για το περιβάλλον, δημοσιογράφους, έως και ΜΚΟ στις ΗΠΑ και πολιτικούς.


Μεταξύ των εταιρειών που «απομακρύνθηκαν» από τις πλατφόρμες της Meta, είναι μια με έδρα τη Νέα Υόρκη που ονομάζεται Social Links, η οποία αρχικά είχε την έδρα της στη Ρωσία, αλλά και η Cyberglobes με έδρα το Ισραήλ.


Η Meta ανακοίνωσε, άλλωστε, πως εταιρείες που προσπάθησε να αποκλείσει πέρυσι από τις πλατφόρμες της - μετά από κατηγορίες ότι χρησιμοποιούσαν λογισμικό στοχεύοντας χιλιάδες χρήστες - προσπάθησαν να παρακάμψουν τους αποκλεισμούς στις πλατφόρμες της Meta, αναβαθμίζοντας το λογισμικό τους για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τον εντοπισμό.


Ο Nathaniel Gleicher, επικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας της Meta, δήλωσε ότι η εταιρεία προσπάθησε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις απειλές με κυβερνήσεις και άλλες εταιρείες τεχνολογίας για να μετριάσει την απειλή κατά των χρηστών.


Ωστόσο, ένας μεγάλος παίκτης στον κλάδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - το Twitter - δεν φαίνεται να είναι πλέον διαθέσιμος να δεχτεί πληροφορίες σχετικά με τέτοιες απειλές, υποστηρίζει.


Σημειώνεται πως - σύμφωνα με το Forbes - τον Νοέμβριο όλοι οι υπεύθυνοι ασφαλείας και προστασίας του απορρήτου στο Twitter εγκατέλειψαν την εταιρεία λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την εξαγορά της από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk.


Οι εταιρείες αυτές αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης βιομηχανίας που παρέχει εργαλεία παρεμβατικού λογισμικού και υπηρεσίες παρακολούθησης αδιακρίτως σε οποιονδήποτε πελάτη - ανεξάρτητα από το ποιον στοχεύουν ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να προωθούν, ανέφερε η Meta στην έκθεσή της.


Σε μια περίπτωση, η Meta δήλωσε ότι έκλεισε ένα δίκτυο 900 ψεύτικων λογαριασμών Instagram και Facebook που λειτουργούσαν από την Κίνα και το οποίο φαινόταν να επικεντρώνεται σε άτομα στη Μιανμάρ, την Ινδία, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού προσωπικού, ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, κυβερνητικών υπαλλήλων, πολιτικών και δημοσιογράφων.


Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html