Σούπερ μάρκετ: Μεγάλη απάτη με τις σακούλες - Τι πραγματικά κάνουν « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Σούπερ μάρκετ: Μεγάλη απάτη με τις σακούλες - Τι πραγματικά κάνουν

Κατηγορία Σούπερ Μάρκετ στις   5:20 π.μ.  |  Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022




Μεγάλη ληστεία διαπράττεται από τα σούπερ μάρκετ στους καταναλωτές σχετικά με τη χρέωση των νάιλον διασπώμενων σακουλων λόγω του περιβαλλοντικού τέλους.


Αδίστακτοι επιχειρηματίες προς όφελός τους και εις βάρος των καταναλωτών εκμεταλλεύονται το ισχύον πλαίσιο και όχι μόνο χρεώνουν παρανόμως ακριβότερα τις σακούλες, αλλά παράγουν και δικές τους ή κοστολογούν τις χάρτινες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε δασμό.



Από τη μύγα ξίγκι – όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός – προσπαθούν να βγάλουν πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ χρεώνοντας παραπάνω ακόμη και τις σακούλες, στο όνομα μιας δήθεν περιβαλλοντικής ευαισθησίας κι ενός πολλαπλώς ερμηνευμένου θεσμικού πλαισίου.


Όπως καταγγέλλει στα Dnews ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Γ. Λεχουρίτης ορισμένα καταστήματα χρεώνουν τις σακούλες ακριβότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή ή παράγουν δικές τους που υποτίθεται ότι πληρούν τους τεθέντες περιβαλλοντικούς όρους ώστε να κερδίζουν περισσότερα ή κοστολογούν τις χάρτινες σακκούλες παρότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν υπόκειται στον σχετικό δασμό.


Δείτε επίσης: Ανακοίνωση-συναγερμός των LIDL προς τους καταναλωτές - Τί έχει συμβεί στα σούπερ μάρκετ της χώρας


«Ζούμε σε ένα μπάχαλο…»


«Ζούμε σε ένα μπάχαλο αγοράς με δήθεν ελέγχους. Ένα ακόμα θέμα που αναδεικνύεται είναι το περιβαλλοντικό τέλος που χρεώνουν τα σούπερ μάρκετ για τις διασπώμενες νάιλον τσάντες.


Αυτό ουσιαστικά εφαρμόστηκε για να σώσει το περιβάλλον και όχι για να σώσει τις επιχειρήσεις που χρεώνουν πέραν από το περιβαλλοντικό τέλος και ένα ποσό προς όφελος της δίκης τους τσέπης» υπογραμμίζει ο κ. Λεχουρίτης.


Και συνεχίζει: «Δεν είναι δυνατόν ο καταναλωτής να πληρώνει σακούλες επιχειρήσεων που έχουν πάνω τη φίρμα τους άρα τη διαφήμιση της επιχείρησης. Αυτό συμβαίνει συχνά, αλλά και πέραν από τις βιοδιασπώμενες τσάντες υπάρχουν αμιγώς έσοδα από τα σούπερ μάρκετ που πηγαίνουν στα δικά τους ταμεία και όχι στο περιβαλλοντικό τέλος».


Το τέλος ανακύκλωσης


Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, από την 1η Ιουνίου 2022 έχει επιβληθεί τέλος ανακύκλωσης 8 λεπτών του ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος.


Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε. και αποδίδονται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων.


Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν, όταν βεβαίως δεν παραμένουν ανεφάρμοστοι.


Οι νέες τιμές


Ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις νέες λίστες που έδωσαν στο «καλάθι του νοικοκυριού» διόρθωσαν τιμές προς τα κάτω, ενώ προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν προϊόντα.


Σε συγκεκριμένες αλλαγές στις λίστες που έδωσαν στο «καλάθι του νοικοκυριού» προχώρησαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ορισμένα σούπερ μάρκετ.


Συγκεκριμένα, διορθώθηκαν τιμές προς τα κάτω, προστέθηκαν προϊόντα που είχαν υποχρέωση να συμπεριλάβουν, μειώθηκαν κάποια προϊόντα που δεν ήταν υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν, ενώ διορθώθηκαν διπλοεγγραφές σε κωδικούς. Ειδικότερα, ορισμένα προϊόντα άλλαξαν τιμή προς τα κάτω, μειώνοντας τις τιμές τους.


Για παράδειγμα, σούπερ μάρκετ πωλούσε χθες το ρύζι «καρολίνα» προς 1,85 ευρώ το κιλό και σήμερα έριξε την τιμή στα 1,50 ευρώ το κιλό. Επίσης σούπερ μάρκετ πωλούσε χθες το κοτόπουλο 3,98 ευρώ το κιλό και σήμερα 2,99 ευρώ το κιλό.


Παράλληλα άλλο σούπερ – μάρκετ που δεν είχε συμπεριλάβει στη λίστα του ρύζι, πρόσθεσε το προϊόν καθώς, περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 51 υποχρεωτικά προϊόντα του υπουργείου ανάπτυξης.


Πηγή: Athensmagazine.gr:

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html