Προειδοποίηση για φάρμακο που «υπόσχεται» απώλεια κιλών, ποιες οι παρενέργειες « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Προειδοποίηση για φάρμακο που «υπόσχεται» απώλεια κιλών, ποιες οι παρενέργειες

Κατηγορία Υγεία στις   6:10 π.μ.  |  Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022




Ο λόγος για το Ozempic, ένα φάρμακο για τον διαβήτη στο οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται για να τους βοηθήσει να χάσουν κιλά, αγνοώντας τις επικίνδυνες παρενέργειες.


Το Ozempic έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό επειδή κάνει τους ανθρώπους να χάνουν βάρος γρήγορα. Ωστόσο, είναι τόσο αμφιλεγόμενο λόγω του τρόπου λειτουργίας του: και αυτό γιατί στην πραγματικότητα αυτό που κάνει σύμφωνα με τη Guardian είναι να προκαλεί μια χημική απέχθεια για το ίδιο το φαγητό.


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε για πρώτη φορά το ενέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη το 2017 από τότε όμως οι χρήστες φαίνεται να το χρησιμοποιούν και για να χάσουν κιλά αγνοώντας τις σοβαρές παρενέργειες.


Μετά την ένεση με Ozempic, ένας χρήστης θα μπορούσε να προσπαθήσει να φανταστεί ένα θερμιδικά γεμάτο cheeseburger Baconator μπέικον και το σώμα του να επαναστατεί σωματικά, με σπασμούς ναυτίας και κύματα αδιαθεσίας. Είναι η χημική πραγματοποίηση του πιο τρελού ονείρου ενός ψυχολόγου συμπεριφοράς. Ένα κουρδιστό πορτοκάλι για πρόχειρο φαγητό, μια διατροφική διαταραχή σε μια ένεση.


Στο TikTok, βίντεο που τεκμηριώνουν την απώλεια βάρους με τη βοήθεια Ozempic έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές. Σε άλλο σημείο του διαδικτύου, οι εικασίες ότι ο Ozempic έχει καταλύσει τις δραστικές μεταμορφώσεις του σώματος των διασημοτήτων είναι ξέφρενες.


Αρκετοί μουσικοί και ηθοποιοί είπαν στον Guardian ότι γνώριζαν προσωπικά ανθρώπους υψηλού προφίλ στις βιομηχανίες τους χρησιμοποιώντας το Ozempic, αν και κανένας δεν το παραδέχεται. Ο Ghiyam έχει συμμετάσχει στη δημοσιότητα και ο ίδιος, με το δικό του ενημερωτικό #OzempicWeightLoss TikToks να έχει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές.


Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Έλον Μάσκ, έχει επίσης επαινέσει το φάρμακο, δημόσια.


«Οι άνθρωποι αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα», δήλωσε η Δρ. Janice Jin Hwang, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Για τους ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο, «τα φαγητά που τους άρεσαν στο παρελθόν δεν είναι πλέον συναρπαστικά… », είπε.


Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το φάρμακο δεν έχει μελετηθεί σε άτομα χωρίς διαβήτη ή σε υπέρβαρους ανθρώπους. Το φάρμακο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων για τα άτομα με διαβήτη, δήλωσε ο Δρ. Robert Gabbay, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.


Ωστόσο, το F.D.A. δεν έχει εγκρίνει το Ozempic για απώλεια βάρους, σημείωσε ο Δρ. Andrew Kraftson, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μεταβολισμού, ενδοκρινολογίας και διαβήτη στο Michigan Medicine. Όμως όταν το F.D.A. εξουσιοδότησε το Wegovy για απώλεια βάρους, υπήρχε τέτοια ζήτηση για το φάρμακο που ορισμένοι πάροχοι στράφηκαν στο Ozempic όταν δεν μπορούσαν να πάρουν το Wegovy, εξήγησε.


Οι παρενέργειες


Άτομα που λαμβάνουν Ozempic και Wegovy που και για τον FDA είναι εγκεκριμένα και για εκτός ετικέτας χρήση μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία και αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κόπωση και αδιαθεσία.Παράλληλα υπάρχουν παραδείγματα με μερικούς ασθενείς να έχουν διάρροια και άλλους να παρουσιάζουν σοβαρή δυσκοιλιότητα.


«Μπορεί να είναι τόσο κακό που οι άνθρωποι πηγαίνουν ακόμα και μέχρι τα επείγοντα.», είπε ο Δρ Kraftson. «Δεν είναι αστείο». Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων, είπε, και οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα κατά της ναυτίας και καθαρτικά ή μαλακτικά κοπράνων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο παγκρεατίτιδας, μιας επώδυνης κατάστασης που προκαλεί φλεγμονή στο πάγκρεας. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να σχηματίσουν πέτρες στη χολή. Ο Δρ Gabbay είπε ότι είχε δει μερικούς ασθενείς με τόσο έντονους εμετούς που έπρεπε να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο.


Οι γιατροί συνήθως ξεκινούν τους ασθενείς με χαμηλότερη δόση φαρμάκων όπως το Ozempic και το Wegovy και στη συνέχεια αυξάνουν τις δόσεις σταδιακά, για να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις παρενέργειες, είπε ο Δρ Gabbay.


Είναι επικίνδυνη η χρήση αυτών των φαρμάκων εκτός ετικέτας;


Οι γιατροί λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουν εάν αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι ωφέλιμα ή επικίνδυνα για άτομα που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια του F.D.A. Όσο δελεαστική κι αν είναι η προοπτική ενός φαρμάκου για την απώλεια βάρους, οι ειδικοί προειδοποίησαν τους ανθρώπους που αναζητούν το φάρμακο για χρήση εκτός ετικέτας. Τα άτομα που λαμβάνουν Ozempic και Wegovy θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, είπε ο Δρ Kraftson. «Αν το παίρνετε μόνο στο διαδίκτυο, δεν θα υπάρχουν τα ίδια επίπεδα προστασίας», είπε. «Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να παίζουν ρουλέτα με την υγεία τους».


Το φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί συστηματικά σε άτομα με χαμηλότερο σωματικό βάρος, είπε ο Δρ. Hwang, και είναι πιθανό οι ασθενείς εκτός της ομάδας για την οποία προορίζεται το φάρμακο να εμφανίσουν πιο έντονες παρενέργειες. Χωρίς περισσότερη έρευνα, δεν είναι σαφές πόσο επιζήμιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι παρενέργειες.


«Η πορεία προς το άγνωστο συνδέεται με κάποιο πιθανό κίνδυνο», είπε ο Δρ. Γκάμπαϊ. «Και δεν ξέρουμε τι είναι αυτό».


Πηγή: The GuardianNytimes

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html