Συντάξεις: Σε 4 μήνες η απονομή των κύριων συντάξεων, ποιοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Συντάξεις: Σε 4 μήνες η απονομή των κύριων συντάξεων, ποιοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης

Κατηγορία Συνταξιούχοι στις   9:50 π.μ.  |  Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022



Από δύο μήνες μέχρι τέσσερις μήνες είναι ο χρόνος απονομής της κύριας σύνταξης σήμερα σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ καθώς το 80% των συντάξεων απονέμονται με τις διαδικασίες fast track.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που σας παρουσιάζει το Dnews έχουν μέχρι στιγμής αποδοθεί απο 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα περίπου 55.000 συντάξεις fast track και ο μέσος χρόνος απονομής είναι 4 μήνες. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν μόνο ασφάλιση στον πρώην ΟΓΑ και μόνο στο πρώην ΙΚΑ απονέμονται σε δύο μήνες.


Ειδικότερα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται απο την 1η Απριλίου 2022 και μετά διεκπεραιώνονται τη μέθοδο του fast track. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διαδικασία των fast track συντάξεων σε περίπτωση που η απονομή δεν ολοκληρωθεί εντός τριμήνου τότε καταβάλλεται αυτόματα τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του τριμήνου, δηλαδή στο 4μηνο.


Αναλυτικότερα εάν η προθεσμία του τριμήνου δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.


Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις fast track αφορούν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη που καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά τις 31/3.


Επί της ουσίας θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία της «σύνταξης εμπιστοσύνης» ώστε η σύνταξη να βγαίνει γρήγορα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο ψηφιοποιημένο ιστορικό. Έτσι θα γίνεται ο υπολογισμός και οι έλεγχοι θα ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.


Ποιοι δικαιούται σύνταξη


Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει, σωρευτικά και αθροιστικά, τόσο τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, όσο και το διαµορφούµενο για εκείνον όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτείται για την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.


Κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι η δυνατότητα του ασφαλισμένου να συνταξιοδοτηθεί µε τους όρους και τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται, κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ηλικιακού ορίου.


Η δυνατότητα συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα, κινείται σε τρία επίπεδα:


Α. Όσοι ασφαλισμένοι δεν θεμελίωσαν ή κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δεν εμπίπτουν στα μεταβατικά όρια ηλικίας, και από φέτος(2022) συνταξιοδοτούνται με τους εξής βασικούς κανόνες:

  • Στο 67ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
  • Στο 62ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης.
  • Στο 62ο έτος της ηλικίας και τις εκάστοτε ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για μειωμένη σύνταξη, όπου αυτή προβλέπεται.

Β. Όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015, μπορούν να υποβάλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησής τους χωρίς κανένα περιορισμό ή αύξηση των ορίων ηλικίας.


Γ. Όσοι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μεταξύ 19 Αυγούστου 2015 και 31 Δεκεμβρίου 2021, μπορούν να ασκήσουν και αυτοί οποτεδήποτε το δικαίωμά τους.


Μειωμένη σύνταξη με ‘’πέναλτυ’’ εως 115 ευρώ το μήνα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν οσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα, με την μείωση να επιβάλεται στο ποσό της Εθνικής σύνταξης και όχι της ανταποδοτικής(δηλαδή των εισφορών που κατέβαλε ο κάθε ασφαλισμένος).


Αυτό σημαίνει ότι η μείωση επιβάλλεται στα 345 ευρώ (εθνική σύνταξη για 15ετή ασφάλιση) ή στα 384 ευρώ (για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης).


Εξαιρείται έτσι το ανταποδοτικό κομμάτι, που ακόμη και στις περιπτώσεις με λίγα χρόνια ασφάλισης σε μέσα επίπεδα καλύπτει περί το 50% των συνολικών αποδοχών. Συνεπώς το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η μείωση να ξεπεράσει το ποσό αυτό.


Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html