«Είχα 300 πρόβατα και κράτησα τα 50» – Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση από τις ανατιμήσεις σε ζωοτροφές και ενέργεια « Enimerosi 247

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

MasterChef 2023: Μαγειρική μονομαχία με υλικά που δεν γνωρίζουν – Τι θα δούμε απόψε

Η πρώτη εβδομάδα του MasterChef 2023, απέδειξε ότι ο φετινός διαγωνισμός είναι πιο απαιτητικός από ποτέ και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μαγ...

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

«Είχα 300 πρόβατα και κράτησα τα 50» – Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση από τις ανατιμήσεις σε ζωοτροφές και ενέργεια

Κατηγορία Αγροτικά Νέα στις   12:20 μ.μ.  |  Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022Οι κτηνοτρόφοι πουλάνε το μισό και παραπάνω κοπάδι για να αγοράσουν τροφή για τα υπόλοιπα ζωντανά τους - Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιβίωσή του από τις αυξήσεις σε ενέργεια και ζωοτροφές


Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν οι κτηνοτρόφοι που λόγω της τεράστιας ενεργειακής κρίσης, καθημερινά αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ ο υποσιτισμός τους, επιβεβαιώνεται πλέον και από τις γαλακτοβιομηχανίες που καταγράφουν σημαντικά μειωμένες ποσότητες γάλακτος από τους παραγωγούς.


Ετσι, πολλοί κτηνοτρόφοι και ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων αποφασίζουν ένας μετά τον άλλο να θυσιάσουν ακόμη και παραπάνω από τα μισά τους κοπάδια, ώστε με τα χρήματα που θα πάρουν από την πώλησή τους, να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ζωοτροφές για τα υπόλοιπα!


«Είχα 300 πρόβατα, αλλά αναγκάστηκα να κρατήσω μόλις 50, λόγω της ακρίβειας που δεν μου επιτρέπει να αγοράζω ακόμη και την τροφή τους. Ετσι, με τα χρήματα που πήρα από την πώληση του κοπαδιού, αγόρασα τις πρώτες ύλες για να μπορέσω να ζήσω τα υπόλοιπα ζώα μου, αλλά και για να κρατήσω τη δουλειά μου, διαφορετικά θα έπρεπε να βρω άλλη δουλειά να κάνω. Αλλά δεν είναι μόνο οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές και τα φάρμακα που απαιτούνται. Ακόμα και το ρεύμα στις κτηνοτροφικές μας μονάδες έφτασε από τα 400 ευρώ που δίναμε, στα 1.000. Με αυτές τις τιμές δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ξεπουλήσουμε τα μαντριά μας», ανέφερε κτηνοτρόφος σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha.


Μειώνεται η παραγωγή, αυξάνεται η τιμή στο ράφι


Με το κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη μη και μπορώντας να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος τον αυξήσεων, οι κτηνοτρόφοι, κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για το μέλλον του κλάδου τους. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου τότε, όπως υποστηρίζουν, θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παράγωγη αφού το κέρδος είναι ανύπαρκτο με τις σημερινές τιμές αγοράς ζωοτροφών. Είδη σε πολλές περιοχές της χώρας, κτηνοτρόφοι έχουν ξεπουλήσει τα κοπάδια τους, στερώντας τόνους γάλατος από το σύνολο της παραγωγής.


Η εκτόξευση κόστους πρώτων υλών, εργατικού κόστους και μεταφορικών, συμπιέζει μέχρι εξαφάνισης το εισόδημά τους και συρρικνώνει την παραγωγή. Το πρόβλημα στην παραγωγή τροφίμων μετακυλίεται άμεσα στον καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του περιορίζει τις αγορές του. Την τελευταία διετία με την εκδήλωση της πανδημίας και τις τεκτονικές αλλαγές που προκλήθηκαν στο ενεργειακό και την εφοδιαστική αλυσίδα, οι κτηνοτρόφοι, αλλά και όλοι οι φορείς του πρωτογενούς τομέα μιλούν διαρκώς για την έλευση της «τέλειας καταιγίδας».


Η συζήτηση για την επισιτιστική επάρκεια δεν γινόταν τόσο έντονα ούτε την εποχή των σεναρίων του Grexit και ο κίνδυνος για τις ελληνικές εξαγωγές γίνεται ολοένα και πιο ορατός. Ο διπλασιασμός κατά περιπτώσεις του κόστους παραγωγής για ορισμένους κλάδους εξαιτίας της αύξησης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα μεταφορικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά. είναι μια πρώτη ερμηνεία.


Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν πως από την αρχή του 2022 υπήρξαν διάφορα μέτρα στήριξης για επιμέρους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξετάσει περαιτέρω μέτρα ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες.


Πηγή: reader.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html