Διπλή «ανάσα» στους αγρότες: Ξεκινούν επιστροφές φόρου για αγροτικό πετρέλαιο, αυξημένες επιδοτήσεις ρεύματος « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Διπλή «ανάσα» στους αγρότες: Ξεκινούν επιστροφές φόρου για αγροτικό πετρέλαιο, αυξημένες επιδοτήσεις ρεύματος

Κατηγορία Πληρωμές στις   10:09 μ.μ.  |  Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

 


Περίπου 300.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες ετοιμάζονται για επιστροφές φόρου, μετά την υπογραφή της Απόφασης, με την οποία ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη χρήση αγροτικού πετρελαίου.

Επί της ουσίας, η σχετική ΚΥΑ περιγράφει κατ’ αρχάς το πώς υπολογίζεται ανά είδος καλλιέργειας και ζωικής παραγωγής, η μέγιστη αναγκαία ποσότητα πετρελαίου. Για παράδειγμα, όσοι καλλιεργούν σκληρό σιτάρι υπολογίζεται ότι χρειάζονται 16 λίτρα ανά στρέμμα, οι βαμβακοπαραγωγοί 30 λίτρα, οι καλλιεργητές κηπευτικών 20,5 λίτρα, όσοι εκτρέφουν μεγάλα βοοειδή 24 λίτρα κ.λ.π.


Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αφορά στο 50% αυτών των ποσοτήτων πετρελαίου και υπολογίζεται εφαρμόζοντας το συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, για 100 στρέμματα σκληρού σιταριού, η μέγιστη ποσότητα πετρελαίου ορίζεται στα 1.600 λίτρα και η επιστροφή ΕΦΚ θα υπολογιστεί στο 50% αυτής της ποσότητας, δηλαδή στα 800 λίτρα. Με συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο, ο συγκεκριμένος παραγωγός θα πάρει ως επιστροφή 328 ευρώ.


Πώς θα γίνει η επιστροφή;

-Αρμόδια υπηρεσία για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. είναι η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της ΑΑΔΕ
-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάζει στην Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ., τους ΑΦΜ των δικαιούχων προσώπων- όπως είναι εγγεγραμμένοι στο ΟΣΔΕ- και ανά ΑΦΜ, τις ετήσιες δικαιούμενες ποσότητες καυσίμων για τις οποίες δύναται να λάβει επιστροφή το κάθε δικαιούχο πρόσωπο.
-Η Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. επεξεργάζεται ψηφιακά τα στοιχεία των δικαιούχων προσώπων και υπολογίζει το ποσό επιστροφής του Ε.Φ.Κ.

-Το δικαιούχο επιστροφής πρόσωπο γνωστοποιεί τον τραπεζικό λογαριασμό του πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση, με την υποβολή δήλωσης του δικαιούχου στην επιλογή Μητρώο και Επικοινωνία/Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ. Μετά τις αναγκαίες διασταυρώσεις γίνεται η πίστωση των επιστροφών


Φυσικά θα υπάρξουν και έλεγχοι. Οι Ράμπο της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιούν ελέγχους και των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων τις οποίες προμηθεύτηκαν τα δικαιούχα πρόσωπα και των παραστατικών αγορών πετρελαίου κινητήρων που τηρούν στο αρχείο τους τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η επιστροφή Ε.Φ.Κ. για ποσότητες πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες ΔΕΝ έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά πώλησης, θα αναζητούν τα ποσά των επιστροφών.


Το κόστος για τον Προϋπολογισμό από τις επιστροφές φόρου για πετρέλαιο αγροτικής χρήσης ανέρχεται σε 70 εκατ ευρώ. Πέρα από τις επιστροφές αυτές ο πρωτογενής τομέας στηρίζεται με αυξημένες επιδοτήσεις στο αγροτικό ρεύμα.


Συγκεκριμένα, για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση το Σεπτέμβριο προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης. Για παράδειγμα, αγρότης που θα καταναλώσει 2.000 κιλοβατώρες, με την επιδότηση θα χρεωθεί με 282 ευρώ αντί για 1.560 ευρώ.


Πώς θα υπολογιστούν οι επιστροφές ΕΦΚ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I (ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ)

Διπλή «ανάσα» στους αγρότες: Ξεκινούν επιστροφές φόρου για αγροτικό πετρέλαιο, αυξημένες επιδοτήσεις ρεύματος

Διπλή «ανάσα» στους αγρότες: Ξεκινούν επιστροφές φόρου για αγροτικό πετρέλαιο, αυξημένες επιδοτήσεις ρεύματος


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ)


Διπλή «ανάσα» στους αγρότες: Ξεκινούν επιστροφές φόρου για αγροτικό πετρέλαιο, αυξημένες επιδοτήσεις ρεύματος


Γιώργος Παππούς

Πηγή: iefimerida.gr 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html