Φορολογικές δηλώσεις 2022: Προς παράταση τον Ιούλιο, ποιοι πρέπει να «τρέξουν» να τις υποβάλλουν « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Προς παράταση τον Ιούλιο, ποιοι πρέπει να «τρέξουν» να τις υποβάλλουν

Κατηγορία Φορολογικές δηλώσεις στις   8:15 μ.μ.  |  Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022


Με χαμηλές ταχύτητες συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2022, εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά το σενάριο της παράτασης της περιόδου υποβολής, ακόμη και έως το τέλος Ιουλίου.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως τώρα έχουν σπεύσει να υποβάλλουν δηλώσεις οι φορολογούμενοι οι οποίοι γνωρίζουν ότι είτε θα έχουν μηδενικό φόρο, είτε θα έχουν επιστροφή φόρου.


Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι φαίνεται πως βάζουν σε προτεραιότητα τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, αφήνοντας τη φορολογική δήλωση για το τέλος, και κυρίως τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τον αυξημένο λογαριασμό από το σούπερ μάρκετ και τη βενζίνη.


Ο ρυθμός υποβολής προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν υποβληθεί 2.447.325 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,44 εκατ. που ανεβαίνουν στο σύστημα.


Οι φετινές δηλώσεις ξεκίνησαν από το τέλος Μαρτίου, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει πρόθεση η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Ιουνίου και να ακολουθήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023.


Σημειώνεται πως ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όλους όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής.


Τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά βγαίνουν μηδενικά ή πιστωτικά

Τα στοιχεία από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι έως τώρα μηδενικά ή με επιστροφή φόρου προκύπτουν τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μολις το 30,6% των φορολογούμενων παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, το 55,46% παραλαμβάνει μηδενικά, ενώ το 13,9% είναι πιστωτικές.


Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.


Και φέτος ισχύσει η έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου.


Από φέτος οι φορολογούμενοι πριν υποβάλουν οριστικά τη δήλωση τους, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ φέτος θα πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, προκειμένου να λάβει επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος .


Ποιοι «έτρεξαν» να υποβάλουν δήλωση

Ταχύτερα από τους υπόλοιπους φορολογούμενους θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο.


Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να επισπεύσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τους, προσέχοντας τον πίνακα 12 του εντύπου της φορολογικής δήλωσης με το κωδικό «Αριθμός παροχής ρεύματος», όπου θα συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων τους που σπουδάζουν στο εσωτερικό.


Η συγκεκριμένη κίνηση είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να επωφεληθούν της επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο.


Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html