Τραγωδία ανοιχτά του Σουνίου: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ συντρίβεται παρασύροντας στο βυθό πέντε ανθρώπους « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Τραγωδία ανοιχτά του Σουνίου: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ συντρίβεται παρασύροντας στο βυθό πέντε ανθρώπους

στις   8:02 π.μ.  |  Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022



 Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, μεσημέρι, της 14ης Ιανουαρίου του 2001 και ώρα 12:55 όταν δόθηκε τηλεφωνικά από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, αίτηση αεροδιακοµιδής ασθενούς από την Πάτµο. Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το Ελληνικό με πλήρωμα τεσσάρων ανθρώπων. Θα πραγματοποιούσαν αεροδιακομιδή του 75χρονου Αγαπητού Βαρκάδου, που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο, σε νοσοκομείο της Αθήνας. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούνταν από τον ιταλό κυβερνήτη Αντόνιο Βακάρι, τον συγκυβερνήτη Παναγιώτη Καταβέλη, την γιατρό Σοφία Μπεφόν και τον νοσηλευτή Γιώργο Λεβεντζώνη. Η απογείωση του ελικοπτέρου από το αεροδρόμιο του Ελληνικού έγινε στις 13:46.

Μετά πτήση 48 λεπτών, υπό καλές καιρικές συνθήκες, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη Μύκονο στις 14:34 και αφού ανεφοδιάστηκε µε καύσιμα απογειώθηκε για τον τελικό προορισµό του. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Πάτμο στις 15:22. Στην Αττική επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες και αποφασίστηκε στην επιστροφή να προσγειωθεί στη Σύρο.

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου όμως, λαμβάνοντας υπ’ όψη το τελευταίο καιρικό δελτίο, πήρε την απόφαση να συνεχίσει προς Αθήνα, παρά το γεγονός ότι επικρατούσαν ιδιαιτέρως δυσµενείς καιρικές συνθήκες.

Από το Ελληνικό δόθηκε η εντολή, το ελικόπτερο να κατευθυνθεί προς στην Αίγινα, όμως επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου το ελικόπτερο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ. Σήμανε συναγερμός και ακολούθησαν οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Επί πέντε ημέρες δεν υπήρχε κάτι που να δείχνει την τύχη του ελικοπτέρου και των επιβαινόντων.

Οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν στον χάρτη το σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου./ copyright EurokinissiΟι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν στον χάρτη το σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου./ copyright Eurokinissi

Πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή του, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, ανοιχτά του Σουνίου κοντά στην νησίδα Άγιος Γεώργιος.

Ήταν προφανές, ότι λόγω της κακοκαιρίας, το ελικόπτερο προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με το πόρισμα το ελικόπτερο πήρε αριστερή κλίση και προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα να αποκοπεί το ουραίο τμήμα. Η καμπίνα διαλύθηκε και βυθίστηκε αμέσως. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης ο θάνατος των 5 ανθρώπων εικάζεται ότι ήταν ακαριαίος. Τα σώματά τους παρασύρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα, μακριά από το σημείο της πτώσης.

Τα κύρια τµήµατα του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν από το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, σε βάθος 248μ. πέντε ημέρες εμτά, οι έρευνες για την ανεύρεση των αγνοουμένων συνεχίστηκαν έως το βράδυ της 25-1-2001, χωρίς αποτέλεσµα. Παράλληλες έρευνες βαθυσκάφους για τον εντοπισµό των αγνοουµένων δεν απέδωσαν.


Από τους πέντε επιβαίνοντες, βρέθηκε μόνο η σορός της γιατρού Σοφίας Μπεφόν (αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο του DNA), δύο μήνες μετά το δυστύχημα: Στις 18 Μαρτίου του 2001, ψαράδες εντόπισαν το πτώμα της στη Γραμπούσα των Χανίων!


12 χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, η υπόθεση έκλεισε με απόφαση καταβολής αποζημίωσης ύψους 600.000 ευρώ στους συγγενείς της άτυχης γιατρού από το ελληνικό δημόσιο λόγω του ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων Μυκόνου και Αθήνας, δεν ενημέρωσαν τον κυβερνήτη για την επιδείνωση του καιρού που προκάλεσε την τραγωδία!

Ethnos.gr 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html