Γιατί ο «συνδυασμός» κορονοϊού και γρίπης... φοβίζει τους ειδικούς « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Γιατί ο «συνδυασμός» κορονοϊού και γρίπης... φοβίζει τους ειδικούς

Κατηγορία Υγεία στις   9:32 π.μ.  |  Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

 



Ο καιρός πλέον είναι τελείως φθινοπωρινός, ο χειμώνας πλησιάζει και οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες του γύρω από τον συνδυασμό κορονοϊού και γρίπης που αναμένεται στη χώρα μας.


Τα πολύ αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό την τελευταία διετία κατάφεραν να εξαλείψουν τη γρίπη σχεδόν στο 100%, καθώς οι αποστάσεις, οι μάσκες και η υψηλή πρόληψη έπαιξαν σημαντικό ρόλο.


Φέτος, λόγω της σταδιακής υποχώρησης των μέτρων και της... επιστροφής στην «κανονικότητα» για τους εμβολιασμένους, υπάρχει ανησυχία για εκρηκτική «συνύπαρξη» γρίπης και κορονοϊού.


Οι ανησυχίες γύρω από την παρουσία της γρίπης φέτος, εμφανίστηκαν τον περασμένο Μάιο, οπότε καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ: Μηδέν κρούσματα και μηδέν νεκροί από τη γρίπη.


Το ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια από τη γρίπη είναι θετικό, όμως οι επιστήμονες ανησυχούσαν, καθώς, δίχως να έχουν κρούσματα να μελετήσουν, δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιο στέλεχος της γρίπης θα επικρατήσει, ώστε να σχεδιάσουν το εμβόλιο για τον χειμώνα του 2022.


Στην ενημέρωση για την πανδημία από το υπουργείο Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου στάθηκε στο ότι η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος. «Υπάρχει ανησυχία για τη συνύπαρξή της με τον κορονοϊό και μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός», τόνισε.


Σε ερώτηση για τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορνοϊό , η ίδια πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δύο ιών υπήρχε το 2021 και υπάρχει και φέτος. Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε η καθηγήτρια.


Αμερικανοί επιστήμονες που μελετούν τη γρίπη εκτιμούν ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που δικαιολογούν τις ανησυχίες, καθώς «βλέπουν» ανοικτό το ενδεχόμενο για επανεμφάνιση της γρίπης σε μεγάλη κλίμακα, τον φετινό χειμώνα.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.


Η παγκόσμια «καταστολή» της γρίπης, αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» για την προφύλαξη από τον κορονοϊό, όμως κανει πιο δύσκολη την πρόβλεψη για τα στελέχη της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν περισσότερο το φετινό χειμώνα.


Έτσι, δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων και είναι πιθανό πολλαπλά στελέχη της γρίπης να «χτυπήσουν» ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα μεγάλο ξέσπασμα.


Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει, με τη χώρα μας να έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.


dikaiologitika.gr 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html