Σεισμός στην Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι για την ισχυρή δόνηση « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Σεισμός στην Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι για την ισχυρή δόνηση

Κατηγορία Σεισμός στις   4:04 μ.μ.  |  Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021



Αναστάτωση και έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη μετά την φονική σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και είχε σαν συνέπεια να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος.


Λέκκας: Δεν μπορώ να πω με τίποτα ότι ήταν ο κύριος

«Δεν μπορώ με τίποτα να πω ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 για την ισχυρή πρωινή σεισμική δόνηση.


Ο κ. Λέκκας μίλησε δε για ολική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι, επισημαίνοντας ότι 40 κοινότητες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.


Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.


Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.


Παπαζάχος: Παντελώς άγνωστο το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Κρήτη

Για παντελώς άγνωστο ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, έκανε λόγο ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.


«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ. Παπαζάχος.


Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής σεισμολογίας εκτίμησε ότι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».


Σκορδύλης: Είμαστε σε επιφυλακή τα επόμενα 24ωρα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, σημείωσε πως οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο.


«Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».


in.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html