Μέσα στην κόλαση της πυρκαγιάς στην Αχαΐα: Μαρτυρίες για τις μανιασμένες φλόγες – Κάηκαν πολλά σπίτια « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Μέσα στην κόλαση της πυρκαγιάς στην Αχαΐα: Μαρτυρίες για τις μανιασμένες φλόγες – Κάηκαν πολλά σπίτια

Κατηγορία Πυρκαγιές στις   11:27 μ.μ.  |  Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

 



Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Αχαϊα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Ζήρια περιγράφουν δύο από τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αιγιαλείας.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ζήριας και του οικισμού Λαμπίρι, Βασίλη Γλωσσίδη και τον πρόεδρο της κοινότητας, Καμάρες, Παναγιώτη Περλέγκα.

«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης αναφέρει ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος». «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.

«Ευτυχώς όλοι έδειξαν ψυχραιμία και υπάκουσαν στις εντολές για απομάκρυνση από τα σπίτια και συγκέντρωση στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου», συνεχίζει ο Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν συνεχώς σκάφη του λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη, ώστε να παράσχουν βοήθεια σε όποιον χρειαστεί».

Επίσης, ο Παναγιώτης Περλέγκας επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπληρώνοντας ότι «η φωτιά έχει κάψει καλώδια από τις κολώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση στις δεξαμενές».

 Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες περνάνε μέσα από το club Mediteranne στο Λαμπίρι, το οποίο καίγεται. 

Η ενημέρωση από το ΕΚΑΒ

Σε ετοιμότητα στο μεταξύ είναι δύο νοσοκομεία λόγω της φωτιάς, ενώ από την πρώτη στιγμή δίνει το παρών και το ΕΚΑΒ ανακοινώνοντας πως υπάρχουν έξι τραυματίες. 

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση… «Από την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ζήρια Αχαΐας το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Πάτρας έχει τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την κάλυψη όλων των όμορων περιοχών.

Άμεσα τέθηκαν σε ετοιμότητα ένα ασθενοφόρο όχημα στη παραλία της περιοχής Λαμπίρι, ένα  ασθενοφόρο όχημα στο λιμάνι Αιγίου και μία Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) στο λιμάνι του παραθαλάσσιου οικισμού Μπούκα. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμη τρία ασθενοφόρα οχήματα, ώστε να επέμβουν σε οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας.

Εκτός αυτών, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ, έχει τεθεί σε ετοιμότητα (red-alert) και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) ώστε να επέμβει όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ η 6η Υγειονομική Περιφέρεια καθώς και οι Διοικητές των Υγειονομικών Σχηματισμών του Νομού Αχαΐας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) για την συνεχή ροή πληροφόρησης αναφορικά με την αποτύπωση της επιχειρησιακής υγειονομικής κατάστασης των Δομών Υγείας της ευρύτερης περιοχής του νομού Αχαΐας.
    
Μέχρι στιγμής, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επέμβει σε έξι  περιστατικά. Συγκεκριμένα σε ένα περιστατικό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ δεν πραγματοποιήθηκε διακομιδή σε κάποιον Υγειονομικό σχηματισμό λόγω άρνησης του καλούντα. Τέσσερα περιστατικά έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ ένα ακόμη έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Τέλος το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.
Την επιτόπια διαχείριση συμβάντος στις περιοχές που εξελίσσεται η πυρκαγιά, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, έχει η Διευθύντρια του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Πάτρας Ιατρός Κανελλοπούλου Γκέλυ η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) στην Κεντρική Υπηρεσία Αθηνών».   

Πυροσβεστική: Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να δοθεί στην κυκλοφορία η Ολυμπία Οδός

Η Πυροσβεστική από την άλλη ενημέρωσε με ανακοίνωσή σχετικά με την κίνηση στην Ολυμπία οδό, στο Τμήμα Κορίνθου – Πατρών, ότι «οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πλησίον της σήραγγας Παναγοπούλα, προκειμένου να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία το ανώτερο τμήμα του οδικού δικτύου.

Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα της Ολυμπίας οδού, δεδομένου ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι υπηρεσίες της Ολυμπίας οδού αλλά και της Τροχαίας, ενημερώνουν τους οδηγούς από το ύψος της Ελευσίνας, σε όλα τα διόδια, καθώς επίσης και από το ύψος της Κορίνθου για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Οι οδηγοί θα ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς ώστε να διέλθουν με ασφάλεια».

newsit.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html