Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι θα συμβεί σε περίπτωση άρνησης των υγειονομικών « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι θα συμβεί σε περίπτωση άρνησης των υγειονομικών

Κατηγορία Νοσοκομεία στις   10:35 π.μ.  |  Τρίτη 13 Ιουλίου 2021



Η μετάλλαξη Δέλτα έχει σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο καθώς είναι περισσότερο μεταδοτική με αποτέλεσμα το 4ο κύμα του κορονοϊού να είναι προ των πυλών.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό του διάγγελμα τόνισε πως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα καταστεί υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μάλιστα όσοι δεν το πράξουν από τις 16 Αυγούστου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.


Παράλληλα από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ αύριο θα ανακοινωθούν οι «ποινές» σε περίπτωση άρνησης.


Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είχε αναδείξει πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και επιτακτικός.



Για το θέμα είχε μιλήσει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Βασίλειος Ταρλατζής,ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη που διερεύνησε την νομιμότητα αλλά και την ηθική διάσταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Με τη συμμετοχή Καθηγητών Ιατρικής, Νομικής και άλλων συναφών ειδικοτήτων κατέληξαν σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα.


“Υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας”

Στο ίδιο πλαίσιο, ειδικά για τους υγειονομικούς που φροντίζουν ευάλωτους πληθυσμούς, μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως τόνισε ο Καθηγητής κ. Ταρλατζής:


“Οι υγειονομικοί είναι υπεύθυνοι για τους συνανθρώπους μας στα νοσοκομεία και τις δομές φιλοξενίας, όπως είναι οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, οι ψυχικώς πάσχοντες κλπ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποφασίσει το κράτος ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται σ’ αυτές τις δομές”, σημειώνει.



Ο Καθηγητής Μαιευτικής διευκρινίζει, ωστόσο, τι σημαίνει «υποχρεωτικός εμβολιασμός» και με ποιο τρόπο μπορεί αυτός να επιβληθεί:


“Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτούς τους ανθρώπους θα τους εμβολιάσουμε με το ζόρι. Απλώς εφ’ όσον υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς ή αυτοί που φροντίζουν τις δομές που δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να διαφυλαχτεί η υγεία και σε πολλές περιπτώσεις και η ζωή των νοσηλευόμενων, τότε μπορεί να αποφασιστεί να τεθούν σε υποχρεωτική αργία, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με αρρώστους και οδηγήσουν σε μεταδόσεις”, εξηγεί.


Μετακίνηση σε άλλο πόστο ή αλλιώς αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος σε μία νοσηλευτική δομή δεν συναινεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του, αντιμετωπίζει δύο ενδεχόμενα:


Στη μία περίπτωση, εάν είναι τεχνικά εφικτό μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο πόστο ή σε άλλο γραφείο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τους αρρώστους και τις ευπαθείς ομάδες.



Εάν, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σύμφωνα με τον Βασίλειο Ταρλατζή, “Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να γίνει αναστολή της εργασίας και παράλληλα αναστολή της μισθοδοσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι για να προσληφθεί στη θέση του επικουρικό ή προσωρινό προσωπικό. Αυτό είναι αποδεκτό συνταγματικά -κατά την άποψη των νομικών της ομάδας- και κατά συνέπεια θα μπορούσε να δώσει λύση σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει παράταση της πανδημίας”, τονίζει.


Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό

Όπως είχε αναφέρει o Βασίλειος Ταρλατζής, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του ΑΠΘ, το πρώτο βασικό συμπέρασμα της ερευνητικής ομάδας είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο, στο σύνολο του πληθυσμού:


“Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους. Αυτό αντίκειται προς το Σύνταγμα και τη σύμβαση του Οβιέδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας και αποτελεί πλέον μέρος του εθνικού μας δικαίου. Άρα αυτό δεν συζητείται”, ξεκαθαρίζει ο κ. Ταρλατζής.


newsit.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html