Κορονοϊός: Εισιτήριο για την ελευθερία οι χιλιάδες εμβολιασμοί – Πέφτει ο δείκτης θετικότητας « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Κορονοϊός: Εισιτήριο για την ελευθερία οι χιλιάδες εμβολιασμοί – Πέφτει ο δείκτης θετικότητας

Κατηγορία Κορονοϊός στις   12:44 π.μ.  |  Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

 Σε ένα απέραντο εμβολιαστικό κέντρο έχει μετατραπεί όλη η Ελλάδα και έχει πιάσει – δίχως υπερβολή – φρενίτιδα τους συμπολίτες μας που σπεύδουν να κάνουν το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο θα τους δώσει το εισιτήριο προς την ελευθερία και την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.



Πάνω από 3 εκατ. άτομα έχουν κάνει έστω και μια δόση του εμβολίου την ώρα που ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε την Μεγάλη Πέμπτη (29.04.2021) στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυο μήνες. Οι Ελληνες έχουν πάρει το μήνυμα με τους νέους να δίνουν το σφυγμό της επιχείρησης «Ελευθερία».  Το τείχος κατά του κορονοϊού χτίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.


Με καταιγιστικό ρυθμό ζητούσαν οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40 έως 44 ετών, ραντεβού, για να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες. Με το που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη, η ζήτηση ήταν τέτοια που για μικρό χρονικό διάστημα η πλατφόρμα έπεσε. Tα άτομα μεταξύ των ηλικιών 40-44 έκλεισαν μέσα σε λίγες ώρες 70.000 ραντεβού, με την χώρα μας μέχρι το βράδυ της Μ.Πέμπτης να έχει συνολικά προχωρήσει σε 3.075.000 εμβολιασμούς.



Από την Δευτέρα, περισσότεροι από 114.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών έκλεισαν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο, αξιοποιώντας την επιλογή που τους δόθηκε να εμβολιαστούν νωρίτερα, με AstraZeneca. Πάνω από 10.000 έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση.



Το Μεγάλο Σάββατο, η πλατφόρμα με τα ραντεβού ανοίγει για τα άτομα ηλικίας 45-49 ετών, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Ακολούθως, σειρά παίρνουν τα άτομα με προβλήματα μετακίνησης, που θα εμβολιαστούν με Johnson&Johnson.


«Από τα μέσα Μάϊου θα υπάρχει επαρκής δοσολογία και του εμβολίου Johnson&Johnson, που έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι μίας δόσης. Οπότε οι κατάκοιτοι θα λάβουν το εμβόλιο, εφόσον το επιθυμούν, κατ’ οίκον» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Την Μεγάλη Πέμπτη έγιναν 66.210 εμβολιασμοί, ενώ από 5/5 θα εμβολιάζονται καθημερινά 100.000 άτομα.



Με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών, από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 νέες εμβολιαστικές γραμμές, με στόχο να διενεργούνται 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Για τους 18-29 ετών τα ραντεβού για εμβόλιο θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.


Επεσε στο 3,42 ο δείκτης θετικότητας  

Από την άλλη κάτι παραπάνω από ευχάριστα είναι τα νέα από το μέτωπο του δείκτη θετικότητας. Συνεχίζει τις πτωτικές τάσεις δείγμα ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 71.099 διαγνωστικά τεστ με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 3,42, που είναι ο μικρότερος αριθμός από τις 20 Φεβρουαρίου όταν είχε βρεθεί στο 3,28. Είναι κάτω από το όριο συναγερμού των ειδικών του ECDC, δηλαδή το 4.


Μείωση 15% παρουσιάζουν την τελευταία εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις και 4% οι διασωληνωμένοι.  Ωστόσο, η κάλυψη των ΜΕΘ covid στην επικράτεια ανέρχεται στο 90%.


Χρούσος: «Να κάνουν οι νέοι το εμβόλιο της… απελευθέρωσης»

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων απένειμε τα εύσημα στους νέους για την προθυμία που δείχνουν στους εμβολιασμούς συστήνοντας και τους 18χρονους να σπεύσουν να εμβολιαστούν όταν ανοίξει η πλατφόρμα. «Να πάνε να κάνουν το εμβόλιο. Θέλω να πω στους νέους να εμβολιαστούν ώστε να απελευθερωθούν από τα προβλήματα που έχει η covid 19».


Για την προθυμία που δείχνουν οι νέοι στους εμβολιασμούς σε σχέση με τους μεγαλύτερους ο κ. Χρούσος μιλώντας στο Star είπε πως «σκέφτονται πιο ανοιχτά και πιο μοντέρνα».


Σχετικά με τις έγκυες είπε πως πρέπει να κάνουν το εμβόλιο διευκρινίζοντας τα εξής: «Τα μόνα δεδομένα που υπάρχουν σε ικανό αριθμό είναι τα δεδομένα τα mRNA εμβόλια, δηλαδή της Moderna και της Pfizer. Η καλύτερη λύση για τις νέες γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες ή είναι έγκυες είναι να κάνουν ένα από αυτά τα εμβόλια».


Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα. «Πιστεύω ότι δεν θα ξανακλείσουμε. Ηδη κάνουμε πολλούς εμβολιασμούς την ημέρα και αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα απελευθερωθούμε από το… βάσανο».


Τι ισχύει για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Οσο για το πότε μπορούμε να πούμε ότι έρχεται το τέλος στους περιορισμούς είπε:  «Από το καλοκαίρι. Από τον Ιούλιο πιστεύω ότι θα είμαστε τελείως άνετοι».


Τέλος για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη δόση στους εμβολιασμούς επισήμανε.  «Αυτό είναι πιθανόν. Δεν ξέρουμε πόσο κρατάνε τα αντισώματα, η αντίδραση δηλαδή του οργανισμού.  Από άλλους κορονοϊούς ξέρουμε ότι κρατάνε πολύ, δηλαδή χρόνια. Και αν αυτός ο κορονοϊός συμπεριφερθεί όπως οι προηγούμενοι θα κρατήσει χρόνια το εμβόλιο. Αλλιώς έχουμε τα εμβόλια, είναι ακίνδυνα και θα δώσουμε και τρίτη δόση».


newsit.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html