Αστυπάλαια: Πώς μπήκε στο "βαθύ κόκκινο" - Γιατί ο δήμαρχος του νησιού μιλά για "ετεροχρονισμένη απόφαση" « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Αστυπάλαια: Πώς μπήκε στο "βαθύ κόκκινο" - Γιατί ο δήμαρχος του νησιού μιλά για "ετεροχρονισμένη απόφαση"

Κατηγορία Κορονοϊός στις   5:06 μ.μ.  |  Δευτέρα 5 Απριλίου 2021



Κριτική ασκεί ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία το νησί εντάχθηκε στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη από το πρωί του Σαββάτου 2/4, υποστηρίζοντας ότι αυτή ελήφθη ετεροχρονισμένα δεδομένου ότι εδώ και μια εβδομάδα δεν έχει εντοπιστεί στο νησί κανένα θετικό κρούσμα κορονοϊού.


Συγκεκριμένα, ο κ. Κομηνέας, μιλώντας στο enikos.gr, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ξέσπασε πριν από 15 ημέρες αλλά αντιμετωπίστηκε άμεσα. Ο ίδιος, περιγράφοντας πώς ξεκίνησε η διασπορά του ιού στο νησί των 1.200 κατοίκων, ανέφερε ότι όλα άρχισαν '' από κάποια παιδιά που μένουν μόνιμα στο νησί, τα οποία είχαν μεταβεί στην Αθήνα, από την οποία και επέστρεψαν''.



'' Όπως σε κάθε περίπτωση που κάποιος μπαίνει στο νησί μας, έτσι και στην συγκεκριμένη, όσοι ήρθαν από την Αθήνα υποβλήθηκαν κανονικά σε τεστ κορονοϊού. Όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά. Μετά από μερικές μέρες, ωστόσο, περίπου 4-5, εμφανίστηκαν σε κάποιους από αυτούς τα πρώτα συμπτώματα. Μόλις το αντιληφθήκαμε, άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, διενεργήσαμε μέσα σε μία ημέρα συνολικά 70 rapid test. Αυτό έγινε συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου, ενώ παράλληλα καλέσαμε τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έφτασε στις 23 του μήνα, και κατά το διήμερο 23-24 διενεργήθηκαν συνολικά 750 τεστ'', σημείωσε ο κ. Κομηνέας, προσθέτοντας: ''Πριν ακόμη φτάσει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί μας, δράσαμε ακαριαία και αυτοβούλως. Κλείσαμε μάλιστα με δική μας πρωτοβουλία τα πάντα και περιορίσαμε την κυκλοφορία. Καταφέραμε να ελέγξουμε απολύτως την κατάσταση και η μετάδοση να περιοριστεί μόνο εντός των οικογενειών τους, οι οποίες είναι 3-4 , καθώς με το που συνειδητοποιήσαμε το τι συμβαίνει κάναμε τεστ σε όλους τους παραπάνω αλλά και στα πρόσωπα του ευρύτερου κύκλου τους''.


Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν συνολικά στο νησί, ο ίδιος ανέφερε ότι ''περίπου 25 άτομα βρέθηκαν θετικά, προερχόμενα από αυτές τις 3-4 οικογένειες, ενώ τα περιστατικά έφτασαν συνολικά τα 30''.


''Ετεροχρονισμένη η απόφαση -Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στο νησί μας''


Σχολιάζοντας την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να εντάξει το νησί στο ''βαθύ κόκκινο'' του επιδημιολογικού χάρτη, ο ίδιος τη χαρακτήρισε ''ετεροχρονισμένη'' καθώς όπως τόνισε '' από τις 27 του μήνα, έπειτα από σκανάρισμα του πληθυσμού του νησιού, δεν έχει βρεθεί ούτε ένα θετικό κρούσμα. Όλοι έχουν κάνει την υποχρεωτική καραντίνα κα έχουν βγει ήδη από αυτή καθώς έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες''.


Στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τον λόγο για τον οποίο ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, ο ίδιος διατύπωσε τη θέση ότι οι αρμόδιοι φορείς '' ή ενεργούν κάπως ετεροχρονισμένα ή ενδεχομένως δεν ενημερώνουν απευθείας και εγκαίρως τα στοιχεία''. Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι ''το παράρτημα της Πολιτικής Προστασίας της Κω μας έδωσε συγχαρητήρια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε, λέγοντάς μας ότι αν όλοι οι Δήμοι ενεργούσαν όπως εμείς δεν θα υπήρχε εξάπλωση του κορονοϊού''. Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα ότι ''γνωρίζαμε ακριβώς ποιοι ήταν τα κρούσματα και κάναμε μεταξύ μας την ιχνηλάτηση'', γνωστοποιώντας ότι οι φορείς του νησιού έχουν ήδη επικοινωνήσει με την Πολιτική Προστασία και αναμένουν τις αποφάσεις δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ζήτημα ''που έχει λήξει καθώς δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα να δηλώσουν''.


Επιτακτική η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού όλου του πληθυσμού του νησιού


Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, κατέστησε σαφές ότι ''θα πρέπει άμεσα, ενόψει και του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου τον Μάϊο, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός του νησιού ώστε και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού μεταξύ επισκεπτών και ντόπιων'', λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα μικρό νησί που ευνοεί την ταχεία εξάπλωσή του. ''Η επιχείρηση έχει ξεκινήσει το νησί μας από την 1 Απριλίου και μέσα σε ένα τριήμερο εμβολιάστηκαν οι πρώτοι 150 δημότες άνω των 60 ετών, ενώ αύριο αναμένεται να διενεργηθούν 150-160 ακόμη'', διευκρίνισε ο κ. Κομηνέας, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι εμβολιασμοί στο νησί θα πρέπει να εντατικοποιηθούν προκειμένου να χτιστεί ένα ανθεκτικό τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

enikos.gr 


 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html