Κορωνοϊός-Lockdown: «Φρένο» στο άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης - Όλα τα σενάρια & οι ημερομηνίες «κλειδιά» « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός-Lockdown: «Φρένο» στο άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης - Όλα τα σενάρια & οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Κατηγορία Κορονοϊός στις   12:30 π.μ.  |  Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

«Φρένο» φαίνεται να μπαίνει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. 

Συγκεκριμένα, κρίσιμη θεωρείται η επόμενη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, καθώς αν και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου τις επόμενες εβδομάδες, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και οι γεμάτες ΜΕΘ στα νοσοκομεία δημιουργούν «δεύτερες σκέψεις» τόσο στις αρχές όσο και στους ειδικούς.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 2.535 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ σημειώθηκαν 60 θάνατοι και 672 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, αριθμός που δυστυχώς αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Με δεδομένη την κατάσταση, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και το κυβερνητικό επιτελείο και οι λοιμωξιολόγοι αναζητούν την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να προχωρήσει ο βηματισμός προς το άνοιγμα της αγοράς.

Σε αναζήτηση βηματισμού - Οι σκέψεις για το λιανεμπόριο

Η ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 29η Μαρτίου, ώστε καταναλωτές και έμποροι να προλάβουν την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Παρόλα αυτά το σενάριο του ανοίγματος του λιανεμπορίου δεν έχει οριστικοποιηθεί σε καμία περίπτωση και αρκετοί ειδικοί εκφράζουν δημόσια τις επιφυλάξεις τους για την άρση των μέτρων του lockdown.

Το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε χαρακτηριστικά πως «θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές».

Πιο δραματικός ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, έκανε λόγο ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα».

Σχολεία και εστίαση

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για το «ξεκλείδωμα» της ζωής ήθελαν την Παρασκευή, την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου και στις 12 Απριλίου την επιστροφή στα θρανία μαθητών των δημοτικών σχολείων.

Ωστόσο, το Σάββατο η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν έχει γίνει εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά το θέμα «το συζητάμε κάθε εβδομάδα».

Πάντως, επανέλαβε ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για Γυμνάσια και Λύκεια. Σχετικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι αυτές θα διεξαχθούν μέσα στον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι και πέρσι οι Πανελλήνιες είχαν διεξαχθεί Ιούνιο.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αφού δεν υπάρχει καμία εισήγηση ακόμη από τους λοιμωξιολόγους σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Παιδείας Σίσση Γκίκα.

Μιλώντας στο Open σημείωσε ότι «Οι μαθητές του Δημοτικού ευτυχώς πήγαν περισσότερο χρόνο στο σχολείο σε σχέση με μαθητές άλλων βαθμίδων. Μέριμνά μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε

Όσον αφορά στην παράταση του σχολικού έτους υπογράμμισε ότι είναι ενδεχόμενο και όχι μια ειλημμένη απόφαση. «Δεν θα επηρεάσει τις διακοπές του Πάσχα αυτό. Ίσως έχουμε παράταση τον Ιούνιο για μια ή δύο εβδομάδες» είπε ενώ οι πανελλαδικές θα γίνουν με παρόμοιο τρόπο όπως πέρσι.

Σχολιάζοντας τα τεστ για κορωνοϊό σε εκπαιδευτικούς η κυρία Γκίκα τόνισε ότι από τον Ιανουάριο έχει ανακοινωθεί η πλατφόρμα ώστε να γίνονται δωρεάν τεστ, αλλά η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ χαμηλή και γίνονται πολύ λίγα τεστ.

Εφόσον τελικά πάει πίσω το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει η μέθοδος ντόμινο και θα πάνε πίσω τα σχολεία και η εστίαση, καθώς δύσκολα θα επιτραπεί κάποιο διπλό άνοιγμα.

Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους στις 19 Απριλίου που προέβλεπε το αρχικό σενάριο, θα μετατεθεί.

Υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, τάχθηκε και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.

athensmagazine.gr:

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html