Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια: Η ημερομηνία που προκρίνεται « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια: Η ημερομηνία που προκρίνεται

Κατηγορία Κορονοϊός στις   8:02 π.μ.  |  Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021



Τα επιδημιολογικά δεδομένα αρχίζουν να βελτιώνονται. Είναι νωρίς για ακριβείς προβλέψεις, ωστόσο, οι επιστήμονες αρχίζουν να βλέπουν «φως στο τούνελ». 

Μία εβδομάδα μετά την επιβολή νέου ολικού lockdown στην Αθήνα, οι αριθμοί αρχίζουν παρουσιάζουν εμφανή μείωση, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως είμαστε κοντά στο να απλλαγούμε από τον εφιάλτη.

Ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κοορνοϊού είναι η εστίαση, με τους επιχειρηματίες να κρατούν κλειστά τα καταστήματά τους εδώ και μήνες, τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις να τρέχουν και το μέλλον να θεωρείται αβέβαιο.

Αναφορικά με το άνοιγμα των καφέ, μπαρ και εστιατορίων, οι επιστήμονες φέρονται να είναι επιφυλακτικοί, αν και αρχίζουν να ακούγονται φωνές στην επιτροπή λοιμωξιολόγων που αρχίζουν να θέτουν επί τάπητος το ζήτημα. Μέχρι και χθες, κανένας από την επιστημονική ομάδα δεν δεχόταν να συζητήσει άνοιγμα τη εστίασης, τονίζοντας πως προέχουν άλλοι τομείς, όπως τα σχολεία και τα καταστήματα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έστειλε μήνυμα πως «η εστίαση πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από τον Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας». Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα κορονοϊου.

«Το ιικό φορτίο είναι σταθερό και από την Πέμπτη θα φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown», υποστήριξε ο καθηγητής, ενώ μίλησε και σταδιακή αποκλιμάκωση. Όσον αφορά στο lockdown, τώρα, εκτίμησε ότι θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας, ενώ για την κακοκαιρία δήλωσε πως ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χαρακτήρισε υγειονομικά ασφαλή την παράταση του lockdown. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown. «Ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο lockdown» είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε πως προτεραιότητα στην Επιτροπή είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε δραματική για επιχειρηματίες και εργαζόμενους, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν και τη βοήθεια από την κυβέρνηση να είναι ελάχιστη, την ώρα που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το επίδομα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δυστυχώς, όσο οι λοιμωξιολόγοι δεν βάζουν στο τραπέζι το άνοιγμα της εστίασης, το «λουκέτο» πλησιάζει όλο και περισσότερο το τραπέζι των καταστηματαρχών. Είναι γεγονός ότι ακόμα και σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, το Ψυχικό, το Χαλάνδρι και η Κηφισιά, πολλοί επιχειρηματίες δεν άντεξαν την ασφυκτική πίεση και επέλεξαν να κλείσουν τα καταστήματά τους.

Το ερώτημα βέβαια είναι πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να ανοίξει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Κατ’ αρχάς Απόκριες τις ξεχνάμε, ενώ πολλοί θεωρούν εγκληματικό να ανοίξουν τα καφέ, τα μπαρ και οι ταβέρνες το Πάσχα.

Υπάρχει ωστόσο η ελπίδα, αν όλα πάνε καλά και τα μέτρα αποδώσουν, τα κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας, με προσοχή, με αποστάσεις και ασφάλεια.

«Είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού και την έξοδό μας από τον χειμώνα είμαστε στο τελευταίο δίμηνο αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Είναι σημαντικό τώρα να μην τιναχτούν όλα στον αέρα. Γι’ αυτό κι ελήφθησαν τα μέτρα, όμως ήταν απαραίτητα για να ανασχεθεί το τρίτο κύμα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές ζητώντας κατανόηση. Αλλά, πόση κατανόηση και για πόσο;

xristika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html