Καιρός: Τρεις εποχές σε μια εβδομάδα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Καιρός: Τρεις εποχές σε μια εβδομάδα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική

στις   6:30 μ.μ.  |  Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021



Ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος και οι συνεργάτες του μιλούν στο newsit.gr για το διπλό κύμα της κακοκαιρίας που είναι ήδη εν εξελίξει και παρουσιάζουν αποκλειστικά χάρτες που απεικονίζουν τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Κρύο μέχρι και την επόμενη Δευτέρα.



«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας, αυτό δηλαδή στο οποίο επικρατούν οι νοτιάδες και οι βροχές» λέει στο newsit.gr ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του meteo.gr. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, αυτό το πρώτο μέτωπο της κακοκαιρίας που έχει ήδη ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά της χώρας κατεβαίνει με αργό ρυθμό προς τα νοτιοανατολικά.


Σήμερα λοιπόν και αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ο καιρός περιλαμβάνει νοτιάδες και βροχές σε περιοχές όπως είναι η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη αλλά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου- Χίος, Λέσβος, Λήμνος.


Μάλιστα, ειδικά στα νησιά τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα. 


Το πρώτο αυτό κύμα θα φτάσει στη δυτική Στερεά Ελλάδα αύριο Τρίτη 12/01/2021, ημέρα όπου θα επηρεαστεί έντονα από λασποβροχές και νοτιάδες και η Αττική.


Αναλύοντας την ταυτότητα αυτής της εξαήμερης κακοκαιρίας ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί:

«Στην ουσία, πηγαίνουμε από έναν άκρως ανοιξιάτικο καιρό όπως ήταν αυτός του περασμένου Σαββατοκύριακου προς έναν φθινοπωρινό καιρό σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη και από εκεί σε έναν έντονα χειμωνιάτικο καιρό από την Τετάρτη και μετά».



Πότε θα καταλάβουμε έντονο χειμώνα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Ο γνωστός μετεωρολόγος τονίζει ότι η κακοκαιρία θα είναι πια εμφανής σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Από το απόγευμα αυτής της ημέρας, θα κάνουν την εμφάνισή τους και «λίγα χιόνια» τόσο στην κεντρική όσο και στη νότια Ελλάδα. Στην Αττική, στις περιοχές με υψόμετρο, αυτά τα χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από την Πέμπτη το απόγευμα προς Παρασκευή.



Την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου το βασικό χαρακτηριστικό θα είναι οι βοριάδες. Στις Κυκλάδες εκτός από τους βοριάδες θα υπάρχουν και έντονες βροχοπτώσεις.


Τι περιμένουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο

Τη δική του αναλυτική ματιά για τις καιρικές εξελίξεις αλλά και τι αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έδωσε στο newsit.gr και ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός μετεωρολόγος, και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως μας εξήγησε: «σήμερα Δευτέρα 11/01 περιμένουμε λασποβροχές αρχικά στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα οι οποίες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Τρίτη 12/01 (Χάρτης 1).



Μάλιστα, στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τη Βορειοανατολική Ελλάδα (Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου) θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν τοπικά προβλήματα».


Σύμφωνα με τον ίδιο, από το βράδυ της Τρίτης 12/01 οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και θα ξεκινήσει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει αισθητή την Τετάρτη 13/01 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 14/01, ο υδράργυρος θα έχει υποχωρήσει πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις μέγιστες τιμές της Δευτέρας 11/01.


«Η κίνηση των αερίων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη φαίνεται στον Χάρτη 1 και ο Χάρτης 2 δείχνει την απόκλιση της θερμοκρασίας από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές σήμερα Δευτέρα 11 και την Πέμπτη 14/01» συνεχίζει να εξηγεί ο κ. Ντάφης.




«Στη συνέχεια, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15/01 χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης όπου το κρύο θα είναι τσουχτερό. Στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις. Στην Αθήνα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου μετά την Πέμπτη 14/01. Στα βόρεια και κεντρικά της χώρας η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου. Ο ψυχρός καιρός θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 18/01». 


Όσο για την προγνωσιμότητα για το Σ/Κ 16-17/01 σύμφωνα με το συνεργάτη του meteo, αυτή είναι μικρή, αλλά όπως εξηγεί ο ίδιος: «τα στοιχεία της Δευτέρας 11/01 δείχνουν ότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα διατηρηθούν και ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας, κυρίως με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους».


ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Newsit.gr


Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html